NBA: hármas holtverseny Nyugat élén és Warriors, Lakers, Kings-küzdelem – így alakulhat a rájátszásért folyó harc a záró napon

Sári RolandSári Roland
Vágólapra másolva!
2024.04.14. 11:37
A címvédő Nuggets és az LA Lakers utolsó meccse is elképesztően fontos lesz (Fotó: Getty Images)
Vasárnap este rendezik az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) alapszakaszának utolsó fordulóját, ami idén hihetetlenül sok változást hozhat a rájátszás végső felállásával kapcsolatban. Összeszedtük, mely meccseket lesz érdemes figyelni és mely eredmények forgathatják fel teljesen a jelenlegi helyzetet.

A rájátszás 20 kiadó helye közül még 15 kérdéses pozíció van egy nappal a záró játéknap előtt – amelyen mindegyik gárda pályára lép. Ha két csapat esetleg azonos mérleggel zárná az idényt, akkor elsősorban az dönt, a saját csoportjában milyen pozíciót foglal el és milyen mérleggel rendelkezik, de ha ez sem mérvadó, akkor az egymás elleni mérkőzések eredményeit veszik alapul. Íme a lehetséges változások és végeredmények (teljes tabelláért katt a képre):

KELETI KONFERENCIA

A mostani idényben jócskán gyengébbnek tűnő kelettel kezdünk, ahol egyelőre mindössze három hely biztos: 

A Boston Celtics simán a főcsoport élén zárja az alapszakaszt, míg a 9. és 10. – play-in-t érő – helyet a Chicago Bulls és az Atlanta Hawks foglalja el. 

Keleten az utolsó játéknap „legértékesebb találkozója” a Milwaukee Bucks és az Orlando Magic összecsapása lesz, hisz ez dönthet legnagyobb változásokról. Ha Janisz Adetokounbóék – aki egyelőre nem biztos hogy pályára lép a meccsen – nyernek, biztosíthatják magukat a második helyen, de ha nem, akkor akár még negyedikek is lehetnek. 

A Buckson kívül még a Cleveland Cavaliers és a New York Knicks pályázik az alapszakasz dobogójának második fokára. Előbbinek ehhez azonban – a Knicks és a Bucks veresége mellett – a Charlotte Hornetst kell megverni, míg utóbbinak a Bullson kell túljutni, hogy reális távolságba kerüljön a cél. 

Az ötödik és a nyolcadik hely között lévő gárdák pozíciója is még teljesen megváltozhat, hiszen a már említett Orlando mellett a Philadelphia 76ers és az Indiana Pacers egyaránt 46–35-tel áll, így ha esetlegesen mind a három gárda vereséget szenved, akkor a jelenleg nyolcadik, tavalyi döntős Miami Heat – a play-int elkerülve – a kvartett élére állhat, ha legyűri a rájátszást már biztosan távolról elkerülő Toronto Raptorst. 

A jelenlegi állás:

NYUGATI KONFERENCIA

Nyugaton csak még inkább bonyolult a helyzet, hisz a liga történetében elsőként van az élen hármas holtverseny, a play-inben pedig olyan gárdákat találunk, amelyekből könnyen ki lehet nézni egy komolyabb menetelést is a rájátszásban. 

Itt mindössze a Los Angeles Clippers 4. és a Dallas Mavericks 5. helye fix, ezek a csapatok már biztosan egymással küzdenek meg az első körben. 

Az első három helyen, ha mindhárom gárda nyer, akkor marad a jelenlegi Oklahoma City Thunder, Minnesota Timberwolves, Denver Nuggets sorrend, ám ha csak ez egyikőjüknek sikerül győzni az utolsó fordulóban, az biztosan a konferencia élén találja majd magát. 

A nyugat legfontosabb meccse a 8. Los Angeles Lakers és a 7. New Orleans Pelicans találkozója lesz, amely a teljes hátsó szekció állásáról dönthet. Ha nyer az LA, akkor biztosan megtartja a pozícióját, ami rendkívül fontos lehet, hisz így egyetlen győzelem elég a play-inben, hogy rájátszásba juthasson. A Pelicans azért küzd, hogy teljesen elkerülje a plusz ütközeteket, hisz a győzelme és a Phoenix Suns veresége esetén elhappolhatja a 6., biztos playoffot érő helyet. 

A play-in alakulásába viszont még két másik igen veszélyes gárda is beleszólhat. A Golden State Warriors és a Sacramento Kings is felkerülhet a már említett értékes nyolcadik pozícióra. Stephen Curryéknek azonban ehhez a Utah Jazz elleni győzelem mellett a Kings és a Lakers veresége is szükséges, míg a sacramentóiak ha nyernek és a Los Angeles Lakers kikap, máris a nyolcadik helyen találhatják magukat. 

A jelenlegi állás:

NBA
ALAPSZAKASZ, UTOLSÓ FORDULÓ
19.00: NBA360, körkapcsolás (Tv: Sport2)
Benne: 
Philadelphia 76ers–Brooklyn Nets
Oralndo Magic–Milwaukee Bucks
New York Knicks–Chicago Bulls
Miami Heta–Toronto Raptors
Indiana Pacers–Atlanta Hawks
Cleveland Cavaliers–Charlotte Hornets
Boston Celtics–Washington Wizards
21.30: Memphis Grizzlies–Denver Nuggets (Tv: Sport2)
További meccsek ebben az idősávban:
Sacramento Kings–Portland Trailblazers
Los Angeles Clippers–Houston Rockets
Golden State Warriors–Utah Jazz
San Antonio Spurs–Detroit Pistons
Oklahoma City Thunder–Dallas Mavericks
New Orleans Pelicans–Los Angeles Lakers
Minnesota Timberwolves–Phoenix Suns
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik