Ravanelli: A BL-győzelem nagyságrendekkel jobbá tenné a megítélésüket

SZELI MÁTYÁS (CARDIFF)SZELI MÁTYÁS (CARDIFF)
Vágólapra másolva!
2017.06.03. 12:24
null
Fabrizio Ravanelli szerint fantasztikus játékosok alkotják a Juventust (Fotó: AFP)
A Juventus legutóbbi BL-győzelmében főszerepet vállaló Fabrizio Ravanelli a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjújában elmondta, sok hasonlóságot lát az 1996-os győztes és a mostani csapat között.

 

A pénteki találkozón olyan korábbi sztárfutballisták léptek pályára, mint Luís Figo, Roberto Carlos, Ryan Giggs, Ian Rush, Gaizka Mendieta, Cafu vagy éppen Clarence Seedorf. A klasszisok közül néhányan – például Benni McCarthy – interjút is adtak a mérkőzés után, igaz, Figo azonnal visszafordult, amikor a hisztérikusan kiabáló portugál riporterhölgy a kordonon majdnem átesve a nevét kiabálta. Éric Abidal azzal koptatott le egy kollégát, hogy (hat Barcelonában töltött év után) nem beszél spanyolul, a Real korábbi horvát játékosa, a legendás Davor Suker pedig tizenkét másodperc alatt eldarálta munkatársunknak, hogy sokgólos mérkőzést és Real Madrid-győzelmet vár – többet nem akart mondani.

A Juventus legutóbbi BL-győzelmében (1996) főszerepet vállaló Fabrizio Ravanelli viszont szánt ránk néhány percet, az Ajax elleni 21 évvel ezelőtti fináléban (amelyet tizenegyesekkel nyert meg a Juve) gólt szerző korábbi csatár készségesen válaszolt kérdéseinkre.

– Sejtjük, hova húz a szíve, de mire számít a szombati döntőben?
– Két igazán erős csapat találkozik, remek, látványos mérkőzést várok – mondta Ravanelli a Nemzeti Sportnak. – Noha a Real tizenegyszer nyerte meg az első számú európai kupát, a Juventus meg csak kétszer, ez most nem számít, szerintem elérkezett a Juve ideje. Fantasztikus játékosok alkotják a keretet, és kifejezetten jól futballoznak.

– Annyira jók, mint az ön idejében?
– Sok hasonlóságot látok. A mi időnkben ott volt mellettem Gianluca Vialli és Alessandro Del Piero is a támadósorban. A mostani gárda kapcsán sokszor kiemelik a védelem hatékonyságát, és hátul tényleg minden poszton klasszisok játszanak, de elöl is remek játékosok futballoznak, Mario Mandzukic, Paulo Dybala és Gonzalo Higuaín is életveszélyes.

– Mennyiben más ez a Juventus, mint az, amely kikapott a döntőben két évvel ezelőtt?
– Sokat változott az együttes, amit szerintem fontos kiemelni, hogy érettebbek lettek a játékosok. Mentálisan felkészültebben és magabiztosabban várják a Real elleni finálét, ez pedig sokat számít.

– A torinóiak a bajnokságot és a kupát megnyerték, ahhoz, hogy legendás együttesként emlegessék őket, kell a BL-trófea is?
– Abszolút. Most is bajnokok alkotják a csapatot – elég, ha csak Gianluigi Buffont említem –, évek óta eredményesen futballoznak, de a Bajnokok Ligája-győzelem nagyságrendekkel jobbá tenné a megítélésüket.

– A Real Madridot irányító Zinédine Zidane Marcello Lippi és Carlo Ancelotti irányítása alatt játszott a Juventusban – edzőként mekkora hatással volt rá az olaszországi időszak?
– Habár Zidane francia, tulajdonképpen olasz edző. Komolyra fordítva a szót: biztos hasznára váltak ezek a tapasztalatok. Van, aki megkérdőjelezi, de szerintem igenis jó szakember. Vegyük például a Real középpályáját! Érkezése előtt James Rodríguez kapott több szerepet, ez a csapatrész így túl puha volt. Zidane azonban elkezdte Casemirót játszatni, meg is szilárdult a középpálya. A Juventusnak nagyon nehéz lesz átverekednie magát ezen a csapatrészen.

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ
20.45:
Juventus–Real Madrid (Tv: M4 Sport, Sport1 – élőben az NSO-n!)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik