A századiknak örülhet is a Barca, a 250.-nek nem

Vágólapra másolva!
2014.02.18. 14:28
null
A Barcelonát irányító Tata Martino – biztos, ami biztos – látáspróbát is tartott manchesteri meccsük előtt (Fotó: Reuters)
A labdarúgó Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő keddi mérkőzéseit megelőző nyilatkozatokat már olvashatták oldalunkon, most csokorba szedtük a Manchester City–Barcelona és a Leverkusen–PSG találkozókkal kapcsolatos statisztikai érdekességeket.

 

Hírek, nyilatkozatok, érdekességek, fotók egy helyen, élőben.

MANCHESTER CITY–BARCELONA

Neymar szerint a Barcelona sokkal tapasztaltabb a Manchester Citynél a BL-ben, ami önmagában igaz is, ha azonban csak a brazil játékost nézzük, akkor inkább ő tekinthető zöldfülűnek. Az angol csapat ugyanis már 18 BL-mérkőzést játszott, Neymar viszont még csak hatot. Az mindenképp közös a Cityben és Neymarban, hogy eddig csak a csoportkörben léptek pályára Európa elitsorozatában.

A 4. fordulóban a CSZKA Moszkva elleni 5–2-es győzelem alkalmával Álvaro Negredo háromszor is betalált, így a spanyol lett az első City-játékos, aki triplázni tudott BL-mérkőzésen. Ő ott lehet kedd este a pályán, Sergio Agüero szereplésére azonban sérülése miatt minimális az esély. Ez igen nagy érvágás a manchesterieknek, hiszen az argentin csatár a legutóbbi nyolc BL-meccsén nyolcszor volt eredményes, ebben a szezonban öt találkozón hatszor. Ő a City történetének 12. legjobb gólszerzője az európai kupaporondon.

A Barcelona eddig 99-szer játszott döntetlent az UEFA sorozataiban, a katalánok valószínűleg nem lennének nagyon letörve, ha ma este centenáriumot ünnepelhetnének. Egy kevésbé kerek jubileumot is feljegyezhetünk, ennek viszont biztos nem örülnének annyira a gránátvörös-kékek, akik eddig 248 gólt kaptak a BL/BEK-ben.

A Barcelona játékosai passzoltak eddig a legtöbbször (4812) ebben a BL-évadban, és a legtöbb pontos átadást is ők jegyezték (4125). Egyénileg „természetesen” Xavi áll az élen ebben az összevetésben, 650 passzából 596 volt jó a csoportkörben.

A két csapat hat felkészülési mérkőzést játszott eddig egymással (mindkét fél három-három győzelmet aratott ezeken), tétmérkőzésen viszont most találkoznak először.

LEVERKUSEN–PSG

A Leverkusen 12 év után juthat újra negyeddöntőbe a Bajnokok Ligájában. Amikor ez legutóbb sikerült neki, 2002-ben egészen a döntőig menetelt a német gárda. Eddigi utolsó nyolcaddöntős próbálkozása csúfos kudarcba fulladt, 2012 elején a Barcelona 10–2-es összesítéssel búcsúztatta.

A PSG az 1994–1995-ös szezon óta tavaly jutott először negyeddöntőbe a BL-ben, végül a Barcelona idegenben szerzett több góllal bizonyult nála jobbnak.

A Leverkusen eddig három oda-visszavágós párharcot vívott meg francia csapatok ellen, valamennyit az UEFA-kupában, és mindet sikerrel. A Lens, a Nantes és a Toulouse ellen is megnyerte a hazai mérkőzését.

A mai, leverkuseni összecsapás legnagyobb sztárja kétség kívül Zlatan Ibrahimovic lesz, aki nyolc gólt szerzett a csoportmeccsek során, ezzel beállította Ruud van Nistelrooy (2004–2005), Filippo Inzaghi és Hernán Crespo (2002–2003) korábbi rekordját, bár Cristiano Ronaldo kilenc találattal még rajtuk is túltett tavaly ősszel.

Mint fentebb említettük, a legtöbb passzt (és a legtöbb pontosat) a Barca játékosaitól láthattuk ebben a BL-idényben, a második helyen a párizsiak állnak (4548, illetve 3843 átadással).

A PSG 99 gólt szerzett eddig a BL-ben, illetve elődjében, a BEK-ben.

A két csapat még sosem játszott egymás ellen, edzőik viszont már találkoztak ellenfélként, igaz, még játékos korukban. Egy 1998-as barátságos válogatott mérkőzésen Laurent Blanc örülhetett, hiszen a franciák 1–0-ra legyőzték a finneket, négy évvel később viszont fordítva történt, akkor a Liverpool szintén 1–0-ra megverte a Manchester Unitedot a Premier League-ben. A pályán egyébként mindkét szakember óriási rutint szerzett, elég csak annyit megemlíteni, hogy Sami Hyypiä 105-ször, míg Blanc 97-szer szerepelt hazája válogatottjában.

LABDARÚGÁS, BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

20.45: Manchester City (angol)–FC Barcelona (spanyol) (Tv: Sport1)
20.45: Bayer Leverkusen (német)–Paris Saint-Germain (francia) (Tv: Digi Sport 1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik