BL: harmadjára is elbukahatja a döntő rendezését Isztambul – sajtóhír

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2023.05.12. 11:51
null
Isztambul harmadjára is elvesztheti a BL-döntő rendezési jogát (Fotó: Getty Images)
Sajtóhírek alapján lehetséges, hogy harmadjára is elveszik a Bajnokok Ligája döntőjének rendezési jogát Isztambultól, az UEFA ugyanis a török elnökválasztás miatti potenciális zavargások miatt Portugáliába helyezné át a június tizedikei finálét.

A 2019–2020-as idény döntőjét, a PSG–Bayern München mérkőzést, valamint a 2020–2021-es idény BL-fináléját, a Manchester City–Chelsea találkozót is Isztambul rendezte volna, ám mindkét esetben a koronavírus-járvány miatt kialakuló helyzet következményeként Portugáliában játszották a döntőt.

A 2023-as döntőnek eredetileg München adott volna otthont, viszont azt az UEFA kárpótlásul Törökországnak ítélte. Azonban könnyen lehet, hogy harmadjára is elveszíti a rendezés jogát Törökország legnagyobb városa.

A Daily Mail számol be arról, hogy az UEFA tárgyalásokat folytat Lisszabonnal, hogy áthelyezzék a BL-döntőt Portugáliába, ha Isztambulban zavargások törnének ki a török elnökválasztást követően. Az idei kiírás fináléját június 10-én rendeznék az Atatürk Stadionban, míg a török elnökválasztás második fordulójára május 28-án kerül sor, tehát a kettő között szűk két hét telik el.

Az UEFA vonakodna a döntő áthelyezésétől, mivel korábban már kétszer is áthelyezték Isztambulból a mérkőzést, de könnyen lehet, hogy a szurkolók és szervezők biztonsága érdekében kénytelenek lesznek harmadjára is helyszínt változtatni. Az UEFA a hírek szerint minél később szeretne hivatalos döntést hozni, hátha nem kell változtatni semmit.

A Portugál Labdarúgó-szövetség korábban már közbelépett és kisegítette az UEFA-t. 2020-ban Lisszabon, míg 2021-ben Portó rendezte a döntőt. A Bajnokok Ligája elődöntőinek első mérkőzésein a Manchester City 1–1-es döntetlent játszott Spanyolországban a Real Madriddal, míg a milánói derbit az Inter nyerte 2–0-ra.

Érdekesség, hogy ez lehet sorozatban a negyedik BL-döntő, amelyet nem az eredetileg eltervezett helyen rendeznek meg. A három isztambuli finálé mellett 2022-ben Szentpétervárról Párizsba került a rendezési jog.

FRISSÍTÉS: az UEFA cáfolja a döntő áthelyezéséről szóló sajtóhíreket

„Az UEFA szeretné egyértelműsíteni a Bajnokok Ligája 2023-as döntőjével kapcsolatos álláspontját – idézi a kontinentális szövetség közleményét a ReutersAz UEFA Bajnokok Ligája 2023-as döntőjére Isztanbulra kerül sor, ahogyan ezt eddig is tudni lehetett. Az UEFA nem egyeztetett ennek az ellenkezőjéről semmilyem politikai szereplővel, kormánnyal vagy nemzeti futballszövetséggel.”

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Milan (olasz)–Internazionale (olasz) 0–2 (0–2)
Milánó, San Siro, 75 532 néző. V: Jesús Gil (spanyol)
MILAN:
Maignan – Calabria (Kalulu, 82.), Kjaer (Thiaw, 59.), Tomori, Théo Hernandez – Tonali, Bennaszer (Junior Messias, 19.) – Saelemaekers (Origi, 60.), Krunic, Brahim Díaz (Pobega, 82.) – Giroud. Vezetőedző: Stefano Pioli
INTER:
An. Onana – Darmian, Acerbi, Bastoni – Dumfries, Barella, Calhanoglu (Gagliardini, 78.), Mhitarjan (Brozovic, 62.), Dimarco (De Vrij, 70.) – Lautaro Martínez (Joaquín Correa, 78.), Dzeko (R. Lukaku, 70.). Vezetőedző: Simone Inzaghi
Gólszerző: Dzeko (8.), Mhitarjan (12.)
Real Madrid (spanyol)–Manchester City (angol) 1–1 (1–0)
Madrid,Santiago Bernabéu Stadion, 63 485 néző.Vezette: Artur Soares Dias (portugál)
REAL MADRID:
Courtois – Carvajal, Rüdiger, Alaba, Camavinga – Valverde, Kroos (Tchouaméni, 84.), Modric (Nacho, 87.) – Rodrygo (Asensio, 81.), Benzema, Vinícius Júnior. Vezetőedző:Carlo Ancelotti
MAN. CITY:
Ederson – Walker, Stones, Rúben Dias, Akanji – De Bruyne, Rodri, Gündogan – Bernardo Silva, Haaland, Grealish. Menedzser:Pep Guardiola
Gólszerző:
Vinícius Júnior (36.), ill. De Bruyne (67.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik