Manchester City: Josep és a színes szélesvásznú álomkabát

Vágólapra másolva!
2023.07.22. 22:04
A mostani lehet korunk legforróbb nyara, és igaz ez a labdarúgásra is, ahol a topligák topcsapatai úgy szórják a pénzt, mint... Na, annyira azért nem, de legalább úgy, mintha nem is holnap, de holnapután és azután sem lenne. A Manchester City felért a csúcsra odahaza és a Bajnokok Ligájában is, ám Josep Guardiola tudja a legjobban: általában nehezebb a csúcson maradni, mint eljutni odáig.

A nagy álom: címvédés, címvédés, címvédés (Fotó: AFP)
A nagy álom: címvédés, címvédés, címvédés (Fotó: AFP)
A nagy álom: címvédés, címvédés, címvédés (Fotó: AFP)
A nagy álom: címvédés, címvédés, címvédés (Fotó: AFP)
A nagy álom: címvédés, címvédés, címvédés (Fotó: AFP)

A Manchester City tulajdonosa elment a Manchester City mérkőzésére – furcsának tűnik, de fontos hír volt ez a mostani Bajnokok Ligája-döntő előtt, ugyanis az 52 éves tulajdonos 2008-ban vásárolta meg a klubot, ám eddig csak egyszer, 2013-ban látta játszani személyesen is a beosztottjait. Szerencsét hozott most Manszúr sejk az övéinek, mert teljesült a nagy cél, megnyerték a BL-t.

Ad vocem, szerencse...

Óriási pénzt fektetett be a sejk, valóságos futballbirodalmat épített ki, rengeteg fiatal tehetséget nevelnek ki világszerte, több ezer kisebb és nagyobb játékossal foglalkoznak, adnak nekik esélyt – tavaly bővebben írtunk erről, a Manchester City U21-es csapatának értéke a Transfermarkt adatai szerint közel 100 millió euró volt az előző idényben, tavaly 47.1 millió euróért adtak el játékosokat, idén 30 millióért távozott a James Trafford, Shea Charles páros, ezt is látni kell a játékosvásárlásra elszórt milliárdok mellett.

Manszur sejk 2008 óta a becsült aláírási pénzekkel és az ügynöki díjakkal együtt idényenként szép sorban 160, 150, 180, 80, 40, 120, 100, 200, 200, 290, 40, 130, 150, 90 és 20 millió eurót költött erősítésre, az eladottakon felül. Guardiolát 2016-ban nevezték ki a City kispadjára, John Stones, Leroy Sané, Gabriel Jesus, Ilkay Gündogan, Claudio Bravo és Nolito, majd Aymeric Laporte, Benjamin Mendy, Kyle Walker, Bernardo Silva, Ederson, Danilo és Douglas Luiz; 2018-ban csak Rijad Mahrez, egy évre rá Rodri, Joao Cancelo és Angelino, 2020-ban Rúben Dias, Nathan Aké és Ferran Torres, a következő idényben a Jack Grealish, Julián Álvarez kettős érkezett komolyabb pénzekért.

Mint láthatjuk, Guardiola az első két évben alapos nagytakarítást csapott, utána csak finomítgatott a kereten, viszonylag kevés melléfogással, és most a BL-ben is bizonyította, hogy egyáltalán nem nagy rá a citys kabát.

Tavaly a mester az Erling Haaland, Kalvin Phillips, Manuel Akanji, Sergio Gómez, Máximo Perrone, Stefan Ortega hatosért bő 200 milliót fizettetett a vezetőséggel (ezt majdnem fedezte Raheem Sterling, Gabriel Jesus, Olekszandr Zincsenko, Pedro Porro, Itakura Ko és Arijanet Muric eladása), majd a BL meghódítása mellett a bajnokságban megvédte a címét (2018 óta ötödször nyerte meg a Premier League-et a csapat), illetve diadalmaskodott az FA-kupában, ráadásul a városi rivális United ellen. A Ligakupában a Chelsea és a Liverpool kiverése után kiesett a nyolcaddöntőben, a Southampton ellen, és egyáltalán nem a C-csapattal kiállva.

Guardiola „guardiolásan” kezdett most, első érkezője egy sokoldalú középső középpályás volt. A Chelsea az előző idényben megvett mindenkit, akit csak tudott, most elad mindenkit, akit csak tud – a 29 éves horvát Mateo Kovacic a Cityé lett 29.1 millió euróért, és a jelek szerint nagyon is reális lehet a hatmilliós bónusz kifizetése...

Jó 130 millió eurót fizettek már Kovacicért a karrierje során, védekező, középső és támadó középső középpályásként is bevethető, nem bánik szűkmarkúan a kanadai pontokkal, a mezőnymunkában verhetetlen – ennek most egy négyéves szerződés lett a jutalma (Londonban 2024-ben járt volna le a kontraktusa), évi nettó 10 millió eurós kezdőfizetéssel (ez majdnem kétszer annyi, mint eddig). A másik két kérője a United és a Bayern München volt német lapok szerint. Jól járt a Chelsea, az FFP előírásai miatt kell a bevétel a csapatnak, a City meg a hosszabb távú szerződéssel járt jól, lásd még: Probat..., akarjuk írni amortizáció.

Ha ők megindulnak... nem szabadulnak azonnal a labdától

Az öt nyelven beszélő „futballprofesszor” a távozó Ilkay Gündogan örökébe lép – a védekező középpályás posztján bevethető még a tavaly 49 millióért vett Kalvin Phillips és a 20 esztendős, 11 millióért (plusz aláírási és ügynöki pénzek, a transzferdíj húsz százalékára rúg olykor ez) megszerzett Máximo Perrone; kollégájuk, Rodri lassan világklasszis, az ő helye atombiztos. A BL-döntőben Rodri párja John Stones volt, középső középpályásként ők mindannyian, plusz Sergio Gómez, Bernardo Silva, Kevin De Bruyne, Cole Palmer és Phil Foden is képes magas szinten játszani, de támadó középső középpályásként Jack Grealish és Rijad Mahrez is szerepelt már...

„Mateo kiváló futballista – mondta róla az egykori kiváló futballista, ma már City-sportigazgató Aitor Begiristain. – Játszhat hatosként vagy nyolcasként, rengeteg tapasztalata van a topklubokkal kapcsolatban, és érti a Premier League-et, megvannak azok a taktikai és technikai képességei, amiket mi egy középpályásban keresünk.”

Az előző idényben nem ment neki az osztályzatok alapján

Sejtik önök is, mennyi esélye volt a kifejezetten pocsék idény után visszatérő Yangel Herrerának a keretben maradásra, de a brazil (Yan Couto) és a Burkina Faso-i (Issa Kaboré) jobbhátvédnek sincs helye; az amerikai kapus, Zack Steffen egyelőre a negyedik számú ember a posztján. A 24 éves argentin csatár, Nahuel Bustos csak az év végén tér meg Manchesterbe, ő mostanában nem játszik rosszul a Talleresben, ám messze-messze nem Guardioláék szintje még – a 21 éves védő, Taylor Harwood-Bellis viszont óriási tehetség, sőt annál már több is.

Sokat fejlődött a Stoke Cityben kölcsönben, aztán az előző idényben berobbant a Burnley színeiben a másodosztályba, ő az angol U21-es válogatott csapatkapitánya is, a felnőttek szövetségi kapitánya, Gareth Southgate is dicséri őt.

Joao Cancelo nem remekelt Münchenben, nem érvényesítik a 70 millió eurós vételi opciót a bajorok (német források szerint sokkal-sokkal kevesebbért vinnék csak, a másik komoly kérője az Arsenal). Első öt bajnokiján a portugál három kanadai pontot termelt, aztán már nem ment neki annyira. A BL-ben a City ellen sem, a manchesteri szurkolók kifütyülték. Megvédte őt Guardiola, noha Cancelónak éppen azért kellett távoznia, mert megromlott a viszonya a spanyol mesterrel. Julian Nagelsmann-nak sem tetszett Cancelo edzéseken mutatott hozzáállása, ezért mellőzte őt, míg amikor már Thomas Tuchellel megverték a Dortmundot, Cancelo, aki ekkor sem kezdett, a lefújáskor az öltözőbe viharzott.

Nem hosszabbítottak a tízszeres francia válogatott, 57.5 millió euróért vett, sztárból közellenséggé váló Benjamin Mendyvel, aki 2017 óta 75 meccset játszott a Cityben, az utolsót 2021 nyarán, aztán kirobbant az ominózus botrány. A pere lezárult, felmentették, a karrierje folytatódik – de máshol.

A 33 éves Kyle Walker közel áll a Bayern Münchenhez, erről tegnap beszámoltunk részletesen, a németek vinnék Kalvin Phillipset is, a 21 éves karmestert, Cole Palmert a Brighton mellett a Lipcse és a Dortmund is hívja, írja a Bild.Bernardo Silvának az al-Hilal kínál 2026-ig évi 87 millió eurós nettó fizetést (mások szerint csak 50 milliót), de a PSG is szívesen látná őt a soraiban.

Silvának 2025-ig, Walkernek 2024-ig él a szerződése, Guardiola ragaszkodik hozzájuk.

Máximo Perrone alighanem az egyik „fiókcsapatban”, a Gironában folytatja, Rudy Galetti úgy értesült, Aymeric Laporte kérője a Bilbao, a Chelsea, az Arsenal és a Tottenham, a szaúdi Al-Ahli Rijad Mahrezért alkuszik, méghozzá már hetek óta. A szélsőt nem engedi el Guardiola, a 32 esztendős játékos menne, ami nem csoda, mert hosszú távú szerződést kötnének vele, évi 50 millió eurós bérért.

Nettóban... Érte 35+5 millió eurót adnának.

Sergio Gómezt elvinné a Burnleyhez a City egykori játékosa, Vincent Kompany, ami nem meglepő, hiszen ő vezette az Anderlechtet, amikor a Barca-nevelést 3.5 millió euróért megvették a Dortmundtól – egy évre rá 13 milliót fizetett érte a City, most kölcsönadnák egy évre. Az eddig Guardiola mellett dolgozó Enzo Maresca a Leicester City új menedzsere lett, vinné magával Steffent, a Sheffield United álma Walker, aki elégedetlen a neki jutó játékidővel, és állítólag a Liverpool is szemet vetett rá („és akkor Trent Alexander-Arnold játszhat a középpályán” – tette hozzá a volt poolos középpályás, Charlie Adam).

Phillips maradna, azt nyilatkozta, nem fogja 12 hónap után feladni, és azt mondani, hogy ha nem játszik, akkor távozik. A West Hammel, a Fabinho eladásán dolgozó Liverpoollal és a Newcastle Uniteddel hozták hírbe őt a lapok, míg Cancelo neve felmerült a Barcelonánál a Mundo Deportivo szerint.

Az U21-es Eb-n remeklő kapust, James Traffordot a Leicester City orra elől végül a Burnley igazolta le, 17.3 millió euróért, ötmillió eurós bónuszért és 20 százalékos továbbadási részesedésért, a Luton Town Issa Kaborét vinné.

Az Okdiario szerint a City pedig a bilbaói kapust, Unai Simónt.A védelmi mindenes Declan Rice-ért angol lapok szerint 105 millió eurós ajánlatot tettek, mindennel együtt harmadennyiért odaadhatja a Celta Vigo a 21 éves középső középpályást, Gabri Veigát, aki az előző idényt 15 kanadai ponttal zárta, és bekerült több szavazáson is az Év csapatába.

Josko Gvardiol kivásárlási ára most még nem 110 millió euró, ez csak jövőre lép érvénybe, írja a BBC, amely szerint a manchesteriek 90 millióért vinnék a horvát hátvédet. És ebben már benne vannak a bónuszok, tette hozzá a nagy német futballtudor, Florian Plettenberg. Gvardiolt nem sokkal kevesebbért tavaly nem adták el a Chelsea-nek. Nyilván Palmert is be lehet vonni ebbe az ügyletbe, Szoboszlai Dominik eladása után még inkább.

Santi Aouna értesülései szerint a City nem lószőrrel gurigázik: kész 120 milliót fizetni, bónuszokkal együtt, de nulla százalék továbbadási járulékkal, és Begiristain mindenben megegyezett már a bekk menedzsereivel. Max Eberl, a lipcsei sportigazgató elismerte a tárgyalásokat, azt is, hogy Gvardiol távozni szeretne, és mintegy mellékesen megjegyezte, hogy ezzel a transzferrel, ha létrejön, megdöntik a világrekordot a védők kategóriájában.

Nem lenne sokkal olcsóbb Frenkie de Jong sem...

A Foot Mercato szerint a PSG kész Bernardo Silváért cserébe odaadni Asraf Hakimit vagy Marco Verrattit, esetleg Gianluigi Donnarummát is. Ebben nem hiszünk, abban igen, hogy Hakimit leigazolná a City. A nápolyi Kim Min Dzséről lemaradtak a manchesteriek, a meglepetés-kiszemelt a lyoni szélső, a 20 esztendős Bradley Barcola, aki 31 mérkőzésen 15 kanadai pontot szerzett jó 1700 perc alatt, az U21-es Eb-n pedig négy mérkőzésen két gólt és két asszisztot írtak a neve mögé.

Érdekes, hogy Silvát szeretné megszerezni a Barcelona, a klub elnöke már tavaly is őszintén beszélt erről, Mahrez helyére felvetődött Raphinha neve, a játékos ügynökével, Decóval (igen, az a Deco) felvette a kapcsolatot Begiristain, s a Mundo Deportivo szerint De Jong mellett Alejandro Balde is szóba jöhet mint cserealap. Angol lapok szerint a megfigyelők a Michael Olise (Crystal Palace), Rayan Cherki (Lyon), Rodrigo Riquelme (Atlético Madrid) triót is követik, a két fiatal szélső is lehet akár Mahrez utóda, a lipcsei szálat pedig Dani Olmo miatt szövögethetik tovább, ha nem adják meg a 100 millió eurót (plusz realisztikus bónuszokat) Gvardiolért.

Olcsóbb megoldás a távozó Laporte helyére a chelsea-s fiatal, Levi Colwill, a húszéves játékos hatalmas tehetség, csak éppen a londoni klubnak kell a bevétel: a középen és bal szélen is bevethető játékos az előző idényben kiválóan játszott a Brightonban.

Nagy kérdés azonban, mi lesz a klubot érintő vizsgálatok eredménye.

A Manchester City vezérigazgatója, Ferran Soriano szerint nem kell aggódni: az előző idényben 815 millió eurós rekordbevételt ért el a City (az eddigi csúcstartó a Manchester United volt, a 2018–2019-es 730 millióval, mai font/euró értékben számolva), s a titkuk az, hogy „van egy jó futballklubunk, nagyon jól futballozunk – és nyerünk”.

A szurkolók és a szponzorok eltartják a klubot Soriano szerint, a különböző termékek eladásai éves szinten 80 százalékkal nőttek, és az új idény elején is folytatódik a növekedés, a BL-döntő után négy nap alatt összejött a merchandise-ból az egyhavi ilyen típusú bevételnek megfelelő összeg.

Apropó: a BL-sikerért a televíziós jogokkal együtt az UEFA 131.4 millió eurót fizetett a klubnak!

PL: milliárdokkal a többiek fölött a fizetések és az átigazolások terén is

A PREMIER LEAGUE ÁTIGAZOLÁSAI, 2023 NYARA

ARSENAL
Érkezett:
Kai Havertz (Chelsea, 70000000 euró), Declan Rice (West Ham, 116600000 euró), Jurriën Timber (Ajax, 40000000 euró)
Kölcsönből vissza:Nuno Tavares (Marseille), Folarin Balogun (Reims), Rúnar Alex Rúnarsson (Alanyaspor), Nicolas Pépé (Nice), Cédric (Fulham), Albert Sambi Lokonga (Crystal Palace), Marquinhos (Norwich City), Ainsley Maitland-Niles (Southampton), Auston Trusty (Birmingham City)
Távozott: Pablo Marí (Monza, kölcsön után végleg, 4900000 euró), Ainsley Maitland-Niles (szerződése lejárt), Granit Xhaka (Leverkusen, 25000000 euró)

ASTON VILLA
Érkezett:
Youri Tielemans (Leicester City, ingyen), Pau Torres (Villarreal, 33000000 euró), Moussa Diaby (Leverkusen, 55 000 000)
Kölcsönből vissza:Wesley Moraes (Levante), Morgan Sanson (Strasbourg), Cameron Archer (Middlesbrough), Tim Iroegbunam (Queens Park), Jaden Philogene (Cardiff City), Kortney Hause (Watford), Keinan Davis (Watford)
Távozott: Jed Steer (szerződése lejárt), Ashley Young (Everton, ingyen), Marvelous Nakamba (Luton Town, kölcsön után végleg), Wesley Moraes (Stoke City)
Kölcsönbe:
Viljami Sinisalo (Exeter City), Morgan Sanson (Nice)

BOURNEMOUTH
Érkezett:
Hamed Traoré (Sassuolo, kölcsön után végleg, 25620000), Justin Kluivert (Roma, 11200000), Romain Faivre (Lyon, 15000 000), Kerkez Milos (AZ, 17 870 000)
Kölcsönbe:Ionut Radu (Inter)
Kölcsönből vissza:Siriki Dembélé (Auxerre), Emiliano Marcondes (Nordsjaelland), James Hill (Hearts), Jamal Lowe (Queens Park), Ben Pearson (Stoke City)
Távozott: Jefferson Lerma (Crystal Palace, ingyen), Jack Stacey (Norwich City, ingyen), Jordan Zemura (Udinese, i.), Junior Stanislas (szerződése lejárt), Siriki Dembélé (Birmingham City), Ben Pearson (Stoke City)
Kölcsönbe: Romain Faivre (Lorient), Mark Travers (Stoke City)
Kölcsönből vissza:Matías Vina (Roma), Jack Stephens (Southampton)

BRENTFORD
Érkezett:
Kevin Schade (Freiburg, kölcsön után végleg, 25000000), Mark Flekken (Freiburg, 13000000), Jegor Jarmoljuk (Brentford B), Nathan Collins (Wolverhampton, 26850000)
Kölcsönből vissza:Mads Bidstrup (Nordsjaelland), Joel Valencia (De Graafschap), Mads Bech Sörensen (Groningen), Sergi Canós (Olympiakosz), Charlie Goode (Blackpool), Halil Dervisoglu (Burnley), Tariqe Fosu (Rotherham United)
Távozott: Pontus Jansson (Malmö, ingyen), Szaman Goddosz (szerződése lejárt), Joel Valencia (Zaglebie Sosnowiec, ingyen), Tariqe Fosu (szl.), Halil Dervisoglu (Galatasaray, 500000), Mads Bidstrup (RB Salzburg, 6 000 000)
Kölcsönbe: Matthew Cox (Bristol Rovers)

BRIGHTON AND HOVE ALBION
Érkezett:
Joao Pedro (Watford, 34200000), James Milner (Liverpool, i.), Mahmoud Dahoud (Dortmund, i.), Bart Verbruggen (Anderlecht, 19000000), Igor (Fiorentina, 17 000 000)
Kölcsönből vissza:Simon Adingra (Union SG), Abdallah Sima (Angers), Andi Zeqiri (Basel), Michal Karbownik (Düsseldorf), Kjell Scherpen (Vitesse), Kacper Kozlowski (Vitesse), Steven Alzate (Standard Liege), Haydon Roberts (Derby County), Aaron Connolly (Hull City)
Távozott: Alexis Mac Allister (Liverpool, 42000000), Haydon Roberts (Bristol City, i.), Reda Khadra (Reims, 1 900 000), Aaron Connolly (Hull City), Deniz Undav (VfB Stuttgart, 700 000)
Kölcsönbe: Abdallah Sima (ismét a Rangersbe), Kjell Scherpen (Sturm Graz), Jeremy Sarmiento (West Bromwich), Carl Rushworth (Swansea City)
Kölcsönből vissza:Levi Colwill (Chelsea U21)

BURNLEY
Érkezett:
Jordan Beyer (Mönchengladbach, kölcsön után végleg, 5000000), Dara O'Shea (West Bromwich, 7800000), Lawrence Vigouroux (Leyton Orient, i.), Michael Obafemi (Swansea, kölcsön után végleg, 4100000), Nathan Redmond (Besiktas, i.), James Trafford (Manchester City U21, 17 300 000), Zeki Amdouni (Basel, 18 600 000), Luca Koleosho (Espanyol B, 3 000 000)
Kölcsönbe:Jacob Bruun Larsen (Hoffenheim)
Kölcsönből vissza:Wout Weghorst (Manchester United), Enock Agyei (Mechelen), Luke McNally (Coventry City)
Távozott: Ashley Barnes (Norwich City, i.), Bobby Thomas (Coventry City, 2 300 000)
Kölcsönbe: Bailey Peacock-Farrell (Aarhus), Luke McNally (Stoke City)
Kölcsönből vissza: Halil Dervisoglu (Brentford), Ian Maatsen (Chelsea U21), Taylor Harwood-Bellis (Manchester City), Nathan Tella (Southampton)

CHELSEA
Érkezett:
Christopher Nkunku (Leipzig, 60000000), Nicolas Jackson (Villarreal, 37000000), Levi Colwill (Chelsea U21), Diego Moreira (Benfica B, i.), Ángelo (Santos, 15 000000), Lesley Ugochukwu (Rennes, 27 000 000)
Kölcsönből vissza:Tiemoué Bakayoko (Milan), Andrey Santos (Vasco da Gama), Malo Gusto (Lyon), Ethan Ampadu (Spezia), Callum Hudson-Odoi (Leverkusen), Malang Sarr (Monaco), Romelu Lukaku (Inter), Abdul-Rahman Baba (Reading)
Távozott: Kai Havertz (Arsenal, 70000000), Mateo Kovacic (Manchester City, 29100000), Kalidou Koulibaly (al-Hilal, 23000000), Édouard Mendy (al-Ahli Szaudi, 18500000), Ruben Loftus-Cheek (Milan, 16000000), N'Golo Kanté (al-Ittihad, i.), Tiemoué Bakayoko (szl.), César Azpilicueta (Atlético Madrid, i.), Mason Mount (Manchester United, 64200000), Christian Pulisic (Milan, 20000000), Abdul-Rahman Baba (PAOK, i.), Pierre-Emerick Aubameyang (Marseille, i.), Ethan Ampadu (Leeds, 8 100 000)
Kölcsönbe: David Datro Fofana (Union Berlin)
Kölcsönből vissza:Joao Félix (Atlético Madrid), Denis Zakaria (Juventus)

CRYSTAL PALACE
Érkezett:
Jefferson Lerma ( Bournemouth, i.)
Kölcsönből vissza:Jake O'Brien (Molenbeek), Jack Butland (Manchester United), Malcolm Ebiowei (Hull City), Luke Plange (Lincoln City)
Távozott: Jack Butland (Rangers, i.), James McArthur (szl.), Luka Milivojevics (szl.), Wilfried Zaha (Galatasaray, i.)
Kölcsönbe: Luke Plange (Carlisle United)
Kölcsönből vissza:Albert Sambi Lokonga (Arsenal)

EVERTON
Érkezett:
Ashley Young (Aston Villa, ingyen)
Kölcsönbe:Arnaut Danjuma (Villarreal, 4 200 000)
Kölcsönből vissza:André Gomes (Lille), Jean-Philippe Gbamin (Trabzonspor), Dele Alli (Besiktas), Jarrad Branthwaite (PSV), Joao Virgínia (Cambuur)
Távozott: Moise Kean (Juventus, kv., 30000000), Niels Nkounkou (St.-Étienne, kv., 2000000), Tom Davies (szl.), Andros Townsend (szl.), Asmir Begovic (Queens Park, i.), Yerry Mina (szl.), Ellis Simms (Coventry City, 7000000)
Kölcsönből vissza:Conor Coady (Wolverhampton), Rúben Vinagre (Sporting CP)

FULHAM
Érkezett:
Raúl Jiménez (Wolverhampton, 6 400 000), Calvin Bassey (Ajax, 22 500 000)
Kölcsönből vissza:Joe Bryan (Nice), Terence Kongolo (Le Havre), Ivan Cavaleiro (Alanyaspor), Kevin Mbabu (Servette), Anthony Knockaert (Huddersfield), Steven Sessegnon (Charlton), Rodrigo Muniz (Middlesbrough), Jay Stansfield (Exeter)
Távozott: Paulo Gazzaniga (Girona, kv., i.), Shane Duffy (Norwich City, i.), Joe Bryan (Millwall, i.), Steven Sessegnon (szl.), Neeskens Kebano (al-Dzsazíra, i.)
Kölcsönből vissza:Manor Szolomon (Sahtar Doneck), Layvin Kurzawa (PSG), Cédric (Arsenal), Daniel James (Leeds United)

LIVERPOOL
Érkezett:
Alexis Mac Allister (Brighton, 42000000), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig, 70000000)
Kölcsönből vissza:Sepp van den Berg (Schalke)
Távozott: Naby Keita (Werder Bremen, i.), James Milner (Brighton, i.), Roberto Firmino (al-Ahli Szaudi, i.), Alex Oxlade-Chamberlain (szl.), Jordan Henderson (al-Ettifak, 14 000 000), Fabinho (al-Ittihad Club, 46 700 000)
Kölcsönbe:Calvin Ramsay (Preston North End), Fábio Carvalho (RB Leipzig), Rhys Williams (Aberdeen), Sepp van den Berg (Mainz)
Kölcsönből vissza:Arthur Melo (Juventus)

LUTON TOWN
Érkezett:
Chiedozie Ogbene (Rotherham, i.), Mads Andersen (Barnsley, 2300 000), Tahith Chong (Birmingham City, 4700000), Ryan Giles (Wolverhampton, 5 850 000)
Távozott: Sonny Bradley (Derby County, i.)
Kölcsönbe: Fred Onyedinma (Rotherham)
Kölcsönből vissza:Ethan Horvath (Nottingham Forest)

MANCHESTER CITY
Érkezett:
Mateo Kovacic (Chelsea, 29100000)
Kölcsönből vissza: Yan Couto (Girona), Issa Kaboré (Marseille), Joao Cancelo (Bayern München), Zack Steffen (Middlesbrough), Taylor Harwood-Bellis (Burnley)
Távozott: Ilkay Gündogan (Barcelona, i.), Benjamin Mendy (Lorient, i.), Yangel Herrera (Girona, kv., 5000000), Riyad Mahrez (al-Ahli Szaúdi, 30 000 000)
Kölcsönbe:Josh Wilson-Esbrand (Reims), Issa Kaboré (Luton Town)

MANCHESTER UNITED
Érkezett:
Mason Mount (Chelsea, 64200000), Jonny Evans (Leicester City, i.), André Onana (Inter, 52 500 000)
Kölcsönből vissza: Alex Telles (Sevilla), Eric Bailly (Marseille), Amad Diallo (Sunderland), Hannibal Medzsbri (Birmingham City), Álvaro Fernandez (Preston North End), Shola Shoretire (Bolton), Dean Henderson (Nottingham), Axel Tuanzebe (Stoke City)
Távozott: Zidan Ikbal (Utrecht, 1000000), Phil Jones (szl.), Axel Tuanzebe (szl.), David de Gea (szl.), Anthony Elanga (Nottingham, 17 500 000), Alex Telles (al-Naszr, 7 000 000)
Kölcsönből vissza: Jack Butland (Crystal Palace), Wout Weghorst (Burnley), Marcel Sabitzer (Bayern München)

NEWCASTLE UNITED
Érkezett:
Yankuba Minteh (Odense, 7000000), Sandro Tonali (Milan, 64000000), Harvey Barnes (Leicester City, 44 000 000)
Kölcsönből vissza: Garang Kuol (Hearts), Karl Darlow (Hull City), Ciaran Clark (Sheffield United), Jeff Hendrick (Reading), Isaac Hayden (Norwich City)
Távozott: Chris Wood (Nottingham, 17000000), Ciaran Clark (szl.), Matty Longstaff (szl.), Allan Saint-Maximin (al-Ahli Szaúdi, 27 200 000), Karl Darlow (Leeds United, 27 200 000)
Kölcsönbe: Yankuba Minteh (Feyenoord), Jamal Lewis (Watford)

NOTTINGHAM FOREST
Érkezett:
Chris Wood (Newcastle United, kv., 17000000), Anthony Elanga (Manchester United, 17 500 000), Ola Aina (Torino, i.)
Kölcsönből vissza: Hvang I Dzso (FC Szöul), Lewis O'Brien (D.C. United), Mohamed Dräger (Luzern), Loic Mbe Soh (Guingamp), Richie Laryea (Toronto FC), Braian Ojeda (Salt Lake), Ethan Horvath (Luton), Jonathan Panzo (Coventry City), Josh Bowler (Blackpool)
Távozott: Lyle Taylor (szl.), Jesse Lingard (szl.), André Ayew (szl.), Cafú (Rotherham, i.), Jack Colback (Queens Park, i.), Sam Surridge (Nashville, 5 800 000), Braian Ojeda (Real Salt Lake City)
Kölcsönbe: Josh Bowler (Cardiff City), Richie Laryea (Vancouver Whitecaps)
Kölcsönből vissza: Keylor Navas (PSG), Renan Lodi (Atlético Madrid), Dean Henderson (Manchester United)

SHEFFIELD UNITED
Érkezett:
Anisz Ben Szliman (Bröndby, 2690000), Bénie Traoré (Häcken, 4 600 000)
Kölcsönbe: Yasser Larouci (Troyes)
Távozott: Billy Sharp (szl.), Jack O'Connell (szl.), Enda Stevens (Stoke, i.), Iliman Ndiaye (Marseille, 17 000 000)
Kölcsönből vissza: James McAtee (Manchester City U21), Ciaran Clark (Newcastle United), Tommy Doyle (Manchester City U21)

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett:
James Maddison (Leicester City, 46300000), Pedro Porro (Sporting CP, kv., 45000 000), Dejan Kulusevski (Juventus, kv., 30000000), Guglielmo Vicario (Empoli, 20000000), Manor Szolomon (Sahtar Doneck, i.)
Kölcsönből vissza: Tanguy Ndombélé (Napoli), Harry Winks (Sampdoria), Sergio Reguilón (Atlético Madrid), Bryan Gil (Sevilla), Djed Spence (Rennes), Destiny Udogie (Udinese), Giovani Lo Celso (Villarreal), Joe Rodon (Rennes)
Távozott: Lucas Moura (Sao Paulo, i.), Harry Winks (Leicester, 11600000)
Kölcsönből vissza: Arnaut Danjuma (Villarreal), Clément Lenglet (Barcelona)

WEST HAM UNITED
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Nikola Vlasic (Torino), Conor Coventry (Rotherham)
Távozott: Declan Rice (Arsenal, 116600000), Arthur Masuaku (Besiktas, kv., 2000 000), Manuel Lanzini (River Plate, i.)

WOLVERHAMPTON WANDERERS
Érkezett:
Boubacar Traoré (Metz, kv., 11000000), Tom King (Northampton, i.), Matt Doherty (Atlético Madrid, i.)
Kölcsönből vissza: Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Kavabe Hajao (Grasshoppers), Conor Coady (Everton), Bruno Jordao (Santa Clara), Goncalo Guedes (Benfica), Fábio Silva (PSV), Luke Cundle (Swansea), Matija Sarkic (Stoke City), Chem Campbell (Wycombe)
Távozott: Rúben Neves (al-Hilal, 55000000), Joao Moutinho (szl.), Diego Costa (szl.), Adama Traoré (szl.), Conor Coady (Leicester City, 8700000), Nathan Collins (Brentford, 26850000), Kavabe Hajao (Standard Liege, 1500000), Raúl Jiménez (Fulham, 6 400 000), Ryan Giles (Luton Town, 5 850 000)
Kölcsönbe:
Chiquinho (Stoke City), Ki-Jana Hoever (ismét Stoke City)
Kölcsönből vissza: Matheus Cunha (Atlético Madrid)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

LEEDS UNITED
Érkezett:
Ethan Ampadu (Chelsea, 8 100 000), Karl Darlow (Newcastle United, 400 000)
Kölcsönből vissza: Hélder Costa (al-Ittihad), Diego Llorente (Roma), Daniel James (Fulham), Ian Poveda (Blackpool), Jamie Shackleton (Millwall), Cody Drameh (Luton Town), Charlie Cresswell (Millwall), Joe Gelhardt (Sunderland), Tyler Roberts (Queens Park)
Távozott:
Tyler Roberts (Birmingham City, 430000), Joel Robles (al-Kadszia, i.), Adam Forshaw (szl.), Rodrigo Moreno (al-Rajjan, 3500000), Maximilian Wöber (Mönchengladbach, 500 000)
Kölcsönbe: Robin Koch (Frankfurt, 500000), Brenden Aaronson (Union Berlin), Rasmus Kristensen (Roma), Marc Roca (Betis)
Kölcsönből vissza: Weston McKennie (Juventus)

LEICESTER CITY
Érkezett:
Conor Coady (Wolverhampton, 8700000), Harry Winks (Tottenham, 11600000), Stephy Mavididi (Montpellier, 7 500 000)
Kölcsönbe: Callum Doyle (Manchester City U21)
Kölcsönből vissza: George Hirst (Ipswich), Hamza Choudhury (Watford), Marc Albrighton (West Bromwich)
Távozott
: James Maddison (Tottenham, 46300000), Youri Tielemans (Aston Villa, i.), Daniel Amartey (Besiktas, i.), Nampalys Mendy (szl.), Ryan Bertrand (szl.), Caglar Söyüncü (Atlético Madrid, i.), George Hirst (Ipswich, 1750000), Ayoze Pérez (Betis, kv., i.), Jonny Evans (Manchester United, i.), Harvey Barnes (Newcastle United, 44 000 000)
Kölcsönből vissza: Tete (Sahtar Doneck)

SOUTHAMPTON
Érkezett:
Shea Charles (Manchester City U21, 12250000), Ryan Manning (Swansea, i.)
Kölcsönből vissza: Mateusz Lis (Troyes), Will Smallbone (Stoke City), Nathan Tella (Burnley), Jack Stephens (Bournemouth)
Távozott:
Mislav Orsic (Trabzonspor, 2400000), Dan Nlundulu (Bolton, kv., i.), Theo Walcott (szl.), Mohamed Elyounoussi (Köbenhavn, i.), Willy Caballero (visszavonult), Ibrahima Diallo (al-Duhail), Mohammed Salisu (Monaco, 15 000 000)
Kölcsönbe: Mateusz Lis (Göztepe), Duje Caleta-Car (Lyon, 1 540 000)
Kölcsönből vissza: Ainsley Maitland-Niles (Arsenal)

Lezárva csütörtökön reggel, vastaggal az elmúlt két hét történései.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik