Javier Sotomayor: Egyszer meg kell dőlnie a világcsúcsomnak

P. G.P. G.
Vágólapra másolva!
2023.08.25. 07:59
null
A mai napig Javier Sotomayor a magasugrás világcsúcstartója (Fotó: AFP)
Harminc éve ugrotta 245 centiméteres világrekordját az olimpiai és világbajnok kubai Javier Sotomayor, aki elismerően beszélt az atlétikai vb szervezéséről és a magyar közönségről is.

 

– Hogy tetszik a világbajnokság?
– Kitűnő a szervezés, izgalmasak a versenyek, nagyon jól érzem magam Budapesten – mondta a Nemzeti Sportnak az 55 éves kubai Javier Sotomayor, a férfi magasugrás világcsúcstartója, akivel a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) díjátadóján beszélgettünk. – A rendezők kedvesek és vendégszeretők, a világ minden tájáról érkező sportolókat szívesen látják, nem véletlen, hogy ők is elégedettek azzal, amit Magyarországon tapasztalnak.

Javier SOTOMAYOR
SZÜLETETT: 1967. október 13., Limonar
NEMZETISÉGE: kubai
SPORTÁGA: atlétika
VERSENYSZÁMA: magasugrás
LEGNAGYOBB SIKEREI: olimpiai bajnok (1992), olimpiai 2. (2000), 2x szabadtéri világbajnok (1993, 1997), 2x szabadtéri vb-2. (1991, 1995), 4x fedett pályás világbajnok (1989, 1993, 1995, 1999), fedett pályás vb-2. (1985), fedett pályás vb-3. (1991), 3x Pánamerikai Játékok-győztes (1987, 1991, 1995)
REKORDJAI: szabadtéri világcsúcstartó (245 cm; 1993, Salamanca), fedett pályás világcsúcstartó (243 cm; 1989, Budapest)

– Ha Budapestről kérdezem, mi jut először eszébe?
– Természetesen az 1989-es fedett pályás világcsúcsom, amellyel megnyertem a budapesti világbajnokságot – fantasztikus érzés volt! Nagyon szép emlék, ami a magyar fővároshoz köt, ezért is örülök, hogy ismét itt lehetek. Egyébként nemcsak Budapesten versenyeztem annak idején, hanem Salgótarjánban is többször ugrottam, azokra a gálákra is jó szívvel gondolok vissza.

– Milyen benyomást tett önre a Nemzeti Atlétikai Központ közönsége?
– Sok atlétikai világbajnokságon jártam már, mindig jó hangulat volt a versenyeken, de a magyarnál lelkesebb és aktívabb közönséggel még nem találkoztam. Boldoggá tesz, hogy ennyire élvezik a vébét a helyiek, ami nem meglepő, hiszen a sportnak nagy hagyománya van önöknél, az atlétika mellett más sportágakat is kedvelnek a magyar emberek.

Fotó: Dömötör Csaba
Fotó: Dömötör Csaba

– Szabadtéri világrekordja immár harminc éve tartja magát. Lát rá esélyt, hogy a közeljövőben megdöntik?
– Nagyon sok jó ugró van, de nem tudom előre megmondani, hogy ki és mikor tudja megdönteni a rekordot. Annak idején arra sem számítottam, hogy ilyen sokáig világcsúcstartó leszek... Az elmúlt években Bohdan Bondarenko, Gianmarco Tamberi és Mutaz Essza Barsim volt a legközelebb hozzá, hogy átadja a múltnak a világrekordomat, mindannyian nagyszerű versenyzők.

– Örülne neki, ha valaki nagyobbat ugrana önnél?
– Nem biztos, hogy felhőtlenül tudnék neki örülni, de egyszer meg kell dőlnie a világcsúcsomnak.

– Két kubai éremnek viszont már örülhetett az idei világbajnokságon, hármasugrásban Lázaro Martínez és Cristian Nápoles is dobogóra állt.
– Igen, hármasugrásban kimondottan jók vagyunk, örülök, hogy két kubai ugró is éremmel utazhat haza Budapestről. Nem az idei lesz a legjobb szereplésünk a világbajnokság történetében, de nagyon bízom benne, hogy egy, esetleg két atlétánknak még sikerül az éremszerzés.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik