BL: ilyen sok angol–német csata még sosem volt – érdekességek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.17. 20:13
null
A Liverpool–Bayern párharc két fő gólfelelőse: Mohamed Szalah és Robert Lewandowski (Fotó: AFP)
Mint beszámoltunk róla, hétfő délben megtartották a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének sorsolását. Íme, néhány érdekesség a párharcok elé!

 

LIVERPOOL–BAYERN

• A két gárda ezt megelőzően csak az 1980–1981-es BEK-szezonban találkozott egymással a legrangosabb európai kupasorozatban, akkor az angolok az idegenbeli 1–1 után hazai 0–0-val jutottak fináléba (a Bayern edzője a magyar Csernai Pál volt). A döntőben a Real Madridot is legyőzte (1–0) Bob Paisley együttese – a párizsi döntő játékvezetője Palotai Károly volt.

• Legutóbb 2001-ben vívtak tétmérkőzést egymással, a tét az Európai Szuperkupa volt, a Liverpool nyert 3–2-re.

• Jürgen Klopp, a Pool menedzsere egyetlen csapat ellen sem ült olyan sokszor (29) a kispadon, mint a Bayern ellen. A mérlege jócskán negatív: 9 győzelem, 4 döntetlen, 16 vereség

TOTTENHAM–DORTMUND

• A legutóbbi kiírás csoportkörében mind a kétszer a Spurs győzött, odahaza 3–1-re, idegenben 2–1-re.

SCHALKE 04–MANCHESTER CITY

• A két csapat egyetlenegyszer találkozott egymással valamelyik európai kupasorozat egyenes kieséses szakaszában: a Kupagyőztesek Európa-kupája (KEK) 1969–1970-es kiírásának elődöntőjéből a City jutott tovább (0:1, 5:1) – majd a finálét is megnyerte, ellenfele a lengyel Górnik Zabrze volt (2:1).

• S lezárandó az angol–német szakaszt: a BL történetében ez az első alkalom, hogy ugyanabban a fázisban három párharcot is vívnak egymással a két ország csapatai.

AJAX–REAL MADRID

• A legutóbbi hat mérkőzésüket a spanyol csapat nyerte meg, e találkozók összesített gólkülönbsége 20–2.

• Viszont egyetlen egyenes kieséses BEK/BL-párharcukból az Ajax jött ki jobban, még 1973-ban, az elődöntőben (2–1, 1–0). Az amszterdamiak – akiknek vezetőedzője akkoriban a temesvári születésű Kovács István volt – a döntőt is megnyerték (Juventus, 1–0).

• Az Ajax volt az első csapat, amelyik legyőzte a Realt a Bernabéuban a Bajnokok Ligája létrehozása (1992–1993) óta. Az 1994-es csoportmeccs eredménye 2–0 volt a holland csapat javára.

LYON–BARCELONA

• Nem panaszkodhat az FC Barcelona, hiszen az OL még sosem győzte le európai kupameccsen (két döntetlen, négy Barca-siker). Ugyanez más megvilágításban: nincs olyan csapat, amelyik több európai kupamérkőzést vívott a Barcával úgy, hogy egyszer sem tudta legyőzni (a Werder Bremen is hatszor próbálkozott hiába).

• A Barcelona BL-mérlege francia klubok ellen: 18 mérkőzés, 10 győzelem, 5 döntetlen, 3 vereség, 40–23-as gólkülönbség.

• Lionel Messi a lyoniak ellen szerezte első tizenegyesgólját a BL-ben (2007).

ATLÉTICO MADRID–JUVENTUS

• Legutóbb a 2014–2015-ös csoportkörben találkoztak egymással, akkor Torinóban nem született gól, Madridban 1–0-ra nyert az Atlético, s meg is nyerte a csoportot.

• Csakhogy időközben Cristiano Ronaldo a Juve játékosa lett, és az ő egyik kedvenc ellenfele éppen az Atlético: 22 gólt szerzett ellene tétmérkőzésen, ez a harmadik leggazdagabb „egy ellenfeles” gyűjteménye a Sevilla (27) és a Getafe (23) után.

• Az Atlético jó passzban van az olasz riválisokkal szemben: a legutóbbi kilenc ilyen tétmérkőzéséből egyet sem veszített el (hét győzelem, két döntetlen).

MANCHESTER UNITED–PARIS SAINT-GERMAIN

• A Manchester United még sohasem veszített el európai kupamérkőzést francia ellenféllel szemben egyenes kieséses szakaszban (9 győzelem, 7 döntetlen), igaz, a Paris Saint-Germainnel még nem találkozott.

ROMA–PORTO

• A két csapat mindkét korábbi egyenes kieséses párharcából a portugál együttes lépett tovább (BL-selejtező, 2016–2017; KEK-nyolcaddöntő, 1981–1982).

Forrás: Opta

BAJNOKOK LIGÁJA, 2018–2019
A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA

Schalke 04 (német)–Manchester City (angol)
Atlético Madrid (spanyol)–Juventus (olasz)
Manchester United (angol)–Paris Saint-Germain (francia)
Tottenham Hotspur (angol)–Borussia Dortmund (német)
Lyon (francia)–FC Barcelona (spanyol)
AS Roma (olasz)–FC Porto (portugál)
Ajax (holland)–Real Madrid (spanyol)
Liverpool FC (angol)–Bayern München (német)
Első mérkőzések: február 12–13. és 19–20.
Visszavágók: március 5–6. és 12–13.

A TOVÁBBI MENETREND
Március 15.:
a negyeddöntő sorsolása

Április 9–10.: negyeddöntő, 1. mérkőzések
Április 16–17.: negyeddöntő, visszavágók
Április 19.: az elődöntő párosításának és a döntő házigazdájának sorsolása
Április 30.–május 1.: elődöntő, 1. mérkőzések
Május 7–8.: elődöntő, visszavágók
Június 1.: döntő, Wanda Metropolitano, Madrid

SZAVAZÁS

Az angol csapatok (Manchester United, Manchester City, Tottenham, Liverpool) közül hány jut a nyolc közé a labdarúgó BL-ben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik