Hatalmas csatában győzte le Németországot a pólócsapat

Vágólapra másolva!
2012.01.08. 12:26
null
Kásás Tamás tudása nem kopott meg: a legfontosabb pillanatban villant meg (Fotó: Tumbász Hédi)
Címkék
A magyar válogatott győzelmével ért véget a vízilabda Volvo-kupa Székesfehérváron, miután a vasárnapi „döntőben” legyőzte Németországot. A németek szinte végig vezettek, a harmadik negyedben 8–5-re is, de ezután nem lőttek gólt, s a magyar válogatottba ezen a tornán visszatérő Kásás Tamás találatával a mieink 9–8-ra diadalmaskodtak.

A magyar válogatott pénteken a Volvo-kupa nyitó napján Kanada ellen nehéz kezdés után fokozatosan húzott el, szombaton a világbajnok olaszokat az elején és a végén tömtük meg gólokkal. A németek a világbajnoki címvédő olaszok után az olimpiai bajnok magyarokat próbálták meg legyőzni.

Kemény Dénes a három kapus közül ezúttal a szombaton becserélése után gólt sem kapó Szécsi Zoltánt hagyta ki (a mezőnyjátékosok közül Biros Péter, Hárai Balázs, Török Béla és Vámos Márton maradt ki), Baksa László kezdett, a kispadra pedig Decker Attila ülhetett le.

Az első percek a két kapusról szóltak, nálunk Baksa, a németeknél a veterán Alexander Tchigir remekelt – utóbbi egészen a 7. percig, akkor Madaras Norbert vízre pattintott labdája a bal felső sarokban kötött ki. A válaszra nem kellett sokáig várni, Szivós Márton és Hosnyánszky Norbert kiállítása miatt kettős emberelőnybe kerülő németek Paul Schüler blokkon megpattanó lövésével egyenlítettek.

Az első negyed hajrájában Hosnyánszky ötméterest hibázott, Erik Bukowski viszont betalált a túloldalon, és magyar szempontból 1–2-vel zárult az első játékrész.

Kanadát legyőztük 1–2-ről, ez, no meg a második nyolc perc elején kivédekezett emberhátrány biztató lehetett. Az már kevésbé, hogy Sven Roessing pimasz góljával kettőre, 1–3-ra nőtt a különbség.

Több sem kellett, beindult a magyar henger: Varga Dániel a jobb felső sarokba, Katonás Gergely Tchigir „szeme közé" bombázott, és már 3–3 volt. A védekezéssel eddig sem volt különösebb gond, de még jobban összeállt – az emberhátrányos helyzeteket is lehetett gyakorolni, a kiállítások aránya egy perccel a nagyszünet előtt 9:3 volt. A támadások nagy részét a játékvezetői sípszó tette értékelhetetlenné, Tchigir is tartotta jó formáját, így nem is tartott sokáig a fellángolás.

A játék képe a játékvezetői felfogáshoz hasonlóan változatlan maradt, a kiállítási arány 11:3-ra változott, Marc Politze ötméteresből büntetett.

A negyedik német kiállítást Steinmetz Ádám torolta meg, de továbbra is futni kellett az eredmény után. Sőt, Marko Stamm találatára nem válasz jött, hanem újabb német gól, Bukowski 4–6-ra alakította az állást.

A játékvezetők zsinórban három német kiállítást ítéltek, majd ötméterest a magyar csapat javára, amit Varga Dénes értékesített. Moritz Oeler szintén ötméteresből állította vissza a kétgólos német előnyt, Tobias Kreuzmann előnyből szerzett találatával pedig már hárommal mentek a németek (5–8).

Steinmetz centerből szerzett találatával egy gólt visszahozott a Kemény-csapat a záró negyed előtt, de Madarasra és Hosnyánszkyra nem számíthatott már a kapitány a kipontozódásuk miatt (a záró nyolc perc elején 15:8 volt a kiállítási arány).

Az ilyenkor szükséges gyors gól Tchigir bravúrjai miatt négy és fél percig nem érkezett meg, de aztán Steinmetz harmadikja, majd a szombaton büntetőt hibázó Kiss Gergely hidegvérrel végrehajtott ötméterese után 8–8-ra alakult az állás, ami a jobb gólkülönbsége miatt a magyar válogatottnak kedvezett a tornagyőzelem szempontjából.

A záró periódusban lenullázott németek ellen végül Kásás Tamás pazar góljával a vezetést is megszereztük (1–0 után először). A németek nem tudtak válaszolni, így 9–8-as magyar diadal és tornagyőzelem született – a válogatott továbbra is legyőzhetetlen a Volvo-kupán.

SOK HIBÁVAL JÁTSZOTTUNK – MADARAS NORBERT

VÍZILABDA VOLVO-KUPA
3. FORDULÓ
Magyarország–Németország 9–8 (1–2, 2–1, 3–5, 3–0)
Gólszerző: Steinmetz Á. (3), Varga Dénes, Varga Dániel, Madaras, Katonás, Kiss G., Kásás, ill. Bukowski (2), Kreuzmann, Oeler, Stamm, Politze, Roessing, Schüler
KORÁBBAN
Olaszország–Kanada 14–9
A TORNA VÉGEREDMÉNYE
1. MAGYARORSZÁG 3 3 31–22 9
2. Németország 3 2 1 29–25 6
3. Olaszország 3 1 2 30–29 3
4. Kanada 3 3 23–37 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik