Változnak az idők: most már a Chelsea az úr Londonban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.17. 14:51
null
A Premier League-ben első helyre álló Eden Hazard-ék nagyot ugrottak listánkon (Fotó: Action Images)
Kedden kezdetét veszi a labdarúgó Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza, így mi is aktivizáltuk magunkat, és elkészítettük szubjektív BL-erősorrendünk következő részét, amelyben a tizenhat, még versenyben lévő csapatot rangsoroltuk. A decemberi állapothoz képest szembetűnő változás, hogy a Chelsea és az Arsenal esélyeit illetően most már teljesen másképp gondolkodunk, a Bayern München, Real Madrid kettős ugyanakkor továbbra is megközelíthetetlen a riválisok számára.

 

 

1. (az előző listán: 1.): Bayern München

Listánk élén továbbra is a címvédő, s az egyik legnagyobb favoritnak számító Bayern München található, amely a Manchester Citytől elszenvedett decemberi vereség óta minden tétmeccsét megnyerte. Bátran kijelenthető, hogy Pep Guardiola csúcson lévő együttesének Németországon belül nincs ellenfele – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 16 pont előnnyel vezeti a bajnokságot és elődöntős a kupában –, így az ellendrukkerek már csak abban bízhatnak, hogy Európában megálljt parancsolnak a hengerlő bajoroknak. Erre első körben az Arsenalnak lesz lehetősége, amelynek a nyolcaddöntő első felvonásán Franck Ribérytől nem kell tartania – a francia támadó ugyanis sérült.

2. (2.) Real Madrid

A Real Madrid pozíciója sem változott a decemberi állapotokhoz képest – legalábbis erősorrendünkben, a bajnokságban ugyanis előrelépett a második helyre, s már csak rosszabb gólkülönbsége miatt szorul a Barcelona mögé. A „királyiak” félelmetes formában futballoznak, az októberben elveszített el Clásico óta nem találtak legyőzőre, szurkolóik pedig több okból kifolyólag is bizakodhatnak. Egyrészt Iker Casillasnak manapság „nem lehet gólt lőni” – márpedig a BL-ben ő fog védeni –, másrészt a csapat meg sem érzi CR vagy Gareth Bale hiányát, mert távollétükben Jesé, Ángel Di María vagy Karim Benzema a hátára veszi a csapatot. A Schalke védelmének fel kell kötnie a gatyáját…

A NYOLCADDÖNTŐ PROGRAMJA ♦ GÓLLÖVŐLISTA

3. (4.) Barcelona

Ismét a dobogón találjuk a spanyol bajnokság éllovasát, egyben címvédőjét, a Barcelonát, amely a BL nyolcaddöntőjének (egyik) slágerpárharcában a Manchester Cityvel néz szembe. A katalán szimpatizánsok dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen Lionel Messi kezd magára találni, Neymar felépült sérüléséből, de Alexis Sáncheznek és Pedrónak sem kell szégyenkeznie a teljesítménye miatt. A probléma nem is a támadó-, sokkal inkább a védősorban van, amely bármelyik percben képes egy hajmeresztő hibára, ez azonban a City ellen biztosan nem fér majd bele.

4. (6.) Manchester City

Dacára annak, hogy a Premier League-ben elveszítette listavezető pozícióját, két helyet előrelépett erősorrendünkben a mindenkire veszélyes angol kirakatcsapat. Az attraktív támadójátékkal előrukkoló Pellegrini-legénységgel nemrégiben megesett az a „szégyen”, hogy sorozatban két tétmeccsen nem talált a kapuba, ettől azonban még nem kell megkongatni a vészharangokat a klubnál. Sergio Agüero ugyan nem léphet majd pályára a katalánok elleni első meccsen, ettől függetlenül a Citynek reális esélye van a továbbjutásra. A játéka ugyanis megvan ahhoz, hogy kiejtse a Barcát – elég, ha csak az ebben a szezonban szerzett 117 gólra gondolunk. A kérdés esetében is ugyanaz, mint soros riválisánál: hogyan áll majd a lábán a védelem?

5. (10.) Chelsea

A helyezéseket látva a legutóbbi két hónap nyertese nálunk a Chelsea, amely élre állt hazája bajnokságában, továbbá saját otthonában fektette két vállra a Man. Cityt. A londoni csapat igencsak aktív volt a téli átigazolási időszakban, hiszen értékesítette Juan Matát, és elengedte Michael Essient, ugyanakkor megvette Nemanja Maticsot, valamint Mohamed Szalahot, akivel kapcsolatban Petr Cechnek valószínűleg már rémálmai lehettek. A John Terry, Gary Cahill és a gólerős Braniszlav Ivanovics nevével fémjelzett masszív védelemnek, valamint Eden Hazard klasszisának (is) köszönhetően a „kékek” egyértelműen a Galatasaray elleni párharc esélyesének számítanak.

6. (3.) Paris Saint-Germain

Semmivel sem lett gyengébb csapat, mégis három helyet visszacsúszott rangsorunkban a francia bajnoki aranyérem első számú várományosa, a Paris Saint-Germain, amely öt ponttal előzi meg a Ligue 1 második helyén álló Monacót, míg a Ligakupában bejutott a döntőbe. A Francia Kupában ugyanakkor a Montpellier megfékezte a PSG-t. A párizsi csapat biztosan nem a legerősebb összeállításában lép majd pályára a Bayer Leverkusen ellen, mert Edinson Cavani combsérüléssel bajlódik, félelemre azonban így sincs semmi oka. Sőt!

7. (8.) Atlético Madrid

Az aktuális forma, és erősorrendünk alapján nem túlzás kijelenteni, hogy a következő sorokat a Milan elleni párharc esélyeséről írjuk. A Real Madriddal szemben a Király-kupában könnyűnek találtatott Atlético a bajnokságban kitartóan ráncigálja az oroszlánok bajszát, és ha a későbbiekben is ilyen magas színvonalon teljesít, a véghajránál is számolni kell majd vele. Ami a spanyolok ellen szól, hogy egy-két alapember kiesése nagy gondokat okoz – példa erre az Almería otthonában elszenvedett kétgólos vereség.

8. (9.) Borussia Dortmund

A csoportkör utolsó fordulójáig kérdéses volt, hogy a tavasszal emlegethetjük-e egy lapon a BVB-t a Bajnokok Ligájával, végül azonban jóra fordultak a dolgok Jürgen Klopp együttese számára. Már ami a BL-t – és a Német Kupát – illeti, mert a bajnoki címre gyakorlatilag már csak matematikai esélye maradt a sárga-feketéknek, akik azt is kénytelenek tudomásul venni, hogy lengyel gólvágójuk, Robert Lewandowski a következő idényben már a Bayern Münchent erősíti. A klasszis csatár profizmusa azonban megkérdőjelezhetetlen, Marco Reusszal és Henrih Mhitarjannal az oldalán hatalmas segítségére lehet a csapatnak az idény hátralévő részében. A Dortmundnak tehát a BL-ben kell maradandót alkotnia, ha ebben a szezonban is szeretne kiugró eredményt elérni.

Az „ágyúsok” a bajnokságban nagy pofont kaptak a Liverpooltól (Fotó: Action Images)
Az „ágyúsok” a bajnokságban nagy pofont kaptak a Liverpooltól (Fotó: Action Images)

9. (5.) Arsenal

Bár a mögöttünk hagyott két hónapban csak egyszer kapott ki – akkor viszont a Liverpooltól nagyon –, négy helyet visszalépett legutóbbi erősorrendünkhöz képest az Arsenal. Hogy ez minek köszönhető? Vélhetően annak, hogy Arsene Wenger együttese a nagy csapatok ellen hajlamos csődöt mondani. Az Aston Villától elszenvedett idény eleji vereséget leszámítva az „ágyúsok” csak nemzetközileg is versenyképes csapatok ellen maradtak alul (Dortmund, Chelsea, Manchester United, Napoli, Manchester City, Liverpool), akik közül ugyan némelyiknek sikerült visszavágni, a legmagasabb szinten kiegyensúlyozottabb teljesítményre van szükség – mind csapat, mind egyéni szinten. A Bayern ellen pedig egyértelműen a maximális fordulatszámon kell majd működnie a gépezetnek.

10. (11.) Manchester United

Létezik, hogy még az Olympiakosz ellen sem mehet biztosra a Manchester United? Még ez sincs kizárva, hiszen David Moyes tanítványai rengeteg pontot hullajtanak a bajnokságban, hullámzó a teljesítményük, amit alátámaszt, hogy a legutóbbi tíz tétmeccsükből csak kettőt nyertek meg. De megvették Juan Matát! Aki a BL-ben ebben az idényben már nem léphet pályára, tehát az MU a nemzetközi porondon semmivel sincs előrébb az őszi állapotokhoz képest. Jobban mondva annyiban igen, hogy a görögök legjobbja, Kosztasz Mitroglu a Fulhamhez távozott, így vele már nem kell foglalkozniuk a „vörös ördögöknek”, akiket azonban a – magukhoz képest – pocsék forma mellett sem érdemes leírni.

11. (14.) Milan

Tán még magunk is keressük rá a választ, hogy miért, de az immáron Clarence Seedorf által irányított Milan három helyet felkapaszkodott rangsorunkban. Pedig az eddigi eredményeket látva nem úgy tűnik, hogy az olasz alakulat a másik arcát mutatná a holland szakember vezetésével, hiszen továbbra is csak kilencedik a Serie A tabelláján – hátránya 18 pont a BL-indulást érő pozícióban álló Napoli mögött –, és kiesett az Olasz Kupából. Viszont Adel Taarabt és Honda Keiszuke megszerzésével igyekezett kreatívabbá tenni támadósorát, Adil Rami szerződtetésével pedig acélosabbá a védelmét, de azt egyelőre nem tudhatjuk, hogy ez mire lesz elég a kétségkívül jobb passzban lévő Atlético ellenében.

12. (12.) Bayer Leverkusen

Az extraklasszisokkal nem rendelkező, de egységes csapat benyomását keltő Bayer Leverkusen teljesítményét nem övezi akkora figyelem, mint a Bayern, a Dortmund vagy a Schalke mérkőzéseit, Sami Hyypiä együttese azonban a szerzett pontok számát tekintve jelenleg a második legjobb csapat Németországban. Hasonló szépeket ugyanakkor már nem írhatunk, ha az aktuális formát vesszük górcső alá, hiszen a „gyógyszergyáriak” legutóbbi hat tétmérkőzésük után csak kétszer hagyták el győztesen a pályát, így nem éppen a legjobb előjelekkel várják a PSG elleni ütközetet.

13. (helyezetlen) Galatasaray

A Wesley Sneijdert és Didier Drogbát felvonultató isztambuli nagy csapat az utóbbi időben a védekezésben jeleskedik. A legutóbbi öt találkozóján szerzett 15 találat ugyan figyelemre méltó, de még ennél is nagyobb szó, hogy akciógólt már hat mérkőzés óta nem kapott. A szilárd hátsó alakzatra pedig a Chelsea ellen is szüksége lesz a törököknek, akikre a BL-nyolcaddöntő első felvonásáig még két bajnoki találkozó vár.

14. (helyezetlen) Schalke 04

Klaas-Jan Huntelaar visszatért, a Schalke pedig megtáltosodott. A gelsenkircheni gárda az idén mind a négy bajnokiját megnyerte, ettől függetlenül felelőtlenség lenne azt állítani, hogy esélyesként fut neki a Real Madrid elleni párharcnak. De német csapat lévén a Schalkét sem érdemes félvállról venni, pláne, ha a holland támadó mellett Kevin-Prince Boateng is megtalálható a soraiban, aki bármikor képes kimagasló szinten teljesíteni.

15. (helyezetlen) Olympiakosz

Ha angol riválisánal feltettük a kérdést, tegyük meg itt is: előfordulhat-e, hogy a hazája élvonalában sziporkázó, Megyeri Balázst is foglalkoztató Olympiakosz méltó ellenfele lesz az MU-nak? A válaszra egy hetet még várnunk kell, az ugyanakkor – ahogy már említettük – csökkenti a görögök esélyeit, hogy Mitroglu távozott.

16. (helyezetlen) Zenit

Egyszerű magyarázatai vannak, hogy az eurómilliókat érő játékosokat soraiban tudó Zenit miért kullog erősorrendünk végén. Egyrészt a csoportkörben finoman fogalmazva sem nyújtott meggyőző teljesítményt – csak egy mérkőzést nyert meg, és néggyel több gólt kapott, mint amennyit szerzett –, másrészt az Austria Wien elleni decemberi BL-találkozó óta nem vívott tétmeccset, így elmondható, hogy a szentpétervári futballisták egyáltalán nincsenek játékban. Butaság lenne ugyanis a CSZKA Moszkva, a Metaliszt Harkiv és a Sahtar Doneck elleni felkészülési meccset a Borussia Dortmund elleni ütközethez hasonlítani.

LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
02.18 KEDD

20.45: Manchester City (angol)–Barcelona (spanyol) (Tv: Sport1)
20.45: Leverkusen (német)–PSG (francia) (Tv: Digi Sport 1)
02.19 SZERDA
20.45: Milan (olasz)–Atlético Madrid (spanyol) (Tv: Digi Sport 2)
20.45: Arsenal (angol)–Bayern München (német) (Tv: Digi Sport 1)
02.25 KEDD
18.00: Zenit (orosz)–Borussia Dortmund (német) (Tv: Digi Sport 1)
20.45: Olympiakosz (görög)–Manchester United (angol) (Tv: Sport 1)
02.26 SZERDA
20.45: Galatasaray (török)–Chelsea (angol) (Tv: Digi Sport)
20.45: Schalke (német)–Real Madrid (spanyol) (Tv: Digi Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik