Vízilabda: a NOB életműdíjára jelölték a négyszeres olimpiai bajnok edzőlegendát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.10. 18:31
A Waterpolo Development World című szaklap tájékoztatása szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság életműdíjára jelölték a 69 éves Ratko Rudicot, aki három különböző válogatottat összesen négy alkalommal vezetett olimpiai győzelemig – olvasható a vlv.hu-n.

Ezzel a díjjal a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első alkalommal ismeri el az edzők fontosságát, az általuk elért kiemelkedő eredményeket, hozzájárulásukat az olimpiai mozgalom sikereihez.

A díj odaítéléséről egy bizottság dönt, amelynek vezetője az egykori rúdugró-világklasszis, Szergej Bubka. Ő a jelölés bejelentésekor tett rövid nyilatkozatában kiemelte, hogy a NOB a sportolókat helyezi munkájának középpontjába, s az edzők a főszereplők tevékenységének kulcsfontosságú segítői a mindennapokban. Az első alkalommal kiírt díj ezt ismeri el, a sportolók támogatását szakmai téren és az élet más területein.

A horvát Ratko Rudic rendkívüli pályafutást tudhat magáénak, már játékosként olimpiai ezüstérmes és világbajnoki bronzérmes volt, de legkiemelkedőbb eredményeit edzőként érte el. Kilenc olimpián vett részt, és az általa irányított nemzeti válogatottak közül ötkarikás aranyérmet nyert Jugoszlávia (1984-ben és 1988-ban), Olaszország (1992-ben) és Horvátország (2012-ben). 2007 óta a vízi sportok hírességének emléket állító International Swimming Hall of Fame tagja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik