Európai Játékok: erős magyar atlétacsapat indul Chorzówban

Vágólapra másolva!
2023.06.17. 11:32
null
Lesti Diana fizikailag és mentálisan is jó állapotban várja a viadalt (Fotó: Kovács Péter)
Az Európai Játékok keretein belül rendezik meg az atléták csapat Európa-bajnokságát, amely jó erőfelmérő lesz a hazai rendezésű világbajnokság előtt.

 

Egyéni sportágakban különleges varázsuk van a csapatversenyeknek, amelyeken nemcsak a saját, hanem társaik sikeréért is küzdenek a sportolók. Az atlétikai csapat Európa-bajnokságot az idén az Európai Játékok keretein belül rendezik meg Chorzówban, a korábbi ligarendszert pedig felváltották a divíziók, a mieink a másodikban szerepelnek. Minden versenyszámban nemenként egy induló képviseli az országot, a helyezéseket pontokra váltják át, a végelszámolásnál a 16 csapatból három feljut, három kiesik.

„Szeretnénk a divíziónk első felében végezni, amire jó esélyünk van – vázolta fel az elvárást Scheidler Géza csapatvezető. – Az éves szakmai tervünkben a budapesti világbajnokság után a csapat Európa-bajnokság a második legfontosabb viadal, amely nincs alárendelve az augusztusi vébének, inkább segíti a versenyzők felkészülését, esetleges kvalifikációját. Nagyon erős összeállításban indulunk, csupán a kalapácsvető Halász Bence döntött úgy edzőjével, hogy taktikai okból kihagyja a chorzówi viadalt, inkább edzésmunkával készül a világbajnokságra. A sajátos lebonyolítás miatt a csapat Eb-n mindig családias a hangulat, egymásnak szurkolnak a versenyzőink. A pontrendszer reális képet ad a magyar atlétika helyzetéről, amit nem szabad kizárólag érmekben, döntős helyezésekben mérni. Hatalmas siker volt Pars Krisztián olimpiai bajnoki címe, mégis úgy érzem, manapság sokkal erősebb a sportág hazánkban, mert több versenyzőnk képes kimagasló eredményre.”

Scheidler Géza szavait alátámasztja a magyar csapat névsora, többek között Eb-ezüstérmes gátfutónk, Kozák Luca, fedett pályás világbajnok súlylökőnk, Márton Anita, valamint a 100 és 200 méteren országos csúcstartó Takács Boglárka is rajthoz áll a versenyen. Női távolugrásban Lesti Diana képviseli a magyar színeket, aki alig egy hete Budapesten 675 centiméterre javította egyéni csúcsát, és a legjobb tíz között van a szám európai rangsorában.

„Egyelőre nem gondolkodom centiméterekben, de fizikailag és mentálisan is jó állapotban vagyok, izgatottan várom a versenyt – mondta lapunknak a 25 éves távolugró. – Szeretnék külföldön, nagyon erős mezőnyben is az egyéni csúcsom közelében ugrani, akár ismét megdönteni az eddigi legjobbamat. Különleges érzés, hogy egymásért küzdünk, aki éppen nem versenyez, biztatja a többieket. Nem szeretnék nullázni, ám nem lesznek biztonsági ugrásaim, bízom benne, hogy már az elején kijön a lépés.”

A divízió II-es versenyeket június 20. és 22. között a délutáni programban rendezik a Sziléziai Stadionban, amely 2028-ban atlétikai Európa-bajnokságnak ad otthont. 

MAGYAR INDULÓK
Férfiak. 100 m: Boros Bence. 200 m: Wahl Zoltán. 400 m: Molnár Attila. 800 m: Huller Dániel. 1500 m: Szögi István. 5000 m: Kovács Ferenc Soma. 110 m gát: Szeles Bálint. 400 m gát: Bánóczy Árpád. 3000 m akadály: Palkovits István. Magasugrás: Török Gergely. Rúdugrás: Nagy Marcell. Távolugrás: Pap Kristóf. Hármasugrás: Szenderffy Dániel. Súlylökés: Tóth Balázs. Diszkoszvetés: Szikszai Róbert. Kalapácsvetés: Varga Donát. Gerelyhajítás: Rivasz-Tóth Norbert.
Nők. 100 m: Takács Boglárka. 200 m: Sulyán Alexa. 400 m: Molnár Janka. 800 m: Bartha-Kéri Bianka. 1500 m: Vindics-Tóth Lili Anna. 5000 m: Wagner-Gyürkés Viktória. 100 m gát: Kozák Luca. 400 m gát: Molnár Janka. 3000 m akadály: Urbán Zita. Magasugrás: Fekete Fédra. Rúdugrás: Klekner Hanga. Távolugrás: Lesti Diana. Hármasugrás: Szabó Beatrix. Súlylökés: Márton Anita. Diszkoszvetés: Kerekes Dóra. Kalapácsvetés: Gyurátz Réka. Gerelyhajítás: Moravcsik Angéla

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik