Dortmund: egy személy őrizetben – ezt tudjuk eddig

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.12. 14:13
A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy a robbanószerkezetekre fémdarabkák voltak rögzítve. A szóvivő azt is elmondta, a szerencsének köszönhető, hogy nem történt súlyosabb sérülés.

Az indíték továbbra sem ismert, az azonban egyre valószínűbb, hogy iszlamista támadásról van szó. Egyelőre egy személyt tartóztattak le az üggyel kapcsolatban, egy másikat nagy erőkkel köröznek – közölte a szóvivő. Állítólag mindketten szélsőséges iszlamisták.

Az is kiderült, hogy a robbanószerkezet hatótávolsága körülbelül 100 méter volt, és egy sövény mögött tárolták őket. Az egyik bombára szerelt fémdarab az egyik ülés fejtámaszába fúródott. Az egyelőre nem ismeretes, hogy milyen eszközzel hozták működésbe a bombát.

A lehetséges forgatókönyveket a szövetség is megerősítette. Erről már korábban írtunk, a részleteket IDE kattintva olvashatja.

Az is bebizonyosodott, hogy terrortámadásról van szó…

MI AZ, AMIT EDDIG TUDUNK?

Kedden este negyed nyolc körül három bomba robbant a Dortmund buszának közelében. A jármű a Signal Iduna Parkba tartott, ahol a Dortmund–Monaco BL-negyeddöntő első mérkőzését rendezték volna.

A robbantásokban Marc Bartra megsérült, kórházba szállították, majd éjjel sikeres operációt hajtottak végre a jobb csuklójánál. Arról, hogy mennyi időt kell kihagynia a spanyol védőnek, egyelőre nincs információ. A futballistán kívül egy motoros rendőr is könnyebb sérüléseket szenvedett.

Egyelőre semmi sem veszélyezteti, hogy szerdán 18.45-kor útjára induljon a labda a stadionban, ahová hátizsákot semmi esetre sem lehet bevinni. A klub arra kérte a szurkolókat, hogy érkezzenek minél hamarabb, hiszen a szokásosnál sokkal szigorúbb ellenőrzés várható a beléptetésnél.

A dortmundi szurkolók elszállásolták a Monaco-drukkereket az éjjel. Számos fotó készült a német-francia barátságról, a futball ismét közelebb hozta az embereket – bár ne ilyen áron tette volna…

Az éjszaka során 30 rendőr vigyázott a Real Madrid labdarúgóira a müncheni Hilton Hotelnél. A spanyol csapat a Bayern Münchennel játszik BL-negyeddöntőt szerdán 20.45-től az Allianz Arénában. Mindkét gárda csapatbuszát őrizte a rendőrség az éjjel.

Münchenben egyébként nyolcvannal több rendőrt mozgósítanak szerdán, így 450 járőr biztosítja majd a mérkőzést.

Hans-Joachim Watzke, a BVB ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, nem kérdés, a csapatbusz volt a célpont, s célzott támadásról beszélünk. Később a helyi rendőrség is megerősítette a hírt, azonban az indíték továbbra sem ismert.

Szerdán délelőtt több lehetséges forgatókönyv is napvilágot látott arról, hogy ki vagy kik lehettek a robbantás hátterében. A részletekről fentebb beszámoltunk, iszlamista szál fűződik a cselekményhez.

Egy levél részletei is nyilvánosságra kerültek. Eszerint „Allah, a kegyelmes és könyörületes” nevében robbantottak. A hírek szerint a szélsőséges iszlamisták arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy Németország hívja vissza vadászgépeit Szíriából.

Angela Merkel német kancellár ott lesz a szerdai mérkőzésen. A rendőrség bombakereső kutyákkal vizsgálta át szerda délután a létesítményt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik