Bellingham ismét betalált, nyert is a Real Madrid

Vágólapra másolva!
2023.10.24. 20:40
null
Ismét betalált a BL-ben Bellingham, nyert is a Real (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája 3. fordulójában a C-csoportban a Braga 2–1-re kikapott odahaza a Real Madridtól.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
3. FORDULÓ
C-CSOPORT
Braga (portugál)–Real Madrid (spanyol) 1–2 (0–1)
Braga,
Estádio Municipal de Braga, 29 820 néző. Vezette: Oliver (angol)
Braga:
Matheus – Joe Mendes (Diogo Fonseca, 73.), Saatci, Niakaté, C. Borja – Al-Muszrati (Joao Moutinho, 78.), Vítor Carvalho (Bruma, 69.) –Djaló, Zalazar, R. Horta – Banza (Abel Ruiz, 69.). Vezetőedző: Artur Jorge
Real Madrid: Kepa – Carvajal, Rüdiger, Nacho, Fran García (F. Mendy, 76.) – Valverde, Camavinga, Modric – Bellingham (L. Vázquez, 89.) – Rodrygo (Tchouaméni, 71.), Vinícius Júnior. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Gólszerző: Djaló (63.), ill. Rodrygo (16.), Bellingham (61.)

A csoport másik mérkőzésén
Union Berlin (német)–Napoli (olasz) 0–1
(Raspadori 65.)

BRAGA–REAL MADRID

A hazai kemény mag pirotechnikai bemutatója adta meg a mérkőzés alaphangját, így az első percekben sűrű füstben kergették a labdát a játékosok – a felek egyébként először csaptak össze egymással tétmeccsen. A szombati el Clásicóra készülő Carlo Ancelotti négy helyen változtatott kezdőcsapatán, a védelemben Alaba és Mendy helyett Nacho és Fran García kapott lehetőséget, míg a középpályán Luka Modricot és Eduardo Camavingát láthattuk Toni Kroos, illetve Aurélien Tchouaméni helyén.

A Braga kezdte akaratosabban a mérkőzést, a negyedik percben már tizenegyest reklamáltak a portugál csapat játékosai, de Michael Oliver játékvezető sípja néma maradt. Negyedóra játék után megtörte a Braga ellenállását a királyi gárda: Vinícius robogott el a bal szélen, majd az őt fogó védőt bolonddá tette – beadását a Saatcit megelőző Rodrygo küldte a hálóba, Matheus hiába ért bele, védeni nem tudott. A hazaiakat nem roppantotta meg a kapott gól, többször is zavarba hozták a Real védelmét, de Kepának nem kellett játékba avatkoznia, mivel a védők minden lövésbe bele tudtak vetődni. A 34. percben ismét megzörrent a hazai háló, de úgy a gólpasszt adó Vinícius, mint Rodrygo lesről indult, így maradt az 1–0. A játékrész hajrájában Djaló lőtt mellé nagy helyzetben, az angol játékvezetői csapat azonban itt is lest intett.

A fordulás után néhány perccel Bellingham duplázhatta volna meg a királyiak előnyét, ám Matheus ezúttal résen volt. Az 59. percben ismét a brazil kapusnak kellett beavatkoznia, ezúttal Camavinga tekerését ártalmatlanította. Két perccel később már ő sem tudott segíteni: Vinícius tálalt Jude Bellingham elé, aki 16 méterről kilőtte a bal alsó sarkot. Újabb két perc elteltével már a hazai közönség ünnepelhetett: szép akció végén Alvaro Djaló lőtt a rövid sarokba, Kepa csak beleérni tudott a lövésbe. A gól adta adrenalinlöketet meglovagoló Braga akár egyenlíthetett volna, de Horta ziccerben középre lőtt, s Kepa, ha üggyel-bajjal, de szögletre tudta tolni a labdát.

A 82. percben a teljes mérkőzésen remekül játszó Vinícius hiába vitt végig egyedül egy tökéletes kontrát, gólját les címén érvénytelenítette Oliver. A mérkőzés utolsó szakaszában az egyenlítésért támadott a Braga, de az áhított gólt nem tudta megszerezni: Carlo Ancelotti együttese az elvárható minimumot hozta a festői Municipalban.1–2

UNION BERLINNAPOLI

A győzelmi kényszerben pályára lépő – a Real Madrid, majd a Braga ellen is drámai módon alulmaradó – Union Berlin kezdte harciasabban a találkozót, de Haberer kapáslövése a kapu mellett szállt el, majd Leite bólintott a jobb oldali kapufa mellé. A 24. percben a vezetést is megszerezték a berliniek, a gólt előkészítő Fofana azonban lesről indult, így maradt a 0–0. Néhány perccel később ismét a hazaiak veszélyeztettek, Aaronson 12 méterről csúnyán a kapu fölé lőtt. Urs Fischer együttese a félidő hajrájában is nyomás alatt tartotta az olaszokat, előbb Fofana lövését védte Meret, majd Rani Khedira próbálkozása szállt el a jobb oldali kapufa mellett. Az első játékrész helyzeteit – a 33 százalékos labdabirtoklás dacára – tehát többnyire a hazaiak dolgozták ki, de a Fofana egyértelmű leshelyzetének hála döntetlennel vonulhattak a szünetre.

A fordulás után jó 20 percig nem jegyezhettünk fel valamire való eseményt, majd a 65. percben megvillant a Napoli grúz csillaga, Hvicsa Kvarackhelia, aki szép csel után az alapvonalról az ötös sarkára passzolt, ahonnan Giacomo Raspadoria hálóba bombázott a tehetetlen Rönnow mellett. A 80. percben centiméterek hiányoztak az egyenlítéshez: Knoche csúsztatása járt fájdalmasan közel a jobb alsó sarokhoz. A hátralevő – hosszabbítással együtt – 15 percben minden mindegy alapon támadott az Union, a Napoli védelme azonban állta a sarat, így továbbra is pont nélkül áll csoportjában a német együttes.0–1

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Real Madrid 3 3 6–3 +3 9
2. Napoli 3 2 1 5–4 +1 6
3. Braga 3 1 2 5–6 –1 3
4. Union Berlin 3 3 2–5 –3 0

PERCRŐL PERCRE

Vinícius 2022 nyara óta 18 kanadai pontot termelt a BL-ben, ez rekord.


90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+3. perc Nacho kap sárga lapot az előretörő Niakaté ellökéséért. Djaló jobb oldali beadása Kepáé.

90+3. perc Vinícius megindul, de hosszan tolja meg a labdát a 16-osra belépve, Matheus kivetődik bátran és kiváló ütemben.

Négy perc a ráadás!

89. perc Lucas Vázquez be, Bellingham le. Karmester helyett szélsővédő. Megsérült az angol? Erősen sántikált.

Nem lesz 11-es!

87. perc
Moutinho jobbal egy csel után 10-ről az eleső Nachóba lő, egy jó és egy rossz, de szerencsés csel után. Mendy kezezett aztán? Eldönti a VAR.


82. perc Vinícius lő egy lesgólt, a jobb alsóba lő 14-ről. A VAR szerint is lesről. A Real BL-meccsei 60 százalékát megnyerte.

80. perc Fonseca jobb oldali beadását pocsékul találja el Nacho, de kisegíti Camavinga.

Akik gólt szereztek első három realos európai kupameccsükön:
Joseíto, 1956
Tejada, 1961
Grosso, 1964
Grande, 1969
Juanito, 1978
Karembeu, 1998
Bellingham, 2023

78. perc Legenda a pályán: Joao Moutinho be, al-Muszrati le.

Titkos fegyver. Castro 35 évesen és 184 naposan szerezte a Braga győztes gólját az 1. FC Union Berlin ellen a második fordulóban. Cristiano Ronaldo (36) után ő a második legidősebb portugál játékos, aki gólt szerzett a Bajnokok Ligájában.

75. perc Ferland Mendy be, García le, védőcsere a vendégeknél is.

74. perc Bellinghamet szereli szépen az ötös bal sarkán Saatci.

73. perc Diogo Foncesca be, Mendez le. Zalazar bal oldali kornerét Niakaté rosszul találja el fejjel az ötös előterében.

72. perc Eduardo Camavinga kap sárga lapot Djaló lerántásáért.

71. perc Zalazar beadását jobbal a léc fölé vágja Horta 14-ről, jócskán.

71. perc Aurélien Tchouaméni be, Rodrygo le, csatár helyett szűrő.

70. perc Djaló körömpasszát Horta jobbal tízről kapura lövi, balra mozdulva nagyot véd Kepa!

69. perc Djaló lendületben, de csak amíg nem jön szembe Rüdiger.

66. perc Bruma és Abel Ruiz be, Carvalho és Banza le. Szűrő és ék helyett szélső és ék.

Djaló: 16 meccs az idényben, 11 góllal.

62. PERC ÁLVARO DAJLÓ azonnal szépít, Banza passzából az ötös jobb sarkáról jobbal a rövid sarokba lő félmagasan. Kepa még beleért, de gól a gól, 1–2!


GÓLVIDEÓ ITT!

61. PERC 3/3: JUDE BELLEINGHAM a bal alsóba lő kissé balról, jobbal, 17 méterről, Vinícius balról jövő, lapos passza után. 0–2!

59. perc Mellé, az ötös jobb sarka elől nem sokkal véti el fejjel a bal alsó sarkot Carvajal, Modric jobb oldali, jobblábas sarokrúgása után.

58. perc Camavinga jobbal a bal alsóba lőne kissé balról, 18 méterről, Matheus vetődve fogja a labdát.

55. perc
Kicsi, majd Djalót szereli a 16-oson belül a Carvajalt felbőröző Borja.

55. perc Nacho szereli nagy harcban az ötösön Zalazart, szöglet.

50. perc García ad be balról, Bellingham csodás levétel után ballal 14-ről, kissé balról a léc alá lőne, de véd szép vetődéssel Matheus.

48. perc Mendes jobb oldali beadását Banza hétről a bal alsóba fejelné, de vetődve fogja a labdát Kepa.

46. PERC FOLYTATJUK!

Nacho munkában (Fotó: AFP)

59 százalékban volt a Realé a labda, 8-szor lőttek kapura, 3-szor a kapu felületére, a hazaiaknál ez az arány 9/0.

A legtöbb meccs a Real vezetőedzőjeként a BEK-ben, BL-ben:
71 Miguel Munoz
60 Vicente Del Bosque
53 Zinédine Zidane és Ancelotti

A Braga a Madrid 111. riválisa a BL-ben (BEK-ben). Csak az Arsenal (1 döntetlen és 1 vereség) és az AEK Athén (2 döntetlen) ellen nem nyert soha a Real!


Az első 3 realos BL-meccsen 3 gól? Klubrekord lenne

45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!


44. perc Saatci előretör, passzát Djaló a bal alsó mellé vágja az ötös bal sarkáról... és lesről.

40. perc Saatci elrúgja a labdát az ötösön Vinícius elől, Valverde jobblábas beadása után. Nagy mentés!

A Real előző háron portugáliai meccsét megnyerte, kétszer az FC Porto, egyszer a Sporting CP ellen. Első 7 itteni meccséből azonban csak 2-t nyert meg a Real.

A Madrid a 12 Bajnokok Ligája-mérkőzéséből csak egyet veszített el a portugál csapatokkal szemben (kilenc győzelem, két döntetlen), 1999 októberében 2–1-re kikapott az FC Porto ellen.

39. perc Modric passzát Valverde jobbal 24-ről nem sokkal, de a léc fölé rúgja.

38. perc Camavinga bal oldali, lapos beadását nem sokkal menti a jobb alsó mellé Saatci.

37. perc Matheus rosszul jön ki, Vinícius a 16-os jobb sarkáról azonban jobbal jócskán a jobb alsó sarok mellé emeli a labdát.

34. perc Horta jobbal a léc fölé lő 19-ről, Vinícius és Rodrygo hoz össze a másik oldalon egy lesgólt.

32. perc Mendes jobb oldali beadását elüti a jobb felső elől Kepa.


Játszott Spanyolországban a hazaiak közül:
Víctor Gómez (Espanyol 2015–23, Mirandés 2020–21 kölcsön, Málaga 2021–22 kölcsön)
Paulo Oliveira (Eibar 2017–21)
Adrián Marín (Villarreal 2009-12, Leganés 2009/10, Alavés 2018–21, Granada 2021–22)
Pizzi (Atlético Madrid 2011–13, Deportivo La Coruca 2012–13 , Espanyol 2013–14)
André Castro (Sporting Gijón 2011–12)
Abel Ruiz (Barcelona 2012–20)
Rony Lopes (Sevilla 2019–23)
Ricardo Horta (Málaga 2014–2016)


29. perc Vinícius az ötös bal sarkáról jobbal gyatrán a kapusba lő Bellingham indítása után, de megússza, mert les. Camavinga nagyot rúg azért Zalazarba, biztos, ami biztos.

A madridi születésű Álvaro Djaló 2015-ben csatlakozott a bilbaói Begona csapatához, majd két évvel később Bragába igazolt.

26. perc Bellingham passzát kissé balról, 14-ről egy visszacsel után jobbal kapura lövi, félmagasan, véd balra vetődve Matheus.

24. perc Rüdiger blokkolja szépen Horta 11 méteres ollózását. Camavinga meg takarít.

Egykori csapattársak, akik ma nem találkoznak:
Bruma és Arda Güler (Fenerbahce, 2022–23)
Adrián Marín és Joselu (Alavés, 2019–21)

20. perc És helyzet, Saatci a labda mellé lő az ötösön, al-Muszrati jobbal kissé jobbról, hat méterről Bellinghambe lő, újabb szöglet. Zalazar következő beadását az ötös elől jócskán a jobb sarok mellé fejeli Carvalho.

20. perc Rüdiger és Carvajal szereli közös erővel az ötös bal sarkán Banzát. Ők kirúgásban hisznek, de korner.

18. perc Kepa megment lábbal egy pocsék hazaadást.

Vinícius: 9 meccs az idényben, 5 kanadai ponttal. Rodrygo: 13/3.

GÓLVIDEÓ ITT!

16. PERC VEZET A REAL! Nacho pazar indításával Vinícius a bal oldalon lefutja a védőjét, ballal laposan középre ad, az ötös bal sarkáról RODRYGO a jobb felsőbe lő. Niakaté is beleért még, szerencsés góllal vezet a Real: 0–1!

15. perc Mezőnyharc, csoda lelkes közönséggel.

10. perc Al-Muszrati 14-ről jócskán a léc fölé fejelné Zalazar balról jövő szabadrúgását. Zalazar egyik testvére, Kuki Zalazar a Córdoba, a másik, Mauro Zalazar a Granada profija. Apjuk, José Zalazar az Espanyol és a Cádiz egykori zseniális képességű középpályása volt, ma játékosügynök. 1992-ben a La Liga legjobb dél-amerikai játékosa,

6. perc Banza nagyon él a bal szélen, de a második beadása sem az igazi.

A Braga mindössze három mérkőzést játszott előzőleg spanyol csapatokkal – mindet a Sevilla ellen.

5. perc Bellinghamet ellöki az ötös jobb sarka előtt Mendes... tovább. A VAR szerint sem ért 11-est.

3. perc Hazai helyzettel, de Zalazart és Hortát is elnyomják az ötösön Nachóék Djaló jobb oldali beadása után.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros-fehér mezben és fehér nadrágban, a vendégek tiszta feketében. A pálya meg füstbe burkolózva.

Bragában egész nap esett az eső, de estére elállt. 14 Celsius-fok.

Egy kis örökmérleg: a két csapat még nem találkozott egymással tétmérkőzésen.

JÖTTEK-MENTEK!
A Real Madridtól a Bragához:

2016, Curro Harillo
2011, Juankar, 2 500 000 euró
A Bragától a Realhoz:
1998, Carlitos
1992, Luíz Fernando


Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Víctor Gómez és Tiago Sá sérült, a vendégektől Arda Güler, Joselu, Dani Ceallos, Thibaut Courtois és Éder Militao maródi.

Fotó: AFP
Fotó: AFP


Harminckét évesen lezárta profi pályafutását Eden Hazard, a belga támadó világbajnoki bronzéremmel és számos trófeával büszkélkedhet, ám az utóbbi években a Real Madridban csalódást keltően teljesített.

A Real Madrid 1–1-es döntetlent játszott a Sevillával a spanyol bajnokság (La Liga) 10. fordulójának szombati játéknapján.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A BRAGA–REAL MADRID MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik