Chelsea: 2020 nyaráig kizárták az átigazolási piacról a klubot – hivatalos

Vágólapra másolva!
2019.02.22. 10:51
null
Roman Abramovics csapata komoly bajba került (Fotó: AFP)
A Chelsea-t a 18 éven aluli labdarúgókra vonatkozó átigazolási szabályok megszegése miatt a következő két átigazolási időszakból kizárták, így vásárolni ugyan vásárolhat új játékosokat, de regisztrálni és játszatni nem tudja őket 2020 júliusáig. Emellett 600 ezer svájci frankos (168 millió forintnyi) pénzbírsággal is sújtotta a klubot a FIFA. A döntés nem jogerős és a londoni együttes jelezte is, fellebbez ellene. Az angol Labdarúgó-szövetség (FA) szintén pénzbírságot kapott, és hat hónapnyi ideje van az anomáliák kezelésére.

A FIFA közleménye szerint a Chelsea 29 alkalommal szegte meg az átigazolásokra vonatkozó szabályok 19-es paragrafusát, ami kimondja, 18 éven aluli, külföldi játékost csak abban az esetben szerződtethet egy klub, ha a szülők függetlenül a klubtól döntenek az országváltás mellett, vagy a játékos lakhelye és új klubja 50 kilométeren belül van az országhatárhoz. Kivételt jelentenek az Európai Unióhoz, valamint az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országok, itt a szabály 16 éves kort ír elő.


Hasonló szabályszegés miatt tiltották el korábban Spanyolországban az Atlético Madridot, az FC Barcelonát és a Real Madridot is, igaz, utóbbi a fellebbezésének köszönhetően kettő helyett csak egy átigazolási időszakot kényszerült kihagyni.

A REALNÁL MÁR HÁROM ÉVE TUDTÁK

A Real Madrid ügyvezető igazgatója, José Ángel Sánchez már 2016-ban, a királyi együttes, valamint a városi rivális Atlético Madrid megbüntetésekor arról beszélt, a Premier League élklubjai lehetnek a következők az eltiltássorozatban.

„Kapcsolatban állok több angol együttessel is, pontosan tudom, hogy a Premier League klubjainak vizsgálata már régebben megkezdődött” – nyilatkozta a Cadena Ser rádiónak José Ángel Sánchez.

„A FIFA vizsgálati erőforrásai nem kimeríthetetlenek, ezért nem tud a szövetség egyszerre több esetben határozni. A benyomásom az, hogy ezek a vizsgálatok Európa-szintűek, és egyre több ilyen ügy fog napvilágot látni” – mondta a királyiak igazgatója.

A Chelsea mellett az angol szövetség is pénzbírságot kapott, neki 510 ezer svájci frankot kell letennie a FIFA-nál, amely felszólította az FA-t, fél éven belül vizsgálja át és módosítsa saját szabályrendszerét, ugyanis ki kellett volna tudnia szűrni a londoni klub szabálytalan átigazolásait.

A büntetés nem vonatkozik a Chelsea női és futsalcsapatára, illetve a tiltástól függetlenül elengedhetnek futballistákat, a jelenleg kölcsönben játszó labdarúgóik pedig visszatérhetnek. Új játékost regisztrálni a távozók helyére viszont nem tudnak, így a döntés komoly befolyással lehet a Real Madriddal kapcsolatban emlegetett Eden Hazard, vagy épp a Bayern München által csábított Callum Hudson-Odoi karrierjére.

A The Guardian azt írja, a Chelsea-t egyáltalán nem érte váratlanul a szankció. Sőt, a klubnál nagyon is készültek rá, ezért is volt sürgős számukra, hogy a kifejezetten borsosnak tűnő 58 millió font ellenében is megszerezzék még a télen Christian Pulisicot a Borussia Dortmundtól, illetve, hogy opciós joggal tudják kölcsönvenni a Juventustól Gonzalo Higuaínt.

A Football Leaksre ősszel felkerült dokumentumok alapján a vizsgálat ténye már a nagy nyilvánosság előtt is biztos volt. Igaz, akkor még „csak” 19 esetről lehetett olvasni és arról, hogy 14 játékosnál több mint gyanús, hogy szabálytalanul járt el a Chelsea.

Bertrand Traoré összesen 16 tétmérkőzést játszott a Chelsea-ben, majd többszöri kölcsönadást követően 2017-ben eladták a Lyonnak (Fotó: AFP)
Bertrand Traoré összesen 16 tétmérkőzést játszott a Chelsea-ben, majd többszöri kölcsönadást követően 2017-ben eladták a Lyonnak (Fotó: AFP)

A helyzet nem ismeretlen a Chelsea számára, 2009-ben Gaël Kakuta két évvel korábbi szerződtetése miatt bűnhődött a klub, akkor fellebbeztek és végül pénzbírsággal megúszták a történteket.

A BBC úgy tudja, ezúttal a Burkina Fasó-i válogatott, azóta már a Lyonban futballozó Bertrand Traoré 2014-es regisztrációja indította el a dominósort. A Chelsea ugyanis már 2010-ben előszerződést kötött a játékossal és családjával, és 155 ezer fontot adott Traoré édesanyjának.

A londoni klub ezúttal is fellebbezhet a döntés ellen – amit hivatalos közleménye szerint mihamarabb meg is tesz.

A CHELSEA ÜDVÖZLI, 63 ESETBEN JÓL JÁRT EL

A londoni klub vezetői hivatalos közleményben ismerték el, megkapták a FIFA fegyelmi bizottságának határozatát és egyből jelezték is, fellebbeznek a döntés ellen. A közleményben kitérnek arra, tiszteletben tartják a nemzetközi szövetség kiskorúak védelmét célzó intézkedéseit, ezt bizonyítja – mint üdvözlendő tény –, hogy a vizsgált időszakban regisztrált 92 játékos több mint kétharmadánál, 63 esetben nem talált kivetnivalót a FIFA, s szerintük a többi esetben sincs igaza.

A The Guardian szakértője, Lars Boogaard szerint bár elsőre súlyosnak tűnhet a büntetés, a Chelsea képes lesz kezelni a helyzetet. „Tucatnyi és tucatnyi játékosuk szerepel kölcsönben világszerte, őket mind visszahívhatják és játszathatják is.”

A lap többek között a ghánai válogatott Baba Rahmant, a jamaicai Michael Hectort és az amerikai Matt Miazgát emeli ki. De érdemes megemlíteni, hogy a Transfermarkt átigazolási szakportál adatai szerint összesen 42(!) – az első csapat keretében figyelembe vehető – Chelsea-játékos futballozik jelenleg kölcsönben.

A klub hivatalos honlapján egyébként külön aloldala is van a kölcsönadott futballistáknak, a neveket ITT lehet böngészni (itt „csak” 41 játékost lehet megtalálni).

AZ FA IS FELLEBBEZ

Az angol Labdarúgó-szövetség szintén közleményben jelezte, mindenben együttműködik a FIFA-val, és megvizsgálja a játékosok regisztrációjára vonatkozó rendszerét, ugyanakkor azt is megjegyezte: aggályaik vannak a nemzetközi szövetség fegyelmi eljárásával szemben, így – a Chelsea-hez hasonlóan – fellebbezni fog.

„Ezzel együtt is konstruktívan állunk a kérdéshez, a Chelsea-vel és a FIFA-val közösen dolgozunk majd az ügy által felvetett kérdések megválaszolásán” – olvasható az FA hivatalos Twitter-csatornáján. A közlemény azzal zárul, folyamatban lévő ügy révén egyéb részletekre nem szeretnének kitérni.

A Fox Sports ősszel arról írt a Chelsea mellett még négy angol klub átigazolásait vizsgálja a FIFA, köztük van a Manchester City, ám nincs a listán a Manchester United.

A nemzetközi szövetség jelenlegi beszámolója nem tér ki arra, hogy a Premier League többi csapatánál is várható-e büntetés, de a korábbi spanyol példa alapján aligha áll meg egyetlen klubnál a vizsgálatsorozat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik