BL: ismerje meg az új Tottit, a legfiatalabb duplázó olaszt!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.13. 15:13
null
Nicolo Zaniolo lett a legfiatalabb olasz duplázó a Bajnokok Ligájában (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első felvonásán az AS Roma minimális előnyt szerzett az FC Porto elleni párharcban: a hazai mérkőzésen 2–1-re legyőzte ellenfelét. A találkozó hősével, az új Tottinak tartott Nicolo Zaniolóval foglalkozunk, aki rögvest olasz csúcstartó lett. 

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
AS Roma (olasz)–FC Porto (portugál) 2–1 (0–0)
Róma, Stadio Olimpico, 51 727 néző. Vezette: Makkelie (holland)
ROMA: Mirante – Florenzi, Manolasz, Fazio, Kolarov – Lo. Pellegrini (Nzonzi, 83.), De Rossi, Cristante – Zaniolo (Santon, 87.), Dzeko, El Shaarawy (Kluivert, 90.). Vezetőedző: Eusebio Di Francesco
PORTO: Casillas – Éder Militao, Felipe, Pepe, Alex Telles – H. Herrera, Danilo, Otávio (Hernani, 84.) – Fernando (André Pereira, 76.), F. Soares, Brahimi (Adrián López, 68.). Vezetőedző: Sérgio Conceicao
Gólszerző: Zaniolo (70., 76.), ill. Adrián López (79.)

A 19 éves középpályás a 70. és a 76. percben is bevette Iker Casillas kapuját, ezzel ő lett a Bajnokok Ligája történetében a legfiatalabb olasz duplázó futballista.

 


De ki is az a Nicolo Zaniolo?

LEMONDTAK RÓLA A FIORENTINÁNÁL

A 190 centire nyúlt fiatalember a Toszkánában található Massában látta meg a napvilágot, a korábbi futballista, Igor Zaniolo fiaként. A papa az olasz másodosztályban 120 meccsen 26 gólt szerzett, pályafutása során a Serie B-ben, C-ben és az Olasz Kupában 150 fellépésen 34-szer köszönt be.

Nicolo kevéssé meglepő módon a régió székhelyéül szolgáló Firenze felé vette az irányt, és a Fiorentina utánpótlásában pallérozódott egészen 2016-ig, amikor is a „violák” úgy érezték, nem áll készen arra, hogy a tartalékcsapatban (a Primavera-együttesben) szerepeljen – legalábbis édesapja állítása szerint. Innen hősünk a Virtus Entellához került, ahol néhány hónapnyi, tartalékoknál eltöltött idő után 2017. március 11-én, 17 évesen debütált a Serie B-ben.

„Három firenzei év után azt mondták nekünk, nem áll készen arra, hogy a Primavera-csapatban játsszon” – idézte a játékos édesapját a fiorentinanews.com.

A MILAN ÉS A JUVE IS VITTE VOLNA – AZ INTER SZERZŐDTETTE

EURÓPA-BAJNOKI EZÜSTÉRMES
Az olasz utánpótlás-válogatottakban rendre felbukkant a neve, 2018-ban az Európa-bajnokságon az U19-es csapattal a döntőig menetelt – a csoportkörben a házigazda finnek elleni meccset az ő találata döntötte el (1–0), és az álomcsapattal kapcsolatban is szóba jött a neve, igaz, végül csak a cseréknél kapott helyet –, a fináléban a portugálok hosszabbításban 4–3-ra legyőzték Zaniolóékat, és megszerezték az aranyérmet.

Az U21-eseknél október 11-én, a belgák elleni felkészülési mérkőzésen (0–1) debütált, eddig négyszer szerepelt az Azzurriniben.

A másodosztályú csapatnál hamar felkeltette a nagy csapatok figyelmét, ügynöke elmondása szerint a Milan szívesen szerződtette volna, a Juventus hónapokon át tárgyalt az Entellával, végül az Interrel jött össze a megállapodás – a hírek szerint 1.8 millió euróba került a játékjoga. A milánói igazolásnak természetesen édesapja is örült.

„Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy a fiam az Interhez igazolt. Mi mást is kívánhatnék? A fiam mindig is arról álmodott, hogy egy nagy csapatban játsszon. Az átigazolási piacon folyamatosan jöttek a megkeresések, a Tottenham, a Köln, a Juventus, a Roma és a Sassuolo is érdeklődött. A fiam mindig mosolygós és jókedvű, de az elmúlt napokban kissé ideges volt, szerette volna tudni, mit hoz a jövője, aztán jött az Inter és ennek köszönhetően felgyorsultak az események. A Juventus és a fekete-kékek között nagy verseny volt, végül a milánóiaknál kötött ki. Az egyezség megkötése után megöleltem, és végre újra mosolyogni láttam” – mondta Igor Zaniolo, aki fia játékstílusát is jellemezte a milánói szerződés idején:

„Jellemben őszintén szólva nem tudom, hogy kihez hasonlítsam, fizikailag és szerepkörét tekintve Kakát mondanám, de inkább talán Javier Pastoréra hasonlít, persze az argentin egy zseni, és Nicolónak még sokat kell bizonyítania” – vélekedett róla az édesapja.

Bajnoki címet szerzett az Inter Primavera-csapatával (Fotó: AFP)
Bajnoki címet szerzett az Inter Primavera-csapatával (Fotó: AFP)


A MILÁNÓI ÉV UTÁN JÖHETETT A ROMA

És hogy, hogy nem pont Pastoréval együtt érkezett a Romához! A 29 éves argentin tavaly július 1-jén 24.7 millió euróért érkezett a PSG-től, míg Zaniolo ugyanezen a napon 4.5 millió euróért szerződött a „farkasokhoz”.

Merthogy a milánóiaknál csupán egy évet töltött el. A felnőttcsapatban tétmérkőzésen nem jutott szóhoz, a bajnoki címet nyerő Primavera-együttesben viszont kifejezetten jól teljesített, 29 fellépésen 14 gól és kilenc gólpassz volt a mérlege (beleszámítva kieséses szakaszt is), és hat találkozón szerepelt az ifjúsági Bajnokok Ligájában. Ez utóbbi sorozatban az Inter a nyolcaddöntőben tizenegyespárbajban maradt alul az elődöntőig jutó (ott a későbbi győztes FC Barcelonától 5–4-re kikapó) Manchester Cityvel szemben.

Zaniolo végül a Nainggolant érintő csere kapcsán került az Intertől a Romához, amellyel a sikeres orvosi vizsgálat után ötéves szerződést kötött – a 4.5 millió eurós összeghez később még érkezhet pénz, a játékos következő eladásából ugyanis 15 százalék illeti meg az Intert.

„Nagy dicsőség ezt a mezt hordani, most a pályán kell bizonyítanom, hogy érdemes vagyok rá” – mondta szerződtetését követően az átigazolás hivatalossá válásának másnapján (július 2-án) a 19. életévét betöltő futballista.

„Nagyon örülök Zaniolo érkezésének, az olasz futball egyik legnagyobb tehetségét sikerült szerződtetnünk” – nyilatkozta ezt már Monchi, a Roma sportigazgatója.

Szeptember 19-én, a Real Madrid elleni idegenbeli BL-meccsen (3–0-s vereség) debütált a Romában, majd egy héttel később, a Frosinone elleni, 4–0-ra megnyert bajnokin mutatkozott be az olasz élvonalban. Első gólját karácsonykor szerezte a Sassuolo 3–1-es legyőzése során, december 26-ával kezdve hat Serie A-meccsen három gól és két gólpassz a szélen is bevethető futballista mérlege.

A Románál már csak az új Tottiként emlegetett Zaniolo számára az igazi áttörés kedden jött el, amikor az FC Porto ellen duplával segítette győzelemhez a csapatot a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első felvonásán.

A Románál már a szerződtetése idején sokat vártak a fiatal futballistától


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik