Atlétika: a vb főpróbája lesz az országos bajnokság

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.07.05. 11:36
null
A Nemzeti Atlétikai Központ ad otthont az országos bajnokságnak (Fotó: Dömötör Csaba)
Már a budapesti világbajnokság előtt versenyezhetnek a magyar atléták a Nemzeti Atlétikai Központban, amely pénteken és szombaton országos bajnokságnak ad otthont.

 

A Nemzeti Atlétikai Központ környékén még az utolsó simításokat végzik a munkagépek, ám az impozáns létesítményben pénteken és szombaton már a legjobb magyar atléták versenyeznek. A 128. országos bajnokság a szervezők szempontjából az augusztusi világbajnokság főpróbája, tesztversenye lesz, sportolóinknak pedig kivételes lehetőséget jelent, hogy élesben kipróbálhatják az új versenypályát.

A magyar bajnokság általában az adott esztendő legfontosabb versenye, míg az idén az egyik legfontosabb– utalt a hazai rendezésű vb-re Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke.– Azért is jelentős, mert már nemcsak a világbajnokságra, hanem a jövő évi Eb-re és a párizsi olimpiára is ranglistapontokat lehet gyűjteni. A sikeres felkészülés után ragyogóan kezdődött a versenyszezon, de atlétáink feladata mostantól még nehezebb, mint eddig, a következő másfél hónapban meg kell őrizniük a jó formájukat, akár tovább javítaniuk rajta. Ha most zárulna a kvalifikációs időszak, több mint harmincöt versenyzőnk állhatna rajthoz a világbajnokságon, kilencen már a vb-szint teljesítésével kiharcolták az indulás jogát. Ilyen létszámban még sohasem indulhattunk világversenyen, ráadásul ezúttal is van éremesélyünk, Halász Bence az elmúlt évek legeredményesebb kalapácsvetője. Rajta kívül többen is bejuthatnak a döntőbe, és egyéni csúcsok, országos rekordok is megdőlhetnek a Nemzeti Atlétikai Központban.”

Az új stadion médiatermében tartott sajtótájékoztatón a világbajnokság kormánybiztosa, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár külön is gratulált a csapat Európa-bajnokságon a második divízióból Európa legjobb 16 együttese közé feljutó magyar küldöttségnek.

A magyar atléták az országos bajnokságon visszaigazolást kaphatnak, hogy a világbajnokság előtt olyan formában vannak, amilyenben lenniük kell– mondta Schmidt Ádám.– Alig több mint negyven nap múlva kétszáz ország kétezer sportolóját látjuk vendégül, az ob a versenyzőknek, a szervezőknek és az üzemeltetőknek egyaránt jó főpróba lesz. A szövetség és az államtitkárság sem kizárólag a világbajnokság kilenc napjára koncentrál, kezdeményezéseink, programjaink célja, hogy megszólítsuk honfitársainkat, akik a későbbiekben Európa legszebb panoráma futókörét és a stadiont körülvevő több mint tízhektáros szabadidőparkotishasználhatják.”

A világbajnokságot szervező cég vezérigazgatója, Németh Balázs néhány érdekességet is elmondott az országos bajnokságról. A Csepel-szigeten kialakított melegítőpályát pénteken avatják fel atlétáink, akiket elektromos autókkal szállítanak át a stadionba. Ahogyan a vb-n, az ob-n is élőzenekaros kísérettel mutatják be az ügyességi számok résztvevőit, az eseményt húsz kamerával közvetítik, s minden eddiginél több, nyolcvan újságíró tudósít róla. A belépés ingyenes, pénteken 15.35-kor, szombaton 16.20-kor kezdődik a program a Nemzeti Atlétikai Központban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik