Gyulai Memorial: 35 magyar atléta indul

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2023.07.17. 20:15
null
Joe Kovacs (jobbra) is részt vett a sajtótájékoztatón (Fotó: szekesfehervar.hu /Simon Erika)
A keddi Gyulai István-emlékverseny azért is fontos állomás az atléták versenynaptárában, mert az egyik utolsó lehetőség lesz a világbajnoki szintet teljesíteni vagy értékes pontokat gyűjteni a világranglistán.

Tizedik alkalommal ad otthont Székesfehérvár a Gyulai István Memorialnak, Magyarország legrangosabb egynapos atlétikai versenyének, ami Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke szerint bizonyítja, hogy a királyok városa és a sportok királynője összetartozik.

„Az idei év kiemelkedő a magyar atlétika történetében a budapesti világbajnokság miatt, és már csak ebből a szempontból is fontos szerepet játszik ez a verseny, hiszen az egyik utolsó lehetőség az atlétáknak, hogy kvalifikálják magukat az augusztusi eseményre – mondta Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Gyulai István Memorial előtt tartott sajtótájékoztatón, amelyet a városháza dísztermében rendeztek. – Gyulai István neve szimbolikus a sportágban, kiemelten fontos tisztelettel megőrizni az emlékét és a hagyományt. Ráadásul ez a verseny nagyban hozzájárult ahhoz, hogy idén hazánk rendezze a világbajnokságot.”     

Spiriev Attila, az esemény sportigazgatója hozzátette, hogy a keddi viadalon 43 ország mintegy kétszáz sportolója indul, közülük 35-en Magyarország képviseletében. Újra kihangsúlyozta, mekkora lehetőség egy ilyen rangos verseny a hazai atlétáknak, a nemzetközi mezőny erejét pedig jól mutatja, hogy ezúttal tizenhat olyan sportoló indul, aki valamilyen világversenyen címvédő, közülük tíz olimpiai aranyérmes, hat világbajnok, további nyolcnak pedig van még érme a nyári játékokról vagy a vb-ről.

A sajtótájékoztatón több külföldi sztár is részt vett, például a háromgyerekes anyuka, a világbajnok amerikai gátfutó Nia Ali, vagy a Saint Lucia-i sprinter, Julien Alfred, akinek első profi versenye lesz a 2023-as Gyulai István Memorial. A szervezők egyébként is szeretnek meghívni feltörekvő csillagokat, itt mutatkozott be a profik között az amerikai hármasugró, Christian Taylor, a két bahamai 400 méteres futó, Shaunae Miller-Uibo és Steven Gardiner, az amerikai sprinter, Erriyon Knighton, vagy legutóbb az amerikai gátfutó, Grant Holloway – ők már mind-mind meghatározó alakjai a versenyszámuknak.
Már a viadal előtt összecsaptak egymással a dobóatléták, az egyik csapatot a két diszkoszvető, a svéd Daniel Stahl és a szlovén Kristjan Ceh alkotta – nekik egyébként az egyéni legjobb eredményük centire ugyanakkora, 71.86 méter –, a másikat pedig korunk két legjobb súlylökője, a két amerikai, Ryan Crouser és a magyar származású, az itteni rokoni kapcsolatait ápoló Joe Kovacs, kvízversenyüket végül előbbi páros nyerte meg, a díjukat pedig a kalapácsvető Halász Bence adta át nekik.

A 13. Gyulai István Memorial kedden 14 órakor kezdődik, az első versenyszám éppen a férfi kalapácsvetés lesz, amelyben az Európa-bajnoki ezüstérmes, világbajnoki bronzérmes Halász Bence többek között két lengyel riválisával csap össze, az olimpiai bajnok Wojciech Nowickivel és az ötszörös világbajnok Pawel Fajdekkel.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik