Atlétika: minél nagyobb a tét, annál jobban fut Máté Tamás

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2023.02.21. 10:10
null
„Éreztük, hogy ebből kétszázon is kijöhet egy jó futás” (Fotó: Kovács Péter)
Máté Tamás, a Ferencváros sprintere 200 méteren 38 éves országos csúcsot döntött a hétvégi fedett pályás országos bajnokságon, ami nagyon jó előjel a szabadtéri szezon előtt.


A hétvége egyik legjobb eredményét a Ferencváros sprintere, Máté Tamás érte el a fedett pályás atlétikai országos bajnokság 200 méteres döntőjében, amelyben nemcsak simán megvédte a címét, de 20.75-ös idővel ért célba, amivel új országos csúcsot állított fel, Nagy István 1985-ös rekordján faragott kilenc századmásodpercet.

„Őszinte leszek, egyáltalán nem gondoltuk az edzőmmel, Karlik Pállal, hogy Nyíregyházán országos csúcsot dönthetek, aminek jó oka volt – mondta a Nemzeti Sportnak Máté Tamás. Az alapozás ugyanis több betegség miatt sem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. A tavaly nyári Európa-bajnokság után koronavírusos lettem, aztán erős fáradékonysággal járó pajzsmirigy-túlműködés miatt esett vissza a teljesítményem, és ezzel együtt felerősödött az asztmám is. Ez két hónapot vett el az munkából.”     

Amíg helyre nem hozták a pajzsmirigyműködését, nem tudott olyan szinten edzeni, mint korábban, ami a teljesítményére is rossz hatással volt, csak az alapozás végére, decemberre tudott úgy dolgozni, ahogyan már az elejétől kellett volna. A téli szezon végére azonban utolérte önmagát, bár a 200 méterhez szükséges állóképessége megromlott, fizikailag jó állapotban volt, így az edzőjével bizakodtak, főleg azután, hogy az országos bajnokság első napján hatvan méteres síkfutásban 6.72-es egyéni csúccsal lett második a címvédő Illovszky Dominik mögött.

VERSENYSZERŰ VÁROSNÉZÉS     

Hivatalossá vált az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság maratoni döntőjének útvonala, amelynek során a versenyzők összesen négy kört futnak majd a tíz kilométeres pályán, nyolcszor kell átfutniuk a Lánchídon, négyszer az Alagúton a Vár alatt, eközben láthatóvá válik a budai panoráma, a pesti rakpart, az Erzsébet tér, az Operaház és a belváros terei, műemlékei. A rajt és a cél mindegyik utcai verseny esetében a Hősök tere lesz. Augusztus 26-án reggel hétkor indul a női, másnap pedig a férfi maratoni, augusztus 19-én rajtol a férfi 20 kilométeres gyaloglás, a világbajnokság nyitó versenyszáma, a női egy nappal később. Augusztus 24-én reggel hétkor a nők és a férfiak együtt vágnak neki a 35 kilométeres gyaloglásnak.

„Akkor már éreztük, hogy ebből kétszázon is kijöhet egy jó futás, de inkább egy újabb egyéni csúcsban bíztunk, semmint országos rekordban, abban meg pláne nem, hogy ennyivel megdönthetem. Amikor megtudtam, milyen idővel értem célba, úgy éreztem magam, mintha egy álmom vált volna valóra – tette hozzá az FTC 24 éves futója, aki meggyőző fölénnyel nyert és emelkedett ki a mezőnyből, ugyanakkor messze nem gondolja azt, hogy ez tökéletes futás lett volna. – A rajt sosem volt az erősségem, viszont jó versenyzőtípus vagyok, mert versenyeken mindig jobbakat futok, mint edzésen. Mentálisan annyira össze tudom szedni, hogy rendre felülmúlom magam, sőt, minél nagyobb a tét, annál összeszedettebb leszek.”     

Ezt a 20.75-ös időeredményt érdemes abból a szempontból is vizsgálni, hogy nagyon jó jel a szabadtéri szezon előtt, mert ezen a távon a fedett pályán sokkal nehezebb jó eredményt elérni a teljes, döntött kanyar miatt, ugyanis a csarnokokban nem négyszáz méter a teljes kör, hanem kétszáz. Ezért is nincs a fedett pályás világversenyen kétszáz méteres versenyszám.

Máté Tamás egyéni csúcsa szabadtéren 20.67, de mostani idejét nézve szinte borítékolható, hogy ezt megdönti majd tavasszal. Számára van azonban két fontos időeredmény is ebben az évben, az egyik a 20.16, ennyi a kétszáz méteres síkfutás világbajnoki szintje, a másik pedig 20.11, a szabadtéri országos csúcs, amelyet Kovács Attila ért el 1987-ben Miskolcon.

„Ezt szeretném megközelíteni, vagy akár meg is dönteni, de most a fő célom kijutni egyéni számban a budapesti világbajnokságra, és ott a hazai közönség előtt is bebizonyítani, hogy nekünk, magyaroknak igenis van helyünk a sprintszámokban – tette hozzá Máté Tamás. – Nekem a kétszáz a fő számom, a száz inkább kiegészítő, de abban is szeretnék javítani, a négyszáztól viszont kicsit tartok, bár nem megy rosszul, sőt, a váltóval mostanában szerintem parádés teljesítményt nyújtunk.”     

Máté Tamás egyénként mindkét magyar váltónak oszlopos tagja, a 4x100 és a 4x400 méteresnek is, a fedett pályás országos bajnokág után pedig szusszan egyet, és már kezdi is a felkészülést a szabadtéri szezonra, amelyen még nagyobb céljai vannak.

NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik