Kincsek az atlétika világából: egyedülálló kiállítás nyílt meg Budapesten – videó

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2023.04.14. 22:14
A nyári, budapesti világbajnokságra készülve az Etele plázában megnyílt a Nemzetközi Atlétikai-szövetség (WA) kiállítása, a MOWA (Museum of World Athletics), ahol a sportág számos nagy értékű kincsét tekinthetik meg a látogatók.
Baji Balázs kincsei a kiállításon (Fotók: Koncz Márton) 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Baji Balázs kincsei a kiállításon (Fotók: Koncz Márton) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

„Ez az atlétika legnagyszerűbb gyűjteménye, amely a sportolóktól kölcsönbe, illetve ajándékba kapott tárgyakból áll.” – mutatta be a megnyitón a tárlatot a WA örökségi igazgatója, Chris Turner.

A világbajnokság végéig ingyenesen látogatható kiállításon áttekinthető az atlétikai világversenyek, illetve a vb-k története, látható ezernyi kincs: érmek, serlegek, mezek, cipők, zászlók, programfüzetek. De nem csak a vitrinek tartalmára érdemes figyelni, a készítők ügyeltek arra, hogy minél több helyen aktivizálják a látogatókat: kézbe vehetők diszkoszokat, megérezhető, milyen nehéz a kalapácsvetők kalapácsa, de beállhatunk Armand Duplantis rúdugró világrekordja „alá”is , megtapasztalva, milyen magas hozzánk képest a 6.22 méteres csúcs.A kiállítóterületen emellett két audio fotófal, egy moziterem és egyéb, archív versenyfelvételeket lejátszó LED-kijelzők, valamint egy virtuális valóságzóna várja a látogatókat.

Természetesen kiemelt helyet kapott a magyar atlétika történelme is, az elmúlt évtizedek sikeres sportolói közül pedig többen is kölcsönadtak egy-egy kincset a tárlatba: láthatjuk többek között Márton Anita Birminghamben nyert fedett pályás vb-aranyérmét, Pars Krisztián londoni olimpián használt kesztyűjét és Baji Balázs londoni vb-n viselt cipőjét is, de láthatunk tárgyakat Halász Bence és Németh Zsolt felajánlásából is.

Usain Bolt 2011-ben, a dél-korai Deguban rendezett vb-n viselt meze
Usain Bolt 2011-ben, a dél-korai Deguban rendezett vb-n viselt meze

Az ünnepélyes megnyitó keretében a szövetség vezérigazgatója, Jon Ridgeon posztumusz az edzőlegenda Iglói Mihálynak adományozta a szervezet örökség-díját. A sportvezető emellett beszédében a budapesti világbajnokságot a 2023-as év legrangosabb sporteseményének nevezte az egész világon.

A Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója, Németh Balázs szerint a kiállítással az atlétikai vb már most megérkezett a fővárosba.

„Egymilliárd ember szemében bizonyíthatjuk, hogy egy közepes méretű európai ország alkalmas a világ harmadik legnagyobb eseményének megrendezésére”jelentette ki.

A szalagátvágás
A szalagátvágás

A Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, Gyulai Miklós úgy fogalmazott, az általa vezetett szervezet büszke arra, hogy a sportág 125 éves magyar történelme során több nagy esemény megrendezését tették lehetővé nagy tudású szakemberei. A MASZ vezetője külön kiemelte a megnyitón is jelen levő Gál Lászlót, aki már az 1966-os budapesti Európa-bajnokság szervezése során is komoly szerepet töltött be.

A budapesti Etele Pláza 3. emeletén található kiállítás mindennap 10 órától 20 óráig tart nyitva.

VIDEÓNK A MEGNYITÓRÓL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik