Maszkulin kérdés a walesi határon: elég férfias lesz-e a Vidi?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.14. 12:13
null
Koltai Tamásra kulcsszerep várhat (Fotó: vidi.hu)
A Videoton labdarúgócsapata kedd este a walesi The New Saints angliai otthonában megkezdi szereplését a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A második forduló első mérkőzése előtt a fehérváriak nem elhanyagolható problémákkal küzdenek adminisztrációs nehézségek miatt, ám Bernard Casoni szerint a Vidinek most kell megmutatni, hogy igazi férfiak alkotják a csapatot.

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

THE NEW SAINTS (walesi)–VIDEOTON
Oswestry, Park Hall Stadion, 20 óra (Tv: Duna). Vezeti: Valásek (Brendza, Tomcík – szlovákok)
A Videoton várható kezdőcsapata: Gábor P. – Szolnoki, Juhász R., Vinícius, Fejes A. – Simon Á., Trebotic – F. Oliveira, Pátkai, Gyurcsó – Koltai. Vezetőedző: Bernard Casoni

A visszavágót július 22-én, szerdán, 20.30 órakor játsszák a Sóstói Stadionban.

A VIDEOTON KERETE
Gábor Péter, Gyánó József (kapusok), Szolnoki Roland, Heffler Tibor, Juhász Roland, Paulo Vinícius, Lang Ádám, Fejes András, Pátkai Máté, Simon Ádám, Dinko Trebotic, Kees Luijckx, Kovács István, Gyurcsó Ádám, Koltai Tamás, Filipe Oliveira, Marko Pajac, Sejben Viktor

ÍGY NÉZHETI MEG

A The New Saints elleni találkozóra 20 font a belépő, amelyet a helyszínen, a Park Hall Stadionban lehet megvásárolni. A Videoton nem szervezett utazást a mérkőzésre. A stadion kapui egy órával a kezdés előtt, ottani idő szerint 18 órakor nyitnak. A mérkőzést a Duna Tv 20 órától élőben közvetíti.

MECCS A HATÁRON

A TNS a walesi Llansantffraid-ym-Mechain és az angliai Oswestry közös klubja, a stadionja utóbbi városban van, ám a csapat természetesen a walesi ligarendszerben szerepel.

Az 1959-ben alapított együttes a The New Saints of Oswestry Town & Llansantffraid Football Club névre hallgat, de utóbb szerencsére megelégedtek a The New Saints elnevezéssel is, sőt már a rövidített TNS is teljesen bevett formula.

Ami a klub történetét illeti, a kezdetekkor Llansantffraid FC-ként indult, majd 1996-ban a Total Network Solutions (avagy TNS) névre váltott (a szponzornak köszönhetően), aztán 2003-ban egyesült az Oswestry Townnal, mielőtt 2006-ban beköszöntött a The New Saints FC-éra.

EZ NEM OLYAN MAGYAR MŰFŰ

A walesi együttes elsődleges meze zöld és fehér színből áll – ezért is nevezhettük korábban a walesi Fradinak –, ám tudósítónk, Galambos Dániel szerint a 2000 fő befogadására alkalmas Park Hall inkább a Paks otthonát idézi. A stadion borítása műfű, ami szokatlan lehet a Vidi számára, ám Bernard Casoni vezetőedző szerint emiatt nem kell aggódni. „Ez azért nem olyan műfű, mint a magyarországiak, szóval egyáltalán nem kell ezzel foglalkoznunk” – fogalmazott a tréner.

A HARMADIK SZÁMÚ KAPUS VÉD

Mivel az alapesetben számításba vett két kapus, Braniszlav Danilovics, illetve Filip Pajovics – a csatár Mirko Ivanovszkihoz hasonlóan – a továbbra is homályosnak tűnő „adminisztrációs problémakör” miatt nem utazhatott el a fehérváriakkal, így a harmadik számú kapus, az NB I-ben még sosem védő, 23 éves Gábor Péter jut nagy lehetőséghez.

„Amikor megtudtam, hogy én védek a BL-selejtezőben, elfogott némi drukk, az egészséges fajtából a meccs napjára is biztosan marad, ám ahogy kimegyek melegíteni, elmúlik, onnantól egyedül a feladatra koncentrálok – osztotta meg várakozásait a Nemzeti Sporttal a kapus. – Ezért a pillanatért dolgoztam, immár öt éve, és a Vidi jelenlegi kapusedzője, Bíró Imre azt vallja, készen állok a feladatra, a munkát elvégeztük, s ezt én is így érzem. Lélekben és mentálisan kell olyan szintre pörgetnem magam, ami a futballnak ezen a szintjén kívánatos, ez is a feladatom lesz kedd estig.”

AZ ÚJ SZERZEMÉNY LEHET A JOLLY JOKER

A kapus mellett a csatárposzton centralizálódik még az összeállítás nehézsége, tudniillik az „adminisztratíve problémás” Ivanovszki mellett Feczesin Róbert sem bevethető, ő Michal Nalepa belépőjét sínylette meg a Ferencváros elleni Szuperkupa-meccsen, el sem utazott a csapattal. Így az a két ék, akivel gyakorolt a Vidi a felkészülés során, nem lesz ott a stadionban. A megoldást az oswestryi csomóra – kit válasszak előre a támadó felfogású játékosok közül? – Koltai Tamás jelentheti, aki a Győri ETO-ban korábban szükség esetén szerepelt már e szerepkörben.

MASZKULIN KÉRDÉS

Bernard Casoni az FTC elleni Szuperkupa-vereség (0–3) után elismerte, hogy a Fradi még csapata előtt jár a felkészülésben. A Nemzeti Sport azt kérdezte tőle a TNS elleni meccs előtt, elég volt-e az egy hónap, hogy kiismerje labdarúgóit. Íme, a maszkulin válasz!

„Nem volt túl hosszú idő, annyi szent, de sosem szeretnék erre hivatkozni, kifogást keresni. Hogy ki milyen férfi, az a nehéz helyzetekben mutatkozik meg. A mi helyzetünk a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt kétségtelenül nehéz, de ez is egy feladat, amit meg kell oldanunk.”

AKIRE FIGYELNI KELL

A B36 ellen Feröeren 2–1-es győzelmet arató TNS hazai pályán nem adott esélyt riválisának az előző körben, 4–1-re nyert. A mérkőzést a helyszínen megtekintő Bernard Casoni azt is láthatta, kire kell kiemelt figyelmet fordítani a második körös párharcban, Michael Wilde („Nyilvánvalóan komolyan kell vennünk, mert láthatóan érzi a kaput.”) ugyanis mesterhármast jegyzett. A 31 éves csatár már az első mérkőzésen is betalált, így négy góljával vezeti a BL góllövőlistáját, Oké, rendeztek összesen nyolc meccset az első körben, de a 41 perces gólátlag így is imponáló.

Erőnlét, összeszokottság, otthoni kezdés – további részletek a TNS-továbbjutását vizionáló walesi sajtószemlében!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik