Atlétika: megfoszthatják a női 800 méter londoni ezüstérmétől Poistogova-Guliyevet

Vágólapra másolva!
2024.04.08. 09:40
Ekaterina Poistigova-Guliyev a londoni játékok döntőjében (Fotó: Getty Images)
Elveszítheti a londoni olimpián női 800 méteren szerzett ezüstérmét a török színekben versenyző Ekaterina Poistogova-Guliyev, miután egykori hazája, Oroszország atlétikai szövetsége (RusAF) korábbi doppingvétségekért bűnösnek találta és eltiltotta.

A RusAF azt közölte, hogy a moszkvai doppingellenes laboratóriumban őrzött adatok alapján a középtávfutó tiltott szereket használt vagy kísérelt meg használni 2012 és 2014 között. A szövetség négy évre szóló eltiltást szabott ki, egyúttal Poistogova-Guliyev 2012 júliusa és 2014 októbere között elért eredményeinek törlését rendelte el.

A 33 éves atléta londoni érméről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hozza meg a végső döntést.

A 2012-es játékok női középtávfutó-döntőinek eredménye a pályán elértekhez képest többször is változott az elmúlt több mint tíz év során. A 800 méteres fináléból a harmadik helyen célba érő Poistogova-Guliyev már a harmadik futó lehet, akit utólag zárnak ki, mivel a győztes, szintén orosz Marija Szavinovától 2017-ben vették el – ugyancsak a biológiai útlevelében található adatok eltérései alapján – az aranyérmet, míg honfitársukat, Jelena Arzsakovát hatodik helyétől fosztották meg. A nők 1500 méteres londoni döntőjében szereplő 13 sportolóból pedig ötöt tiltottak el doppingvétség miatt.

Ekaterina Poistogova-Guliyev eltiltása ugyanakkor csupán 2026-ig szól, mivel a most kiszabott négyéves büntetésébe beleszámítják a 2017-ben megkezdett kétéves eltiltását, melyet a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) szabott ki rá azután, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) 2015-ben Poistogova örökös eltiltását és londoni érmének elvételét kérte.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik