nemzetisport.hu 2014.08.20 12:36 Frissítve: 2015.03.31 02:40

FIFA: a Barca mégis megkapja büntetését, 2016-ig nem igazolhat!

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hivatalos közleményben tudatta, hogy elutasította a Barcelona és a Spanyol Labdarúgó-szövetség fellebbezését a katalán klub átigazolási embargójával kapcsolatban, így a gránátvörös-kékek 2016-ban igazolhatnak új játékost legközelebb. A Barcelona a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul jogorvoslatért.

Suárezt még megszerezte a Barcelona, de jövőre egyetlen új igazolás sem érkezhet a klubhoz (Fotó: Reuters)

 

A FIFA 2014. április másodikán zárta ki első fokon a Barcelonát az átigazolásokból, amely aztán fellebbezett, ez pedig halasztó hatállyal bírt – így tudott a Barca igazolni 2014 nyarán. A katalánok – csakúgy, mint a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) – megsértették a nemzetközi átigazolásokra vonatkozó szabályokat több, 18 év alatti futballista szerződtetésénél.

KIK LEHETNEK A JÁTÉKOSOK?

A FIFA nem hozta nyilvánosságra az érintett játékosok nevét, ám Sepp Blatter, a szervezet elnöke március közepén beszélt hat fiatal futballistáról, akiket eltiltottak a Barcelonában tétmérkőzéseken szerepléstől átigazolási szabálytalanságok miatt. A hat futballista a dél-koreai Li Szung Vu (kadét B-csapat) Pak Szung Ho (kadét A) és Dzsang Gjol Hi (kadét B), a francia Theo Chendri (kadét A), a nigériai-holland Bobby Adekanye (gyermek A), illetve a kameruni Patrice Sousia (gyermek A).

A BBC Sport a mostani üggyel kapcsolatban megkereste a nemzetközi szövetséget, ám a FIFA közölte: nem adja ki az érintett fiatal futballisták személyazonosságát.

A szankciók hátterében az állt, hogy a FIFA hivatalos átigazolási rendszerében (TMS) tapasztalt visszásságok miatt a szervezet fegyelmi bizottsága vizsgálatot indított a spanyol szövetség és a Barcelona ellen. A vizsgálat során külföldi, fiatalkorú játékosok átigazolásait és átigazolási regisztrációit nézték át a 2009 és 2013 közti időszakban.

A FIFA átigazolási szabályzatának 19. pontja alapján fiatalkorú játékosok külföldi átigazolása csak három, a szabályzatban körülírt feltétel teljesülése mellett mehet végbe. A kivételeket a FIFA egy külön albizottságának kell jóváhagynia.

A Barcelonát tíz, nem spanyol, fiatalkorú játékos szabálytalan átigazolása és regisztrálása miatt nemzeti és nemzetközi szinten is kizárják két, egymást követő átigazolási időszakra az átigazolásokból – ez a halasztással 2015 telét és 2015 nyarát jelenti, a Barca legközelebb 2016. január elsején regisztrálhat új játékost. A Barcelonára kirótt 450 ezer svájci frankos és az RFEF-re kirótt 500 ezer frankos bírság szintén hatályban marad. A katalánoknak 90 napon belül rendezniük kell fiatalkorú játékosaik helyzetét.

A klub és a szövetség a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulhat jogorvoslatért, 2009-ben a Chelsea ezt tette, miután Gaël Kakutát az átigazolási szabályzat megsértésével szerződtette. A Barcelona a döntés nyilvánosságra hozatalát követően bejelentette, él ezzel a jogával, és a CAS elé viszi az ügyet.

„A FIFA mai napon közzé tett határozatára reagálva az FC Barcelona tudatja, továbbra is kiáll igaza mellett, és a legmagasabb sportbírói testülethez fordul, jelen esetben a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz. Az FC Barcelonának nem áll módjában egyetérteni semmiféle döntéssel, amely ellenszegül a La Masiánk szellemiségével, amely akadémiai, emberi és sportszakmai szempontból is példaértékű világszerte" – olvasható a Barca közleménye a klub hivatalos honlapján.

MIT JELENT AZ ÁTIGAZOLÁSI TILALOM? – KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

– Igazolhat-e a Barcelona még ebben az átigazolási időszakban?
– Igen, a FIFA-büntetés a következő átigazolási ablakban (2015. január 1–31.) lép életbe.

– Mit tehet és nem tehet a katalán klub?
– Nem regisztrálhat a FIFA TMS rendszerbe új futballistát, tehát nem vásárolhat, illetve nem vehet kölcsön. Ugyanakkor visszahívhatja kölcsönben szereplő játékosait és felhozhat az ifjúsági csapataiból vagy a Barcelona B-ből fiatalokat, hiszen ők már a rendszerben a klub regisztrált futballistái. A BBC a tavaszi döntést követően állásfoglalást kért az ügyben a FIFA-tól, amely szerint a Barcelona az átigazolási tilalom alatt eladhat játékosokat.

– Változhat-e még a döntés?
– Igen, ha a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a Barcelona javára ítél. A Chelsea vs. Lens (Kakuta-)ügyben a CAS a Chelsea javára döntött, és törölte a szankciókat, az angolok jelentős mértékű kompenzációt kellett, hogy fizessenek. A Barcelona természetesen kihasználja a fellebbezési lehetőséget.

– Mi történik, ha a CAS is fenntartja az eltiltást?
– Mivel a sportjogban a CAS a végső fórum, az ügy véget ér, legalábbis sportbírósági szinten.

 

A FIFA ÁTIGAZOLÁSI SZABÁLYZATÁNAK 19. PONTJA


1. Futballisták nemzetközi átigazolása kizárólag 18 éves kor felett engedélyezett.


2. A következő három kitétel teljesülése esetén lehet kivétel.


a) A játékosok szülei is a szerződtető klub országába költöznek a futballhoz nem köthető okból.


b) A játékos 16 és 18 év közötti életkorú, és az Európai Unió területéről, vagy az Európai Gazdasági Térség területéről származik. Ebben az esetben a következő feltételeknek kell megfelelnie a szerződtető klubnak.


I.) A legmagasabb nemzeti szintű futballképzést és edzéslehetőséget kell nyújtania a játékosnak.
II.) A futballképzés mellett megfelelő iskolai, illetve szakmai képzést is biztosítania kell a klubnak, mely arra szolgál, hogy a játékos profi karrierje meghiúsulása esetén az élet más területén el tudjon helyezkedni.
III.) A klubnak biztosítania kell a játékos megfelelő gondviselését (megfelelő életszínvonal, fogadó család vagy elhelyezés a klubnál, mentorálás, stb.)
IV.) A klubnak minden esetben bizonyítania kell a nemzeti szövetség felé, hogy betartotta az említett rendelkezéseket.

c) A játékos nem él távolabb 50 kilométernél egy államhatártól, és a fogadó klub nincs távolabb 50 kilométernél az államhatár másik oldalán. A játékos otthona és a klub székhelye között 100 kilométer lehet a maximális távolság. Ilyen esetekben a játékosnak továbbra is a családjánál kell élnie, és a két érintett szövetség beleegyezését is ki kell kérni az átigazoláshoz.


3. A fenti szabályok vonatkoznak az összes játékosra, akit korábban még nem regisztrált futballklub, és nem a regisztráltató klub országának állampolgára.


4. Minden első regisztrációt vagy nemzetközi átigazolást a Játékosstátus-bizottság albizottságának kell jóváhagynia. A jóváhagyást az érintett, a játékost regisztrálni kívánó tagszövetségnek kell kérnie a bizottságtól. (...) A jóváhagyás megléte kötelező az átigazolási papírok kikérése, illetve az első regisztráció előtt. Bármilyen szabálysértés a FIFA fegyelmi bizottságának hatáskörébe tartozik. A játékost előzőleg regisztráló tagszövetség is szankcionálható, ha kiállítja a bizottság jóváhagyása nélkül a futballista átigazolási papírjait.


5. Az albizottság engedélyének kikéréséhez követendő procedúrát a szabályzat kettes melléklete tartalmazza.

2019.08.21 11:50:00

Spanyol labdarúgás RITZ BALÁZS

A La Ligában Simeone csapata 56. alkalommal nyert 1–0-ra. A Getafe még nem szerzett gólt az Atlético ellen a Simeone-érában.

2019.08.17 13:22:02

Spanyol labdarúgás T. D.

Zinédine Zidane csapata biztos győzelemmel kezdte meg a La Liga 2019–2020-as kiírását.

2019.08.16 20:41:49

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Messi után Suárez is lesérült a katalánoknál; a csereként beállt 38 éves ék első labdaérintéséből a kapuba ollózott.

2019.08.16 15:20:02

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Nem a kisemberek klubja már az Atlético. A Sevilla, a Betis és a Valencia is nagybevásárlással készült.