T. I. 2019.08.13 19:03 Frissítve: 2019.08.13 19:42

FIFA: a City is megszegte az átigazolási szabályokat – hivatalos

A Chelsea után a Manchester Cityt is megbüntette a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, amiért megszegte a 18 éven aluli labdarúgókra vonatkozó átigazolási szabályokat. Az angol bajnoki címvédő azonban a londoni riválissal ellentétben megúszta csak pénzbüntetéssel, 370 ezer svájci frankot, mintegy 108 millió forintot kell bírságként kifizetnie.

Guardioláékat nem tiltották el az átigazolásoktól (Fotó: AFP)


 
Chelsea: 2020 nyaráig kizárták az átigazolási piacról a klubot – hivatalos
Real: eltiltás? Most jönnek csak a PL-klubok

A FIFA közleménye szerint a City az átigazolási szabályzatnak ugyanazt a 19-es paragrafusát szegte meg, mint az átigazolási piacról korábban 2020 nyaráig kizárt Chelsea. A szövetség ugyanakkor nem hozta nyilvánosságra, a manchesteri klub hány esetben vétett a szabályzat ellen – a Chelsea 29 alkalomért kapta meg a maga büntetését februárban.

A BBC azt írja, a FIFA enyhítő körülményként tekintette, hogy a City mindenben együttműködött a vizsgálat alatt és beismerte a szabálytalanságot. 

Arról már korábban beszámoltunk, hogy több angol klub ellen is vizsgálódik a FIFA, míg az angol szövetséget (FA) a Chelsea-vel egy időben 510 ezer svájci frankos bírsággal sújtotta, illetve kötelezte, hogy vizsgálja felül az átigazolásokkal kapcsolatos monitoringrendszerét, hogy a jövőben kiszűrhessék a szabálytalan transzfereket.

A 19-es paragrafus kimondja, 18 éven aluli, külföldi játékost csak abban az esetben szerződtethet egy klub, ha a szülők függetlenül a klubtól döntenek az országváltás mellett, vagy a játékos lakhelye és új klubja 50 kilométeren belül van az országhatárhoz. Kivételt jelentenek az Európai Unióhoz, valamint az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országok, itt a szabály 16 éves kort ír elő.


Hasonló szabályszegés miatt tiltották el korábban Spanyolországban az Atlético Madridot, az FC Barcelonát és a Real Madridot is, igaz, utóbbi a fellebbezésének köszönhetően kettő helyett csak egy átigazolási időszakot kényszerült kihagyni.

A Real Madrid ügyvezető igazgatója, José Ángel Sánchez már 2016-ban, a királyi együttes, valamint a városi rivális Atlético Madrid megbüntetésekor arról beszélt, hogy a Premier League élklubjai lehetnek a következők az eltiltássorozatban.

„Kapcsolatban állok több angol együttessel is, pontosan tudom, hogy a Premier League klubjainak vizsgálata már régebben megkezdődött” – nyilatkozta a Cadena Ser rádiónak José Ángel Sánchez.

„A FIFA vizsgálati erőforrásai nem kimeríthetetlenek, ezért nem tud a szövetség egyszerre több esetben határozni. A benyomásom az, hogy ezek a vizsgálatok Európa-szintűek, és egyre több ilyen ügy fog napvilágot látni” – mondta a királyiak igazgatója.

A Fox Sport egy évvel ezelőtt már arról írt, a Chelsea mellett négy másik klubot vizsgál a FIFA, a többi csapat közül viszont csak a most megbüntetett Manchester Cityt nevesítették. A másik három együttesről azóta is csak találgatások jelentek meg, és állítólag a Manchester United nincs köztük.

2020.02.21 12:19:50

Angol labdarúgás T. I.

A portugál szélső igazi elitklubhoz csatlakozott az Espanyol ellen szerzett triplájával.

2020.02.19 20:01:39

Angol labdarúgás H. D.

A West Ham United szinte semmilyen ellenállást nem tanúsított, két góllal nyert a címvédő.

2020.02.18 22:07:07

Angol labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. „A mobil eszközök világában a nagy sportesemények az egyedüliek, amelyek ilyen magas nézettséget tudnak elérni, illetve egy időben, egyszerre tudnak eljutni több speciális célcsoporthoz is.”

2020.02.18 09:42:18

Angol labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

A Liverpool élt, a Man. City a jelek szerint csak visszaélt az UEFA pénzügyi fair play-szabályaival. Amit most látunk, csak a régen érő következmény.

2020.02.17 18:35:59

Angol labdarúgás B. L.

Két sérülés, Maguire kétes esete, két érvénytelenített találat, Mount kapufája. Nem a londoniak napja volt.