HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.05.23 18:07 Frissítve: 2018.05.24 08:49

Ismét nyert a Szolnok, az ötödik meccs dönt a férfi pólódöntőben!

A férfi vízilabda ob I döntőjének 4. mérkőzésére Szolnokon került sor, a Dózsa fogadta a Ferencvárost. A képlet egyszerű volt a kezdés előtt: ha a vendégek nyernek, bajnokok. Nem nyertek, így az ötödik mérkőzés dönt a bajnoki címről.

Nagy Viktor óriási védéseket mutatott be, amíg vízben volt... (Fotó: MTI)

 

FÉRFI VÍZILABDA
E.ON FÉRFI OB I
DÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
Szolnoki Dózsa–FTC-PQS Waterpolo
8–7 (2–0, 3–2, 2–3, 1–2)
Szolnok, Vízilabda Aréna, 1100 néző. V: Molnár P., Németh A.
SZOLNOK: NAGY V. – Jansik D., PRLAINOVICS 1, Younger 1, MEZEI 2, Gocics, Zalánki 1. Csere: Kardos (kapus), M. ALEKSZICS 1, Milos Csuk 1, Bátori, Kis G., Hangay 1, Fülöp B. Edző: Cseh Sándor
FTC: Vogel Soma – S. Mitrovics 1, Varga Dénes, JAKSICS 1, Szirányi, Varga Dániel, VÁMOS 3. Csere: Nikics, Manhercz 1, Madaras, Jansik Sz. 1, Sedlmayer. Edző: Varga Zsolt
Gól – emberelőnyből: 8/3, ill. 9/3
Gól – kettős emberelőnyből:
3/2, ill. –
Gól – ötméteresből:
–, ill. 1/1
Kipontozódott:
Vámos (25. p.), Jansik D. (30. p.)
Kiállítva (végleg, cserével): Nagy V. (21. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása:
2–2

MINIINTERJÚ

CSEH SÁNDOR, a Szolnok edzője:

– Szoros lett, pedig öt nullára is vezettek...
– Az első két negyed alapvetően jó játékot, kemény, agresszív védekezést hozott, ennek megfelelően jó iramú, kemény és lendületes támadást. Aztán ebbe az iramba kicsit belefáradtunk, mi azért kisebb rotációval játszunk, mint a Ferencváros, és elkezdtünk hibázni. Nyilván elöl kezdtük, de hátul csapódott le. A harmadik negyed közepétől megpróbáltuk egymást nyugtatni, az időkéréseknél és a negyed végén is. Ennek tulajdonítom a győzelmet, hogy akkor mindenki érezte, ha nem is működik annyira a támadás, minden erőnkkel a védekezésre koncentrálunk, mert valószínű, a meccset egy-két gólos győzelemmel lehet kihúzni. Ez volt a nagy teljesítmény, hogy a nagyon fáradt játékosok észben tudták ezt tartani.

– Mennyit mond el a csapatról, hogy a remekül védő Nagy Viktor kiállítása sem törte meg?
– Semmit, ez a normális. Kardos nagyon jó kapus, azt gondolom, előbb-utóbb válogatott kerettag lesz.

– A kettő nullás egyenlítés után önöké a mentális előny?
– Szerintem most volt a miénk. A tapasztalatom szerint, ha valaki gyomrost ad a másiknak egy sorozatban, azt ritkán heveri ki az ellenfél a következő meccsre, de a harmadikra már általában igen. Mivel a végén valamivel fáradtabbnak éreztem a játékosainkat, és idegenben játszunk szombaton, azt gondolom, esélyesebb a Ferencváros.

VARGA ZSOLT, az FTC edzője:

– A mérkőzés elején úgy tűnt, a csapata magával hozta az előző összecsapás nehéz örökségét.
– A döntőnek megvannak a sajátságos hullámzásai, az első két mérkőzésen megtaláltuk a saját játékunkat, de a harmadik meccsen erre nagyon jól reagált a Szolnok. Megtört a lendületünk, a Szolnok magabiztosan nyert, és ez valóban rányomta a bélyegét a kezdésre.

– Ez volt az első igazán kiélezett mérkőzés a döntőben. Ilyenre számít a mindent eldöntő, ötödik meccsen is?
– Igen, hiszen két nagyon jó csapat játszik egymással, és igazából az lepett meg, hogy az előző három meccs nem volt ilyen kiélezett. Mostanra kiegyenlítődött a küzdelem a nagy hullámzást követően. Úgy érzem, egészen színvonalas döntőt játszunk egymással, szombaton pedig még nagyobb izgalmak várhatóak.

– A mérkőzés végére megtalált lendületet magával viheti a csapata szombatra?
– Úgy érzem, ha van még két negyed ebből a mérkőzésből, akkor valószínűleg mi nyerünk. Most kis pihenés, kis videózás következik, és megbeszéljük, mi az, amit nem úgy csináltunk ezen a mérkőzésen, ahogyan kellett volna.

ÖSSZEFOGLALÓ

Egy héttel ezelőtt Manhercz Krisztián még Gál Dávid társaságában a labdákat rendezgette békésen a meccs előtt, a döntő negyedik mérkőzésére viszont „versenyszerelést” öltött.

Keretbe nevezése azt jelezhette volna, hogy továbbra sem lehet minden rendben Varga Dénessel, az FTC-PQS játékosával, aki a férfi vízilabda-bajnokság fináléjában harmadik, szombati mérkőzésén alig-alig játszott – ettől nem teljesen függetlenül a zöld-fehérek 14–6-os vereséget szenvedtek a Komjádiban a címvédő Szolnoki Dózsától.

Ám Varga Dénes ezúttal szinte végig vízben volt, míg Varga Zsolt csapata továbbra is egyetlen lépésre a bajnoki címtől, hiszen 2–1-re vezetett az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcban.

Az előny azonban csak bő egy órán keresztül élt, hiszen a Szolnok ismét a harmadik meccsen látott arcát mutatta, amellyel ezúttal elkápráztatott és konstans örömre ragadtatott nagyjából ezer szolnoki szurkolót.

Noha mindkét fél egységesen arra számított, hogy ezúttal sokkal-sokkal szorosabb mérkőzésnek leszünk tanúi, a házigazda 5–0-s sorozattal kezdett.

Roppant jól zárt a szolnoki védelem, blokkokban haltak el a fővárosi lövések. Vagy Nagy Viktorban, mert a remek retesz mögé ismét klasszisteljesítményt pakolt a válogatott kapus – a kapujára tartó első nyolc lövést mind hárította.

Amikor a 14. percben a döntő meccsein jobbára epizodista (vagy az sem) Hangay Zoltán megszerezte a Szolnok ötödik gólját, kezdett érezhetővé válni, nagy a baj a zöld-fehér oldalon. Nem is maradt adós a kihívó: 14 (!) perc góltalanság után előbb Jansik Szilárd, majd Vámos Márton köszönt be Nagy Viktornak. Cseh Sándor egy szerinte kérdéses ítéletnél a megszokottnál is hevesebben reklamált, a sárga lapos figyelmeztetés után segítője, Kósz Zoltán terelte el finoman a bírótól.

A félidei szünet és az 5–2-es vezetés után viszont már Kószt küldték el – piros lappal, a kispadtól.

Közben Vámos bevágott egy büntetőt, majd ismét betalált – ennek módját vitatta a szolnoki kispad. Mielőtt azonban még inkább a hazai csapat torkára került volna a kés, Mezei megint kétgólosra növelte a különbséget, és Andrija Prlainovics is góllal jelentkezett.

Három perccel a harmadik negyed vége előtt olyan mozzanat következett, amely akár sorsfordítónak bizonyulhatott volna.

Cseh Sándor időt kért, majd Nagy Viktort – mert a labda kidobásakor lefröcskölte vízzel a bírót – cserével kiállították. Az igazi reklamálás csak ezután következett, a komplett uszoda egy emberként kívánta a pokolba a bírókat, akiket a szünetben a rendezők kísértek egyik oldalról a másikra.

A nagy feszültség elég kaotikussá tette a mérkőzést, záporoztak a kiállítások. Két perccel az utolsó negyed kezdete után Manhercz gólja egyre zárkóztatta az FTC-t, ám a fővárosiak nem tudtak közelebb lépni, mert a negyed derekán Milan Aleksics a kapufa mellé lőtt belülről.

A DÖNTŐ TOVÁBBI PROGRAMJA
5. (utolsó) mérkőzés:
május 26.: 
FTC–Szolnok, 17.00

A brutális csatát látva még a semlegesek is a körmüket rágták, hát még a valamelyik csapat iránt elkötelezettek...

Voltaképpen ők, a semlegesek győztek – mármint a Szolnokon kívül (8–7) –, hiszen még egy utolsó csatát láthatnak szombaton a vízilabda magasiskolájából.

A 2017–2018-as magyar bajnoki cím sorsa május 26-án késő délután este a Komjádi uszodában dől el, akkor fogadja majd az FTC a Szolnokot a döntő ötödik mérkőzésén.

PERCRŐL PERCRE

4. NEGYED

32. perc: Vége! Jön az ötödik mérkőzés! 

32. perc: Egész pályás letámadásban a Fradi, de a Szolnok jól tartja a labdát.Még egy kiállítás a vendégeknél, ezzel eldőlt!

32. perc:  Az órával játszik a Szolnok. Kis Gábor fordult be centerben, Vogel védett. Gyors ferencvárosi támadás végén Jaksics lőtt gólt, 8–7!

31. perc: Időkérés a hazaiaknál.1:20 van hátra.

31. perc: Gyors szolnoki támadásokat ne nagyon várjunk... Letelt a támadóidő, aztán Nikics ellen kontrát fújnak.

30. perc: Zalánkit szórják ki a bírók,  Madaras hosszú passzolgatás után a blokkba lő, oda a fór.

29. perc: Óriási játék végén Mitrovics a szélről lőhetett, Kardos bravúrral tolta oldalra!

28. perc: Alekszics! Óriási gólt vágott: 10 méterről a bal felsőbe, 8–6!

27. perc: Prlainovics passza után Kis közelről, ziccerből lő, Vogel ujjheggyel a kapufára tolta!

27. perc:  Vogel! Remekül robbant ki a kapujából, és szerzett labdát Kis Gábortól. A támadás végén Jansik lövése a kapufán csattant.

26. perc: Szépen végigjátszott támadás végén Manchercz jobbról a léc alá bombázott, 7–6!

26. perc: Sedlymayer szerelte szépen Alekszicset, megúszta az előnyt a vendégcsapat.

25. perc:  Younger beforgatta Vámost, akit kiállítanak, ezzel ő kipontozódott.

25. perc: Az utolsó ráúszás jön.  Ezt is Manhercz hozta el.

3. NEGYED

24. perc: A Szolnok „lepörgette” az órát, a Fradi az utolsó másodpercekben már nem jutott gólszerzési helyzethez.

24. perc:  Nincs gól a Ferencváros támadásából, van viszont egy páros kiállítás. fél perc a negyedből.

24. perc: Időkérés a vendégeknél.

23. perc: Sok a hiba mindkét oldalon, most Varga Dániel blokkolt.

22. perc: Kettős emberelőnyben a Szolnok, Zalánki kiejti a kezéből a támadásnál, aztán Kardos védéssel mutatkozik be, Jansik lövését hárította.

22. perc: Kardos a kapus helyette.

22. perc: Nagy Viktort végleg cserével kiküldik a bírók!

22. perc: Nagy Viktor, megint nagyot véd, de a kipattanót, Mitrovics vágta be, 7–5 

21. perc: Prlainovics is feliratkozik góllövők közé: "a Kígyó térről" lőtt Vogel kapujába, 7–4!

21. perc: Vámos passza után Nikics húzását  védte Nagy Viktor!

20. perc: Egál helyett kétgólos hazai eléőny, Zalánki passza után Mezei zúdította be a hosszú sarokba, jobbról, ballal, 6–4!

19. perc: Nagyon feljavult a Ferencváros, Jaksic jó védekezése után az egálért támadhat, de támadót fújnak.

18. perc:  Hazai emberelőny, de kihasználatlan, aztán Vámos most akcióból eredményes, 5–4!

18. perc: Ötméteres! Szirányi harcolta ki, Vámos bevarrta – csak halkan jeleznénk, Nagy rajta volt, 5–3!

17. perc: Manhercz megint elhozta a labdát. Varga Dénes kényszerből lőtt, fölé pattant. Jansik jó védekezése után jöhetnek a vendégek.

Nagy Viktor egészen elképesztő első negyedórát produkált, a kapujára menő első nyolc lövést védte. Ezzel a Szolnoknak nagy tartást adott a világbajnok kapus, ám a második negyed végén a vendégek rövid idő alatt kétszer is betaláltak, így nem állíthatjuk, hogy lefutott lenne a mérkőzés.

2. NEGYED

16. perc: Vége a döntő első felének.

16. perc: Madaras messziről lő, súrolja a labda a kapufát, szünet.

16. perc: Időkérés a vendégeknél, egy sárga a meglehetősen ideges Cseh Sándornak.15 másodperc.

16. perc: Kontrát fújnak a bírók a Szolnoknál, Kiss Gábor volt szabálytalan, a túloldalon Varga Dániel lövése kapufa.

15. perc:  Vámos bombájával zárkózik a Fradi, 5˜–2!

15. perc: Ott az első ferencvárosi gól: Madaras passza után Jansik volt eredményes, 5–1.

14. perc: Újabb kiállítás a ferencvárosiaknál, Jaksicot szórták ki, az előnyben Alekszics lövése után Vogel védett, a kipattanót Hangay húzta be közelről, 5–0!

14. perc:  A menetrendszerű Nagy-védés után időkérés a hazaiaknál.

13. perc: Egy rossz bejátszás az egyik oldalon (Madaras), egy rossz lövés a másik oldalon (Younger).

13. perc: Vogel is bemutat egy védést:  Madaras kiállítása miatt előnyben a Szolnok, Zalánki lövését hárította.

12. perc: Nagy Viktor ma is "Ma nem!" napot tart, Vámos bombáját is hárította. Aztán Madaras lövését is kitolja.7/7.

11. perc:  Lövés nélkül zárul a ferencvárosi támad, a szolnoki meg kiállítással.Kettővel is Nikicset zavarják Mitrovics után. A kettős előnyt Csuk használja ki, 4–0!

10. perc:  Younger lövi a harmadik hazai gólt, 8 méterről óriási erővel bombáz a hálóba. Óriási gól, 3–0!

9. perc: Manhercz hozta le a labdát, jöhet a Fradi! Egy kiállítás az elején, Jansik úszhat ki pihenni, de Nagy Viktor Mahercz oda se nézős lövését fölé üti!

1. NEGYED

8. perc: Vége az első negyednek.

8. perc: Hazai támadás, rossz bejátszás. Vogelé a labda. a támadás végén Madaras lőtt volna, de blokkolják, a labda marad a vendégek, végül Jaksic lövését tolja kapufára Nagy Viktor.

8. perc: Időkérés a hazaiaknál.

7. perc: Nagy Viktor megint véd egyet, fenomenálisan teljesít, de egy szabálytalanság miatt marad a labda a vendégeknél.

7. perc: Varga Dénest szórják ki Kis Gáborról, aztán Mitrovicot is kiküldik róla, majd Zalánki jobbról, bal kézzel, 2–0!

6. perc: Varga Dénesnek ma nemmegy, újabb lövését Nagy Viktor tolta kapufára.

5. perc: Időkérés a vendégeknél.

5. perc: Ott az első gól! Mezei vágta be, vezet a Szolnok, 1–0!

4. perc:  Nagy Viktor egymás után mutatja be a védéseket, közben Jansikot küldik ki húsz másodpercre. A másik oldalon Vogel Soma is védett egyet

3. perc:  Megint támadhat a Fradi, Varga Dénes passza után jó a szolnoki védekezés.

2. perc:  Nagy Viktor első védése is megvan. Jaksic lövését védte.

1. perc: Kezdődik! A rájátszásnál a Ferencvárosé a labda. És rögtön egy jó blokk az elején, már támadhat is a Szolnok.

Csak még egyszer: ha nyer a Ferencváros, akkor bajnok, ha nyer a Szolnok, akkor egyenlít és szombaton lesz majd döntés.

A játékosok már a medencében, a hangulat az arénában hatalmas. Minden készen áll a negyedik találkozóra, amely perceken belül elkezdődik.

ELŐZMÉNYEK

A DÖNTŐ TOVÁBBI PROGRAMJA
5. mérkőzés (ha szükséges):
május 26.: 
FTC–Szolnok, 17.00

„Ezzel a mérkőzéssel újabb lap került bele a Bajnoki Döntő Könyvébe, ahol a Szolnok, ugyanúgy, mint eddig, BL-győztes, bajnokcsapat, és ez nem változik meg mindaddig, míg valaki le nem győzi. Tudtuk idáig is, de a szombati találkozón látni is lehetett, hogy nagyon jó együttesről van szó. Ha nekik sikerült, nekünk is sikerülhet az, hogy új lappal indítunk. Most fel kell kapaszkodnunk a pokolból, és újra el kell kezdenünk játszani” – mondta klubja hivatalos honlapjának Varga Zsolt, a Ferencváros vezetőedzője.

„Engem már nem érdekel a szombati játék, én arra a Ferencvárosra készülök – és azt hiszem, hogy nagyon becsapnánk magunkat, ha nem arra a Fradira készülnénk, amelyet legutóbb láttunk itt, Szolnokon. A saját játékunkkal kapcsolatban: nyilván ugyanúgy, mint egész évben az apróságokra próbálunk odafigyelni, nem két nappal a döntő előtt kell már összerakni a mérkőzést. Ilyenkor már egész egyszerűen nyugodtnak kell lenni, és a vízben tiszta erőből játszani. Úgyhogy én nem is szeretnék találgatni. Nyilván van bennünk izgalom, de nyugalom is van bennünk, felesleges számolgatnunk, egész egyszerűen jön a következő meccs. Egész egyszerűen örülnünk kell, hogy van még egy mérkőzés, úgyhogy a vízben dől el. Ilyenkor a parton már csak rontani lehet a dolgokon” – jelentette ki Cseh Sándor, a Szolnok edzője klubja honlapján.

A harmadik mérkőzésen feltámadt a Szolnok, Nagy Viktor szenzációsan védett, Aaron Younger és Zalánki Gergő is 4 gólt dobott, életben tartva csapata reményeit.

A második mérkőzésen már nem volt hátráltató körülmény a címvédő számára, ám az FTC idegenben is magabiztos győzelmet aratott.

Az első találkozón hazai pályán úgy győzött az FTC, hogy az első félidőben még a Szolnok volt némi fölényben, a meccs második felében a nap is zavarta kicsit Nagy Viktorékat, és simán nyertek a zöld-fehérek.

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc negyedik felvonása következik, az első két összecsapást a Ferencváros nyerte meg, a harmadikon parádézott a Szolnok. Ha ma is a zöld-fehérek nyernek, övék a bajnoki cím.

KÖSZÖNTJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ FTC–SZOLNOK FÉRFI VÍZILABDA OB I-ES DÖNTŐ 4. MÉRKŐZÉSÉNEK ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁBAN! HAMAROSAN KEZDETÉT VESZI A TALÁLKOZÓ!

2019.01.13 13:07:49

Vízilabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA (szöveg), KONCZ GYÖRGY (fotó)

Tépték már fel az orrát és varrták össze a szemgolyóját, de a pólótól semmi sem tántoríthatta el.

2018.12.27 09:41:03

Vízilabda LAKNER GÁBOR

„A Ferencváros az a nagy hagyományú klub, amelyben szerintem minden téren ki tudok teljesedni.”

2018.12.20 15:15:57

Vízilabda nemzetisport.hu

Vári Attila: Az olimpiai kvalifikáció komoly sportszakmai feladat.

2018.12.12 23:30:44

Vízilabda CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Így fest, amikor egy sportvezető rendre hangsúlyozza, nekünk a versenyzők az elsők – ám a tettek azt tanúsítják, hogy egy frászt azok.

2018.12.07 14:16:56

Vízilabda nemzetisport.hu

December 14-16. között a Magyar Kupa négyes döntőit rendezik, majd december 22-én a Tippmix Szuperkupa a tét! (x)