Atlétika: csúcsformát remél Márton Anita a márciusi vb-n

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2016.02.08. 13:32
null
Márton Anita az idén is kettős formaidőzítést tervez, a cél Portland és Rio (Fotó: Szabó Miklós)
Minden túlzás nélkül az előző év volt az eddigi legjobb a súlylökő Márton Anita pályafutása során, miután a 2015-ös szezon két legfontosabb versenyén is élete legjobbját érte el. A széria az idén is folytatódhat, a márciusi portlandi fedett pályás világbajnokságon például országos csúcsban reménykedik.

 

Márton Anita tavaly márciusban aranyérmet szerzett a fedett pályás Európa-bajnokságon Prágában (19.23), augusztusban, a szabadtéri világbajnokságon pedig elképesztő, 19.48 méteres országos csúccsal lett negyedik Pekingben.

„Életem legjobb teljesítménye mellett az is sokat jelentett, hogy önbizalmat adott, amivel korábban rendszeresen voltak gondjaim – vallotta be őszintén Márton, aki sportpszichológus segítségét is igénybe vette. – A legfontosabb versenyeken éveken át nem tudtam kihozni magamból a legjobbat, a helyzet azonban kétezertizennégy után fokozatosan jobb lett, tavaly pedig megváltozott.”

Ebben az évben már hamar formába lendült, két hete Újvidéken 17.04-et dobott, egy hét múlva a Budapest-bajnokságon már 17.58-at, a hétvégi nyílt fővárosi fedett pályás bajnokságon pedig 18.40-nel verte meg az egész hazai mezőnyt, melynek erejét sajnos jól jelzi, hogy az utána következő versenyző 14.35-tel lett második…

Az esztendő legfontosabb nemzetközi és hazai atlétikai versenyeinek időpontja ITT!

„Mivel itthon nincs ellenfelem, és kis túlzással akkor is első lennék, ha helyből dobnék, ezért rendszeresen a nemzetközi mezőnyben kell megméretnem magam – folytatta a 27 éves atléta, aki idén emiatt nagyon sűrű versenyprogram elé néz. – Márciusban indulok a fedett pályás világbajnokságon Portlandben, májustól pedig mind a hét Gyémánt Liga-versenyen ott szeretnék lenni, amelyen lesz női súlylökés. Nyáron még indulok júliusban a szabadtéri Európa-bajnokságon is Amszterdamban, de az olimpiához közeli időpont miatt csak egy állomásnak tekintem. Terveim szerint a két formaidőzítés idén Portlandre és Rióra esik.”

Az észak-amerikai verseny azért is érdekes a magyar atléta számára, mert az Egyesült Államokban hirtelen több olyan, eddig ismeretlen versenyző is felbukkant, aki azonnal 18 méter felett dobott, közülük Raven Saunders vezeti is az idei fedett pályás ranglistát 18.98-cal.

„Ők a szezont már tavaly decemberben elkezdték az egyetemi versenyekkel, így mostanra felépített eredményeik vannak. Szerintem azért az én 18.40-es eredményemmel is nyolcba lehet jutni a vb-n, de tudomásom szerint a németek és a lengyelek is nagyon készülnek. A fő célom az országos csúcs megjavítása, majd meglátjuk, mire lesz elég” – tette hozzá Márton, aki 2012-ben az olimpia előtt kihagyta a fedett pályás évadot, de azóta nemcsak fontosnak tartja, hanem kifejezetten szereti, mert megtöri a téli szezon monotóniáját.

„Az egyensúlyra és a formaidőzítésre nagyon kell figyelni, négy éve például az akkori első számú német súlylökő, Nadine Kleinert hiába nyerte meg az Eb-t Helsinkiben, ráment az olimpiai szereplése, és Londonban csak tizenharmadik lett – fogalmazott a sportoló, aki úgy érzi, technikailag már ő is képes stabil szintet hozni, de erőben még utol kell érnie a nemzetközi mezőnyt. – Ebből is látszik, hogy a formaidőzítés nagyon fontos, de az embernek tisztában kell lennie a saját képességeivel. Én például edzéseken sosem dobok nagyokat, ám tudom magamról, hogy versenyen harminc-negyven, sőt akár ötven centivel is jobb eredményekre vagyok képes.”

Márton a márciusi fedett pályás világbajnokság után megkezdi az újabb alapozást, és előbb Portugáliába, majd Montenegróba utazik kéthetes edzőtáborba. Utóbbiban már megkezdődnek a felhozó versenyek is, melyet közvetlenül a Gyémánt Liga-sorozat rajtja követ Dohában májusi kezdettel, itthon pedig a csapatbajnokság és Szuperliga-versenyek szerepelnek a programjában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik