Howard és Gasol örömmel segít Somogyinak a jövőben

Vágólapra másolva!
2012.10.31. 17:20
null
Somogyi Gergely büszke teljesítményére
Címkék
Mint azt a felkészülési meccseken kapott játékpercek alapján sejteni lehetett, Somogyi Gergely nem tudta beverekedni magát az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság élcsapata, a Los Angeles Lakers keretébe. A 23 esztendős center ennek ellenére büszke elért eredményeire, s rengeteg tapasztalattal, élménnyel gazdagodott. Elmondása szerint a Lakers edzőtábora egy lépéssel közelebb vitte az NBA-hez.

– Csalódott?
– Egyáltalán nem. Nagyon büszke vagyok arra, amit elértem, nagyszerű élmény volt a Lakersszel dolgozni. Az elejétől fogva tudtam, csoda lenne, ha bekerülnék a keretbe, mivel tizenhárom játékosnak már garantált szerződése volt, engem pedig nem is draftoltak.

– Legutóbb azt nyilatkozta, a világot jelentené önnek az NBA-ben szerepelni. Hogy érzi, ez volt a nagy lehetőség, vagy lesz még esélye a közeljövőben bizonyítani?
– Ez csak egy lépés volt az NBA-be kerülés felé. Jövőre is megpróbálok a nyári ligában szerepelni, és kiharcolni egy edzőtábori meghívót, hogy újra bizonyíthassak. Persze ez az egyik legnehezebb út az NBA-be, úgyhogy sok munka vár rám.

– Korábban öt NBA-együttesnél is szóba került a neve. Nem gondolja, hogy a Lakers túl nagy falat volt, s más kluboknál talán több esélye lett volna?
– Valóban szóba került a nevem más együtteseknél is, de meghívást csak a Lakerstől kaptam. A Los Angeles hitt bennem a legjobban, sok időt és energiát fektetett a tudásom csiszolásába. Rengeteget tanultam és javultam, ez a lehetőség nagyon sokat jelentett a fejlődésem szempontjából.

– A Lakers első felkészülési meccsén csaknem negyedórát kapott a Golden State Warriors ellen, s remek statisztikai mutatókkal zárt. Milyen volt élete első fellépése a Lakers legjobbjai között? Elégedett volt a teljesítményével?
– Sohasem vagyok elégedett a teljesítményemmel, mindig lehet előbbre lépni. Ennek ellenére azt mondom, egész jól ment a játék. Néhány hibát azért elkövettem, de mindenki megdicsért a meccs után – Kobe Bryant hátba veregetése különösen jólesett.

– Mit mondott Mike Brown edző a mérkőzés előtt? A nagy sztárok ellátták jó tanácsokkal?
– Nemigen. Az volt a terv, hogy bedobják a fiatal játékosokat a mély vízbe, és meglátják, ki hogyan reagál.

– A további meccseken aztán már csak epizódszerephez jutott. Mi lehetett az oka?
– Szerintem a vezetőség már akkor tudta, nem tart meg, ezért inkább olyan játékosokat küldött a parkettre, akik előtt még nyitva állt az ajtó a keretbe kerülésre.

– Milyen volt heteken át naponta együtt készülni az NBA kiemelkedő alakjaival?
– Óriási élmény. Főleg azért, mert úgy éreztem, ott van a helyem, és nem lógok ki a sorból. Minden edzésen jó volt a hangulat, és nagyon sokat tanultam a rutinosabb játékosoktól. A tréningek során olykor elmerengtem magamban: most tényleg Kobe Bryanttől kaptam egy pacsit, vagy éppen Dwight Howarddal viccelődtem? A legemlékezetesebb pillanat mindenképpen a Staples Centerben, a Sacramento Kings elleni előkészületi mérkőzés kezdete volt, amikor Kobe Bryant, Metta World Peace, Steve Nash, Pau Gasol és Dwight Howard kezdett. Nagyon izgalmas volt őket együtt Lakers-mezben látni – ráadásul testközelből.

– A világhálóra felkerült egy videofelvétel, amelyen Dwight Howard ellen gyakorolja az egy az egy elleni védekezést. Ez azért keveseknek adatik meg az életben...
– Szerintem jobb is így... Nehéz ellene játszani, mivel a termetéhez képest nagyon atletikus. Elmondhatatlan élmény volt vele edzeni és tőle tanulni.

– A tréningek és az egyéb programok során milyen tapasztalatokat szerzett Kobe Bryantékről? Volt olyan, aki elbűvölte önt a személyiségével?
– Mindenki nagyon komoly volt az edzéseken, de előtte és utána teljesen más hangulat uralkodott, sokat tréfálkoztunk. Pau Gasollal sokat beszélgettem Spanyolországról és a jótékonysági munkájáról. Nagyon intelligens és jó beszélgetőpartner. Ő és Dwight Howard is megadta a telefonszámát, hogy ha a jövőben esetleg tudnak valamiben segíteni, nyugodtan hívjam őket.

– Mikor és kitől tudta meg, hogy a Lakers a továbbiakban nem számol önnel?
– A hétfő reggeli edzés előtt Mitch Kupchak általános menedzser behívott az irodájába, és Mike Brownnal együtt közölte, mi a helyzet. Fel voltam rá készülve, és megköszöntem az eddigi bizalmukat, valamint sok szerencsét kívántam nekik. Remélem, a Lakers nyeri meg a bajnokságot, így elmondhatom majd, nekem is volt egy kis szerepem benne.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik