Szép akciók, nyugodt játék, magyar győzelem

Vágólapra másolva!
2012.01.06. 21:49
null
Kásás Tamás (5) volt a négy kétgólos magyar játékos egyike (Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
Magyarország férfi vízilabda-válogatottja 11–6-ra legyőzte Kanadát a Székesfehérváron pénteken megkezdődött felkészülési torna, a Volvo-kupa első fordulójában.

A mérkőzés első ráúszását a kanadaiak nyerték meg, azonban az első gólt a január 16-án kezdődő eindhoveni Európa-bajnokságra készülő magyarok szerezték: Madaras Norbert lövése után a labda, ha nem is sokkal, de átlubickolt a képzeletbeli gólvonalon (1–0).

Az idei világbajnokságon a tizedik helyen végző kanadaiak azonban nem kívánták nyaktiló alá hajtani a fejüket: Nicolas Constantin-Bicari centerből azonnal megbüntetett egy védekezésbeli kihagyást, majd a második perc végén Aaron Feltham ugyancsak akcióból fordított (1–2).

Varga Dániel kapufáját követően Biros Péter könyörtelennek bizonyult a kipattanóból, s mivel gól nélküli percek után Varga Dénes bevert egy büntetőt, magyar előnnyel zárult az első játékrész (3–2).

A második negyed elején kimaradt a meccs hetedik emberelőnye is (Kemény Dénes tanítványainak ez volt a harmadik, a kanadaiak négynél tartottak), de így is jött a megnyugtatónak hitt magyar gól – Varga Dénes verte be megúszásból (4–2). Csakhogy jöttek megint a kanadaiak, előbb büntetőből, majd Justin Boyd révén igen távoli lövésből találtak be (4–4).

Ekkor azonban meglódult a magyar szekér: rossz kanadai indítás után Kiss Gergely labdát szerzett, majd a visszakapott labdát ziccerből beverte. Steinmetz Ádám centerből brusztolta be a következőt, majd Kásás Tamás jóvoltából megszületett az első előnygól is (7–4).

A harmadik negyedből majdnem két perc eltelt, mire megszületett az első gól, de megérte várni: egyfelől magyar találat törte meg a csendet, másfelől Kiss Gergely kapu elé löbbölése és Steinmetz Ádám mozdulata egyaránt gyönyörű volt. Válaszul jött az első kanadai előnygól, majd Török Béla révén a második eredményes magyar fór, sőt Biros a büntetőből szerzett góljaink számát is megduplázta (10–5).

A negyedik negyedben a labda sokáig nem járt a kapukban, itt illik szót ejteni a magyar kaput addig őrző Baksa Lászlóról, aki egy esetet leszámítva biztosan végezte a munkáját. A gólcsendet Kásás törte meg, egy bejátszás után tanárian emelkedve ki a habokból és a védők gyűrűjéből. S bár az utolsó eredményes akciót a kanadaiak vezették, ez nem változtatott a lényegen: Kemény Dénes csapata nagyobb gond nélkül érvényesítette a papírformát (11–6).

MÉRKŐZÉS UTÁNI NYILATKOZATOK

A NAP ELSŐ MÉRKŐZÉSÉN

Világbajnokveréssel kezdődött a Volvo-kupa: Németország jó hajrával 9–8-ra legyőzte Olaszországot. A németek Paul Schülernek három másodperccel a játékidő lejárta előtt, emberelőnyből szerzett góljával nyerték meg a mérkőzést, amelynek első félidejében az olaszok többször is három góllal vezettek.

VOLVO-KUPA, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–KANADA 11–6 (32, 42, 31, 11)
Székesfehérvár, Csitáry G. Emil uszoda, 700 néző. Vezette: Sztavropulosz (görög), Radicevic (horvát)
MAGYARORSZÁG: Baksa – BIROS 2, Varga Dániel, KÁSÁS 2, STEINMETZ Á. 2, Kiss G. 1, Madaras 1. Cs: Decker A. (kapus), Varga Dénes 2, Szivós, Katonás, Turzai, Török 1. Szövetségi kapitány: Kemény Dénes
KANADA: Randall – FELTHAM 2, Diggley, Kubada, Bicari 1, Graham 1, Boyd 2. Cs: Robinson, Vikalo, Conway, Dakic, McElroy. Szövetségi kapitány: Dragan Jovanovics
Gól – emberelőnyből: 8/3, ill. 8/1
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 1/1
Kipontozódott: Varga Dániel (26. p.), Madaras (27. p.)
MESTERMÉRLEG
KEMÉNY DÉNES: – Sok szép dolgot csináltunk, de mindenki láthatja azt is, nagyon sok fejlődési lehetőség van a csapatban. Hátul is követtünk el hibákat, de elöl lényegesen többet. Ám nem vagyok meglepve, mert három hete látom a csapatot, és tudom, hogy vannak, akik javulnak, még messze vannak a sanghaji formától. Remélem, az Eb-re, ha nem is az elejére, akkor a végére, de elérik azt.
DRAGAN JOVANOVICS: – Kemény, sok úszással tarkított meccs volt, egy negyedig jól tartottuk magunkat, de a magyarok sokkal erősebbek. Ennek ellenére nem vagyok elégedetlen, remek lehetőség ez nekünk a gyakorlásra.
A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN

Németország–Olaszország 9–8 (1–3, 2–3, 3–0, 3–2)

G: Oeler 3, Schüler 2, Politze 2, Roessing 2, ill. Gallo 2. Presciutti 2, Figlioli 2, Lapenna, Giacoppo

A TOVÁBBI PROGRAM
Január 7., szombat
Németország–Kanada 18.30
Magyarország–Olaszország 20.30
Január 8., vasárnap
Kanada–Olaszország 9.00
Magyarország–Németország 11.00
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik