Női vízi világliga: él a remény - győzelem az oroszok ellen

Vágólapra másolva!
2015.02.24. 20:37
null
Merész András női válogatottja fontos győzelmet aratott (Fotó: Reuters)
Egy góllal győzött a magyar női vízilabda-válogatott az orosz nemzeti együttes ellen a világliga európai selejtezőinek keddi játéknapján Kecskeméten, így még maradt esélye a továbbjutás kiharcolására.

Az oroszoktól idegenben, ötméteresekkel elszenvedett vereség, majd az olaszokkal szembeni kétgólos itthoni kudarc, legutóbb pedig a franciák felett, január végén Győrben aratott kilencgólos siker után feltétlenül nyernie kellett a negyedik fordulóban Merész András szövetségi kapitány csapatának ahhoz, hogy a folytatásban még kiharcolhassa a továbbjutást érő elsőséget a négyesében.

A tavaly Európa-bajnoki bronzérmes magyar csapat hatékonyan kezdte a Kecskeméti Fürdőben rendezett mérkőzést: Kisteleki Hanna akciógóljával hamar vezetést szerzett (1–0). Az oroszok egyenlítettek, s ezt tették a csapatkapitány Takács Orsolya találata után is (2–2). Keszthelyi Rita büntetőből volt eredményes, majd ugyanő centerezett remekül (4–2), de még az első szünet előtt szépítettek a vendégek (4–3).

A második nyolc percet Czigány Dóra akciógólja vezette be (5–3), a rivális azonban nemcsak egyenlített, de az ellenállhatatlanul játszó, végül négy gólig jutó Jekatyerina Prokofjeva révén fordított és 6–5-re átvette a vezetést. A meccs végéig ötször eredményes Keszthelyi jóvoltából alakult 6–6-ra az állás, a nagyszünetre azonban orosz előnynél vonulhattak el a csapatok, mert Keszthelyi újabb góljára is érkezett válasz (7–8).

A pihenőt követően előbb Takács (8–8), utána Kisteleki, majd pedig Szücs Gabriella egyenlített (10–10), s a vezetést is visszavette a Merész-csapat: Csabai Dóra úgy fejezett be egy villámgyors támadást, hogy átejtette az orosz kapust (11–10).

Keszthelyi csavart bombájával szemben sem akadt ellenszer, így 12–10-nél következhetett a befejező negyed.

Szücs távoli löketével növelte előnyét a magyar válogatott (13–10). Csakhogy közelebb zárkóztak az oroszok, előbb 13–11-re, majd bő fél perccel a dudaszó előtt 13–12-re. A minimális előnyt azonban sikerült megtartani, így hazai győzelem született Kecskeméten.

A négyesből csak a csoportelső folytathatja a világliga júniusi, kínai nyolccsapatos szuperdöntőjében. a magyar csapat a következő meccsét március 24-én vívja vendégként az olaszokkal Imperiában.

EURÓPAI SELEJTEZŐ, A-CSOPORT, 4. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 13–12 (4–3, 3–5, 5–2, 1–2)
Kecskemét, 300 néző. Vezette: Mauss (német), Birakisz (görög)
MAGYARORSZÁG: Bolonyai – KESZTHELYI 5, Czigány D. 1, Menczinger K., Gurisatti, SZÜCS G. 2, Kisteleki H. 2. Csere: Kasó (kapus), Tóth I., Máté, TAKÁCS O. 2, Miskolczi, Csabai 1
OROSZORSZÁG: Karnauh – PROKOFJEVA 4, Szerzsantova, Tankejeva 1, Tomofjeva 1, IVANOVA 3, Karimova 1. Csere: Boriszova 1, Krimer 1, Rizskova, Zubacseva, Grineva
Gól – emberelőnyből: 11/5, ill. 12/4
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
MESTERMÉRLEG
MERÉSZ ANDRÁS, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
– Keszthelyi tökéletes megoldást választott, előre meg is beszéltük: ha Prokofjeva szabaddobáshoz jut, főleg másodpercekkel a vége előtt, akkor a nyakába kell ugrani, ő a nyakába ugrott. Ha nagyon figyeltek, lehet, hogy maradt fél másodperc, de mindegy, megszólalt a duda, én kihívtam a csapatot. A meccs vége olyan kaotikus volt, mint a játékunk sokszor. Azzal kezdtünk, hogy Prokofjeva nem lőhet, ehelyett betalált négyszer, de legalább a második félidőre megértettük, hogy leszedik a fejünket, ha ezt hagyjuk. Utána nagyon taktikusan játszottunk végig a támadóidőinket.
MIHAIL NAKORJAKOV, az orosz válogatott szövetségi kapitánya: – Elvették tőlünk az utolsó gólunkat, pedig a magyar van olyan erős csapat, hogy ne legyen szüksége külső segítségre. Ha a két játékvezető is olyan nagyszerű lett volna, mint a csapatok, akkor nem lett volna gond. Óvni nem fogunk, hiszen a végeredményt rögzítették a jegyzőkönyvben.

Az állás az európai A-csoportban a kedd késő esti olasz–francia összecsapás előtt:
1. Oroszország 8 pont/4 mérkőzés, 2. Magyarország 7/4, 3. Olaszország 6/3, 4. Franciaország 0/3
(A világligában az alap játékidőben elért gyõzelemért 3, az ötméteresekkel kivívott sikerért 2, az ötméteresekkel elveszített meccsért 1 pont jár.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik