MALONYAI PÉTER
MALONYAI PÉTER
2020.01.28 00:16 Frissítve: 2020.01.28 05:38

Ugye? – Malonyai Péter jegyzete

 
Tegnap, ma, póló póló hátán itt a 2. oldalon, de hát, emberek, nagy hirtelenjében két éremmel gazdagodott a magyar vízilabda: a fiúk aranya és a lányok bronza tette különösen örömtelivé, hogy vállaltuk a januári Európa-bajnokságot.

 
Märcz Tamás: Ilyenkor megengedhetünk magunknak egy fél könnycseppet
 Bíró Attila: Brutális lesz a kvalifikációs torna

Mondhatjuk, hogy ez így természetes, hiszen hungarikumról van szó, ám inkább ne tegyük: más ma már a játék, mint amikor letettük a névjegyünket a sportágban, majd hegemónok lettünk, magyarán, amikor megfogalmazódott, hogy nálunk a pólóezüst – kudarc. Még a legutóbbi kényeztetés (2000, 2004, 2008: olimpiai arany) óta is eltelt több mint egy évtized – hosszú idő.

A sportban mindenképp, hiszen jelen idejű műfaj. Hodie mihi, cras tibi, azaz ma nekem, holnap neked, a latin mondás igazsága vitathatatlan, sohasem lehet tudni, egy-egy apróság merre billenti el a mérleg nyelvét – vasárnap mi voltunk a kedvezményezettek, mert egy ötméterespárbaj mindig lutri. Éppen ezért nagy dolog a mostani siker, a sors (ha úgy tetszik: Sors) tudta, mit akar, és jól döntött. Nem azért, mert ránk szavazott, inkább mert észre kellett vennie hozzá a magyar fiúk elszántságát, megalkuvást nem tűrő harcmodorát, és a vágyat, hogy végre itthon legyenek aranyérmesek a hungarikum követei – 62 esztendő után. Olyan tulajdonságokat felvonultatva tehát, amilyenek korábban (2018, Eb: 8. hely) számonkérhetők voltak Märcz Tamás csapatától (vitatta is a kapitány rendesen), ám a múlt most csak arra szolgál, hogy megtudjuk: kétszer nem léphetünk ugyanabba a folyóba (hogy az ókornál maradjak).

Ismétlem, a műfaj jelen idejű, így nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a budapesti érmekből. Persze, hogy az olimpiára gondolok. A hölgyeknek ugyebár még kvalifikálniuk is kell, a férfiaknak – nagy könnyebbség – nem, ám a selejtező és az olimpiai torna éppen úgy a jelenben zajlik majd, mint a pesti Európa-bajnokság. Minden megtörténhet, és persze az ellenkezője is, mindenesetre a fiúk és a lányok egyaránt a lehető legtöbbet kihozták az elmúlt két hétből: optimistává tettek bennünket. Hihetjük – uszodai kifejezéssel élve –, hogy meg tudják csinálni a melót.

Ugye?

2020.02.01 00:07:12

Vízilabda CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Ezért is tetszik szebb helynek a világ, amikor a vízilabdás srácok aranyéremmel a nyakukban vigyorognak a dobogó tetején.

2020.01.28 00:16:41

Vízilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Hodie mihi, cras tibi, azaz ma nekem, holnap neked.

2020.01.26 23:16:32

Vízilabda SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Hogy év közben a bajnokikon – főleg a nőknél – többen vannak a zsűriben, mint a nézőtéren? Igaz. Viszont a válogatott más.

2020.01.26 15:53:06

Vízilabda LAKNER GÁBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Döntetlen után szétlövéssel nyertünk, Vogel Soma kivédte az utolsó spanyol ötöst.

2020.01.25 18:44:19

Vízilabda RUSZNÁK GYÖRGY

A negyedik negyed döntött az oroszok elleni kiélezett mérkőzésen a Duna Arénában.