BL: szétbombázta a City a Realt, cseréi mentették meg Kane-től az Arsenalt

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.04.10. 09:47
Phil Foden idénybeli hatodik gólját szerezte a 16-oson kívülről (Fotó: Getty Images)
Gólgazdag odavágókat hozott a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének keddi játéknapja, hiszen a címvédő Manchester City 3–3-as döntetlent játszott a rekordgyőztes Real Madrid vendégeként, míg az Arsenal fordulatos mérkőzésen 2–2-re végzett a Bayern Münchennel. A keddi játéknap érdekességei.

REAL MADRID–MANCHESTER CITY 3–3

Bernardo Silva 108 másodperc után szerzett vezetést a címvédőnek, ez pedig a második leggyorsabb gól a BL-ben, amit a Real Madrid mindenkori vendégei szereztek – 2018 áprilisában a Juventust erősítő Mario Mandzukic 77 másodperc után talált be a Santiago Bernabéuban. Az elitsorozat történetében másodszor fordult elő, hogy egy egyenes kieséses szakaszban rendezett mérkőzés első 14 percében három gól is szülessen: a 2019. áprilisi Manchester City–Tottenhamen négy gól volt 11 perc alatt (2–2).

Az pedig negyedszer fordult elő a BL-ben, hogy egy oda-visszavágós párharc első meccsén mindkét csapat legalább három gólt szerezzen és az első ilyen esetet is a Real Madrid és a Manchester City hozta össze a 2021–2022-es kiírásban, amikor az angol csapat 4–3-ra győzött.

Noha hat gól volt a mérkőzésen, a várható gólok száma kifejezetten alacsony, 1.5-ös értéket mutatott, azaz 4.5-lel múlták felül a csapatok az xG-t, ez pedig a legnagyobb különbség a várható gólok és a gólok tényleges száma között az idényben lejátszott 114 BL-találkozó közül.

A várható gólok számát azért is múlták felül a felek, mert váratlan, nagy gólokat lőttek, melyek után alapesetben kisebb xG-t állapítanak meg. Ezért pedig elsősorban a Manchester City a „felelős”, ugyanis Bernardo Silva, Phil Foden és Josko Gvardiol is a 16-oson kívülről talált be (utóbbinak ez volt az első gólja City-mezben). Olyanra legutóbb 2011-ben voltak képesek a manchesteriek, hogy egy meccsen három gólt is lőjenek a büntetőterületen kívülről – a City az első csapat, amely három távoli gólt szerzett a Real Madrid vendégeként a BL-ben, amióta az Opta gyűjti az erre vonatkozó statisztikákat (2003–2004-es idény).

A City második találatát szerezte Phil Foden, akinek ez volt az idényben a hatodik gólja a 16-oson kívülről, s ez messze a legtöbb a Premier League-csapatok játékosai között minden sorozatot figyelembe véve. Ráadásul az angol szélsőnek ez már a 22. gólja volt ebben az évadban, ez hattal több, mint a korábbi idénycsúcsa.

Megint nem villogott Erling Haaland, akinek a Real Madrid ellen van a legtöbb gól nélküli perce a BL-ben. A norvég 269 perc alatt leadott nyolc lövéséből hat találta el a kaput, de a „királyiak” elleni gól továbbra is várat magára.

A Manchester City a döntetlennel 26 mérkőzésesre növelte veretlenségi sorozatát, Pep Guardioláék ugyanis legutóbb 2023. december 6-án, az Aston Villától kaptak ki, míg a BL-ben legutóbb még 2022 szeptemberében szenvedtek vereséget, azóta 22 meccsen nem maradtak alul – ennél hosszabb szériája a BL-ben csak 2007 szeptembere és 2009 májusa között a városi rivális Manchester Unitednek volt, amikor 25 meccsen keresztül nem talált legyőzőre.

Ha csak a babonát nézzük, Rodrira is foghatnánk, hogy a City nem veszített, a spanyol középpályás ugyanis a legutóbbi vereségét 66 mérkőzéssel és 429 nappal ezelőtt szenvedte el.

Pep Guardiolának kifejezetten jól megy a 200. BL-meccsét edzőként éppen kedden letudó Carlo Ancelotti ellen. A katalán irányításával a City a legutóbbi három alkalommal veretlen maradt a Real Madriddal szemben.

A Real vezetést jelentő gólját Rodrygo szerezte, akinek ez már a harmadik találata volt a City ellen a BL egyenes kieséses szakaszában, s mindhármat a Santiago Bernabéuban szerezte – ennél többre, négyre, csak Karim Benzema volt képes korábban az angol élcsapat ellen.

BAJNOKOK LIGÁJA 
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Real Madrid (spanyol)–Manchester City (angol) 3–3 (2–1)
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 76 680 néző. Vezette: Letexier (francia)
Real Madrid: Lunyin – Carvajal, Tchouaméni, Rüdiger, F. Mendy – Valverde, Kroos (Modric, 72.), Camavinga – Bellingham – Vinícius Júnior (Joselu, 86.), Rodrygo (Brahim Díaz, 71.). Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Manchester City: S. Ortega – Akanji, Dias, Stones, Gvardiol – Rodri, Kovacic – Foden (Julián Álvarez, 87.), Bernardo Silva, Grealish – Haaland. Menedzser: Josep Guardiola
Gólszerzők: Dias (12. – öngól), Rodrygo (14.), Valverde (79.), ill. Bernardo Silva (2.), Foden (66.), Gvardiol (71.)

ARSENAL–BAYERN MÜNCHEN 2–2

A keddi BL-negyeddöntő volt az Arsenal francia védőjének, William Salibának a 42. (!) kezdőként lejátszott mérkőzése az idényben, ez messze a legtöbb az öt topliga játékosai között.

A vezetést az Arsenal szerezte meg Bukayo Saka révén, akinek ebben az évadban négy gólpassz mellett ez volt a negyedik gólja a BL-ben, ennél több találatból csak a túloldalon büntetőből eredményes Harry Kane vette ki a részét (hét gól, három gólpassz), az Arsenal klubrekordját pedig Thierry Henry tartja még a 2003–2004-es kiírásból, amikor 11 gólban vállalt főszerepet.

A Bayern München egyenlítő gólját a korábbi Arsenal-játékos, Serge Gnabry szerezte, akinél csak Karim Benzemának (11) van több gólja az angol klubok ellen. A bajorok támadója a Tottenham ellen négyszer, a Chelsea ellen kétszer volt eredményes korábban.

A müncheniek vezető gólját Harry Kane rúgta. A korábbi Tottenham-csatár már 15 gólnál jár az ősi rivális ellen – de ezek közül nyolcat büntetőből lőtt –, ráadásul az Arsenallal szemben az Emirates Stadion megnyitása óta ő szerezte a legtöbb gólt, hatot.

Mikel Artetáék egyenlítő találatát két cserejátékos, Gabriel Jesus és Leandro Trossard hozták össze. Utóbbinak ez már a hatodik gólja volt az idényben csereként beszállva, ennél többet az öt topligában senki sem szerzett a kispadról beállva. Ráadásul Trossard az első négy hazai BL-meccsén eredményes volt, ezt pedig rajta kívül csak Alessandro Del Piero, Frederic Kanouté és Oscar mondhatja még el magáról.

Az Arsenalnak ez volt a 16. gólja egy cserétől az idényben, a Premier League-klubok közül csupán a Liverpool játékosai lőttek ennél is többet, 24-et.

Arsenal (angol)–Bayern München (német) 2–2 (1–2)
London, Emirates Stadion, 55 000 néző. Vezette: Nyberg (svéd)
Arsenal: Raya – B. White, Saliba, Gabriel, Kiwior (Zincsenko, a szünetben) – Ödegaard, Jorginho (Gabriel Jesus, 66.), Rice – Saka, Havertz (Partey, 86.), Martinelli (Trossard, 66.). Menedzser: Mikel Arteta
Bayern: Neuer – Kimmich, Dier, De Ligt, A. Davies – Goretzka, Laimer – L. Sané (Coman, 66.), Musiala, Gnabry (Guerreiro, 70.) – Kane. Vezetőedző: Thomas Tuchel
Gólszerző: Saka (12.), Trossard (76.), ill. Gnabry (18.), Kane (32. – 11-esből)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik