A walesi Fradi vár a Vidire – ez manapság nem jó előjel

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.08. 10:13
null
Walesi gólöröm a keddi BL-selejtezőn (Fotó: uefa.com)
Mint beszámoltunk róla, kedd este a walesi bajnok The New Saints másodszor is legyőzte a feröeri B36 Tórshavnt, és ezzel jogot szerzett arra, hogy megmérkőzzön a Videotonnal a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában. Nézzük, mit kell tudnunk a hazája futballját évek óta uraló walesi bajnokcsapatról!

 

Mindenekelőtt azt, hogy nagyon kell majd vigyázni Michael Wilde-ra: a 31 éves támadó már az első mérkőzésen is betalált a feröerieknek, majd kedden mesterhármast jegyzett, amivel oroszlánrészt vállalt a továbbjutásból – nem mellesleg abból, hogy története során a klub először kettős győzelemmel lépjen tovább egy európai kupapárharcból.

Ez volt a walesi csapat huszadik egyenes kieséses párviadala és a harmadik továbbjutása a kontinentális porondon.

De ugorjunk mélyebbre!

Az 1959-ben alapított együttes a The New Saints of Oswestry Town & Llansantffraid Football Club névre hallgat, de szerencsére megelégedtek a The New Saintscel is, sőt rövidítésként a TNS már teljesen emészthető.

Ami a klub történetét illeti, 1959-ben még Llansantffraid FC-ként indult, majd 1996-ben a Total Network Solutions (avagy TNS) névre váltott, aztán 2003-ban egyesült az Oswestry Townnal, mielőtt 2006-ban beköszöntött a The New Saints FC-éra.

A gárda 1993-as feljutása óta kilencszer ünnepelhetett bajnoki címet, a legutóbbi négy kiírásban pedig senki sem tudta megelőzni a Szenteket. A kupában eddig két aranyérmet szerzett, sőt a legutóbbi két idényben duplázni tudott – azaz nemcsak a bajnoki címet, hanem az országos kupát is megnyerte. Sőt az idén a Ligakupát is!

A csapat magját természetesen walesi és angol játékosok alkotják, de Greg Draper révén ausztrál, míg Adrian Cieslewicz jóvoltából lengyel játékosuk is akad a walesieknek. Ami a keret összértékét illeti, a mértékadó transfermarkt.de 1.1 millió euróra taksálja – érdekesség: mintegy százezerrel nőtt a mostani BL-párharc során –, de csupán 11 játékosnak van egyáltalán megbecsülve az értéke, s közülük heten is 25 ezerrel állnak. A legkiemelkedőbb a már említett Draper, akit 400 ezer euróra saccol a portál.

Az együttes elsődleges meze zöld és fehér színből áll – ha a Vidi legutóbbi eredményeit nézzük a Fradi ellen, ez nem jó előjel –, a hazai meccseit pedig a 2000 fő befogadására alkalmas Park Hallban játssza.

MIKOR JÁTSZANAK A VIDI ELLEN?

A The New Saints–Videoton párharc első mérkőzése július 14-én magyar idő szerint 20 órakor kezdődik Oswestryben, a Park Hall Stadionban – írta a vidi.hu.

A visszavágó július 22-én lesz Székesfehérváron, kezdés 20.30-kor.

Juhász Roland 2010-ben az Anderlecht játékosaként találkozott a TNS-szel, az akkori BL-selejtezőben 6–1-es összesítéssel jutott tovább a magyar védő csapata.

A gárda elsőként az 1996–1997-es idényben jutott ki a nemzetközi porondra, a KEK-ben a Ruch Chorzów ellen hazai pályán 1–1-re végzett, idegenben viszont 5–0-ra kikapott. A lengyelek visszatérő ellenfélnek számítanak a walesiek esetében, hiszen a 2001–2002-es és a rá következő UEFA-kupa-idényben is közülük kaptak ellenfelet, s a Polonia Warszawa és az Amica Wronki is kiverte őket.

A 2005–2006-os idényben rögvest az első selejtezőkörben a BL-címvédő, de a PL-ben csak ötödik helyen végző Liverpoolt kapták, és két 3–0-s vereséggel ki is estek. Rafa Benítez menedzserrel az élen ugyanakkor rendkívül elismerően nyilatkoztak a csapatról, a spanyol mester az északír Gerard Dohertyt emelte ki, úgy nyilatkozott róla, hogy „a kapus rengeteg gólt akadályozott meg, és számomra ő volt a párharc legjobbja”. Pedig egy bizonyos Steven Gerrard öt gólt is szerzett a két mérkőzésen…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik