Sok olimpiai és világbajnokot akar látni egy helyen? Irány a Gyulai Memorial!

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.07.16. 08:05
null
Shericka Jackson, Steven Gardiner és Wojciech Nowicki egyaránt indult már korábban is a Gyulai Memorialon<br />(Fotók: Nemzeti Sport)
Az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokságot megelőző kedvcsinálónak is felfogható a július 18-i Gyulai István Memorial, amely a hagyományoknak megfelelően remek mezőnyt vonz Székesfehérvárra. Világ-, Európa- és olimpiai bajnokok sora vesz részt a néhai kiváló atlétának, sportdiplomatának, sportkommentátornak évről évre emléket állító versenyen – alábbi összeállításunkban öt külföldi és egy hazai résztvevőt mutatunk be röviden, videókkal fűszerezve.

STEVEN GARDINER (400 m)

A bahamai négyszázas szinte hazajár Magyarországra: eddig négyszer győzött a Gyulai Memorialon, és ő tartja a táv versenyrekordját is (44.30, még 2015-ből).

Ha kizárólag rajta múlik, kitartott volna a 100 és első szerelme, a 200 méter mellett, de középiskolai edzője átterelte a négyszázasok közé, mondván, az ő magasságával (193 centiméternél állt meg) ott nagyobb az esélye a sikerre. Milyen igaza volt! Gardiner már 19 évesen 45 másodperc alá került az egykörösön – ilyen fiatal bahamai futónak ez addig nem sikerült – , és azóta minden figyelmét erre a távra összpontosítja.

A 2017-es vb-n még be kellett érnie az ezüstéremmel a mindmáig leggyorsabb 400-as, Wayde van Niekerk mögött, de két évvel később Dohában már az ő nyakába került a világbajnoki arany. Meggyőző fölénnyel nyert, ideje (43.48) egyfelől bahamai csúcs, másfelől a világ hatodik leggyorsabb 400-as futója elismeréssel jár.

A formaidőzítése a 2021-re halasztott tokiói olimpiára is tökéletesen sikerült: a 4x400-as váltóval 2016-ban bezsebelt bronz birtokában a dobogó tetejét célozta meg, és ismét csak kiválóan hajrázva, a világ az évi legjobb idejével (43.85) újabb magabiztos győzelmet aratott.

A 27 éves futó az idén egyelőre 44.42-nél tart, ezzel ott van a top 10-ben – Székesfehérváron többek között az amerikai rivális, Vernon Norwood ellen csiszolhatja a formáját.

A 2019-ES VILÁGBAJNOKI CÍM

VAN NIEKERK RIÓI ÉS GARDINER TOKIÓI OLIMPIAI BAJNOKI FUTÁSA


GARDINER GYŐZELME A 2021-ES GYULAI MEMORIALON

SHERICKA JACKSON (200 m)

Gardinerrel ellentétben a jamaicai futónő mindhárom sprintszámban szerzett egyéni világbajnoki érmet: 400-on két bronzot (2015, 2019), majd – miután a hangsúlyt edzői tanácsra a kedvenc távjáról fokozatosan a rövidebbekre helyezte – 100-on ezüstöt (2022), a karrierje fő attrakciójává váló 200-on pedig a nagyon-nagyon hosszú időn át hiába üldözött aranyat (2022).

A tavalyi eugene-i győztes idejével (21.45) minden idők második leggyorsabb női 200-asa lett a néhai Florence Griffith-Joyner mögött, és az idén is kiváló formában van: az övé a világranglista második helye a július elején futott 21.71 révén. Nagy szerencsénkre ezen a távon áll rajthoz Székesfehérváron is.

Pedig nem is volt olyan régen az a bizonyos tokiói olimpiai 200-as előfutam, amelynek finisében túl korán lassított, a cél előtt megelőzték, hajszálnyi különbséggel kiesett – és nem volt ereje visszanézni a felvételt… A keserűséget azért napokon belül sikerült tompítania a 4x100-as arannyal és a 4x400-as bronzzal.

Ahhoz képest, hogy a 29. életévét a napokban betöltő Jackson egy interjúban „nagyon lassú, soha semmit sem nyerő” futóként festette le iskoláskori önmagát, ma ő az egyetlen aktív atléta, akinek mindhárom sprintszámban van világbajnoki érme, nem is beszélve a 4x100-as és 4x400-as váltókkal begyűjtött medáliákról.

A 2022-ES VILÁGBAJNOKI CÍMET ÉRŐ FUTÁS

ARANYÉREM A 2019-ES VB 4X100-AS JAMAICAI VÁLTÓJÁNAK BEFUTÓ EMBEREKÉNT

MILTIADISZ TENTOGLU (távolugrás)

A 25 éves görög atléta az egyetlen férfi távolugró, aki egymás után háromszor Európa-bajnok lett (2019, 2021, 2023). Mielőtt lekicsinyelnénk, mondván, ez „csak” fedett pályán történt, gyorsan rögzítsük, hogy a nagyobb presztízsű szabadtéri kontinensbajnokság legutóbbi két aranyérme (2018, 2022) is az övé lett. Másképp: öt éve ő Európa távolugrókirálya, 860 centiméteres egyéni rekordjával (2021) pedig minden idők harmadik legjobbja a kontinensen.

Miltiadisz Tentoglu gyermekként motorversenyző vagy profi szörfös szeretett volna lenni, aztán hatalmába kerítette a parkour. Csakhogy egy jó szemű atlétaedző, Evangelosz Papanikosz szeme megakadt a városi akadályok felett elképesztő ruganyossággal, precizitással és magabiztossággal repkedő srácon, és sikerült meggyőznie arról, hogy a szabadságélményt megélheti egy olyan hagyományos sportban is, mint a távolugrás. S valóban, az olimpiai aranyérem (2021) alighanem sok szempontból szabaddá tesz…

Ha már mérlegre került a fedett pálya és a szabadtér értéke: Tentoglunak csarnokból már van világbajnoki címe (2022), viszont az ugyancsak tavalyi eugene-i vb-n négy centivel lemaradt a „kinti” aranyról... A Gyulai Memorial remek főpróba lehet számára ahhoz, hogy az egy hónappal későbbi budapesti vb-n arannyá nemesítse az ezüstjét.

A GÖRÖG KLASSZIS ÖT EMLÉKEZETES UGRÁSA EURÓPA-BAJNOKSÁGOKRÓL

A 2022-ES GYÉMÁNT LIGA-DIADALT EREDMÉNYEZŐ UGRÁSOK

TOBI AMUSAN (100 m gát)

Nem akármilyen riválisokkal futhatnak együtt 100 gátasaink, köztük az országos csúcstartó, tavaly Eb-ezüstérmet szerző Kozák Luca: többek között a tokiói olimpia bajnoka, a Puerto Ricó-i Jasmine Camacho-Quinn és a tavaly világbajnoki címet szerző nigériai Tobi Amusan is indul a Gyulai Memorialon.

Az idei toplistát Camacho-Quinn vezeti (12.31), azonban a világcsúcs a 26 éves Amusané. Nem akárhol futotta azt a 12.12-t: a eugene-i vb elődöntőjében! A fináléban aztán még gyorsabb volt (12.06), igen ám, de abban a szárnyalásban a felerősödő hátszélnek is szerepe volt – szóval az arany meglett, az újabb világrekord nem. Talán majd az idén…?

Csupán 156 centiméterre nőtt, sokaknak nehezére is esett őt elképzelni a gátak felett repkedni, de tinédzserkori afrikai sikereivel gyorsan eloszlatta a kétségeket. Igaz, a kontinensen túl váratott magára az áttörés: a sok negyedik hely, elődöntős kiesés után odahaza is a világszínpad sebzett oroszlánjaként emlegették, és kétségek gyötörték, érdemes-e folytatni, ne inkább az amerikai egyetemi diplomájával kezdjen valamit.

De híven élete első (és sokáig egyetlen) tweetjéhez, miszerint „egyelőre ismeretlen vagyok, de hamarosan felejthetetlen leszek; kitartok, amíg ezt valóra nem váltom”, folytatta, és a 2021-es Gyémánt Liga-diadallal feltöltődve ráfordult a fent említett fantasztikus, vb-aranyat hozó 2022-es évre. A világranglista tizedik helyéről (12.47) várja a rajtpisztoly fehérvári eldördülését.

A VILÁGREKORD ÉS A MÉG JOBB IDŐVEL KIHARCOLT 2022-ES VILÁGBAJNOKI CÍM

EGY NAGY CSATA AZ IDEI OSTRAVAI VERSENYRŐL: CAMACHO-QUINN VERSENYCSÚCCSAL (12.42) NYERT, A MÁSODIK TIA JONES (12.44) ÉS A HARMADIK AMUSAN (12.47) IS AZ IDEI LEGJOBBJÁT FUTOTTA

WOJCIECH NOWICKI (kalapácsvetés)

A lengyelek két, egyaránt 34 éves világklasszis kalapácsvetője visszajáró vendég: az ötszörös világbajnok Pawel Fajdek négyszer nyert a Gyulai Memorialon, egyben ő a versenyrekorder (83.12, 2015), míg Wojciech Nowicki háromszor lett első, és ő a címvédő.

Most is jönnek. Bár az egyéni rekordokat tekintve a vb-címvédő Fajdek a jobb (83.93), a következő néhány sort mégis inkább Nowicki (82.52) szemszögéből írjuk, hiszen az idei toplistát ő vezeti (81.92), miközben a közelmúltban hónapokat kihagyni kényszerülő Fajdek egyelőre keresi a formáját (76.50).

Nowickinak olimpiai, Eb- és vb-bronzérme is volt már (utóbbiból kettő is), mire nagy világversenyen a dobogó felső fokára állhatott: 2018-ban Európa-bajnok lett – Fajdek előtt. Három évvel később, Tokióban olimpiai bajnoki címet szerzett (Fajdeknek a bronz jutott), rá egy évre ismét ő lett Európa legjobbja – Münchenben Halász Bence lett az ezüstérmes, Fajdek csak negyedikként végzett. A tavalyi vb-n aztán fordult a sorrend, Nowickinek be kellett érnie az ezüsttel, az örök rivális honfitárs 95 centiméterrel megelőzte.

Szóval nem akármilyen párharc sokadik fejezete következik Székesfehérváron!

ÍZELÍTŐ ANOWICKINAK CSUPA NYOLCVAN FELETTI DOBÁST HOZÓ TOKIÓI FINÁLÉBÓL

SZÁMUNKRA KESERŰ EMLÉK: NOWICKI EZZEL A REMEK DOBÁSSAL ELŐZTE MEG HALÁSZ BENCÉT A 2022-ES EB-N

HALÁSZ BENCE (kalapácsvetés)

Az említett lengyel párharcban reményeink szerint Halász Bencének is lesz egy-két (nagy) dobása. A magyar atlétika jelenlegi legnagyobb vb-reménysége 77.52 méterrel az idei toplista 11. helyén áll, Nowickitől több mint négy méterrel lemaradva, Fajdeket viszont megelőzve.

Természetesen nem csupán hármukból áll a Gyulai Memorial mezőnye, nekünk, magyar szurkolóknak sem csak a két lengyelre kell sandítanunk, ha Halász világbajnoki éremesélyeit latolgatjuk – és egyelőre ne is latolgassunk. Maradjunk annyiban, hogy Halász – akinek 80.92 méter az élete eddigi legjobbja – Eb-ezüst (2022) és Eb-bronz (2018) birtokában, korábbi vb-bronzérmesként (2019) készül az idei próbatételekre, s persze a jövő évi párizsi olimpiára.

A juniorként Európa- és világbajnoki címet szerző, immár a 26. születésnapjához közeledő magyar sportember éppen a napokban, az ob-n dobta azt a bizonyos idei legjobbját. „A felkészülés hosszú volt, most kezdünk versenyformába jönni, az utóbbi hetekben már olyan munkát végeztünk, hogy ezzel a technikával már nagyobb sebességet tudok elérni. Ha ezt folytatni tudjuk, akkor ez még jobb lesz. Örülök az eredménynek, de ez azért nem elég!” – kommentálta az ob-t a Nemzeti Sportnak, hozzátéve: ahogyan az országos bajnokság, úgy a Gyulai Memorial is fontos lépcsőfok lesz a budapesti világbajnokság (augusztus 19–27.) felé vezető úton.

A 2022-ES MÜNCHENI EB ÉRMES DOBÁSAI, KÖZTÜK HALÁSZ EZÜSTÖS 80.92-JE

A DOHAI VB-BRONZ

HALÁSZ BENCE EMLÉKEI KARRIERJE ÖT FONTOS ÉRMÉRŐL

Megjegyzés: az idei eredmények közlésekor a toplista július 13-i állását vettük alapul (worldathletics.org).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik