A mérkőzések mérkőzése: magyar-szerb az Eb-aranyért!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.27. 12:53
null
A közönség szeretete és Benedek Tibor tudása ás tapasztalata is segítheti a magyar válogatott tagjait a medencében <br />(Fotó: Szabó Miklós)
Tizenöt év után lehet ismét Európa-bajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott. Ehhez „csupán” Szerbiát kellene legyőzi – tíz napon belül másodszor. Szivós Márton szerint a magyar–szerb a „mérkőzések mérkőzése” a vízilabdában, Märcz Tamás pedig arról beszélt, hogy Magyarország és Szerbia is mennyire bízik a saját taktikájában.

„Benedek Tibor már a kezdéskor merészet húzott, hiszen a cserekapus Decker Attilának szavazott bizalmat, aki ezt úgy hálálta meg, hogy az első negyedben gólt sem kapott. A mieink viszont már ekkor kettőt lőttek, a kétgólos fórunk pedig meghatározta a folytatást. A szerbek hiába kapaszkodtak, mindig volt válaszunk – Varga Dénes parádés egyéni akciója az Eb egyik legszebb gólja volt –, így még egyenlítésre sem futotta a nagy rivális erejéből. A negyedik negyed derekán Vámos Márton találatával már harmadszor volt háromgólos az előnyünk, ez pedig elegendőnek bizonyult: a parádésan pólózó magyar válogatott 8–6-ra legyőzte Szerbiát!”

De jó lenne, ha az előbbi sorokat a ma esti döntő után írtuk volna le, de (még) nem. Aki látta, biztosan nem felejti el: az Európa-bajnokság negyedik napjának záróakkordja volt a Magyarország–Szerbia összecsapás. Még a csoportkörben…

Azóta eltelt másfél hét, és a két csapat az Európa-bajnokság döntőjében is találkozik egymással. Reméljük, hasonló forgatókönyv szerint alakulnak az események, és a világbajnoki cím megszerzése után egy évvel az Európa-bajnokságot is megnyeri a magyar válogatott.

Varga Dénes szenzációs formában pólózik 
(Fotó: Fuszek Gábor)
Varga Dénes szenzációs formában pólózik (Fotó: Fuszek Gábor)

Benedek Tibor együttese az egész tornán fantasztikusan játszott, igaz, a második héten gyakorlatilag egy tétmeccse volt csak, az olaszok elleni pénteki elődöntő. A horvátok elleni hétfői derbi már tét nélküli volt, biztos volt a csoportelsőség. Ennek ellenére nyertünk ellenük, negyeddöntőt pedig nem kellett játszania a csapatnak.

Most jön az újabb igazi erőfelmérő a Benedek-csapatnak, amely a csoportban legyőzte ugyebár Szerbiát, de egy Európa-bajnoki döntő teljesen más. Tulajdonképpen két címvédő találkozik egymással, mi ugyebár a vb-t nyertük meg tavaly Barcelonában, míg a szerbek 2012-ben Eindhovenben a kontinens trónjára ülhettek fel.


Európa-bajnokságot legutóbb 1999-ben, Firenzében nyertünk, azóta sorrendben Jugoszlávia, Szerbia és Montenegró, Szerbia, Montenegró, Horvátország és Szerbia diadalmaskodott. Jó lenne ismét nyerni, megszakítani a délszláv sorozatot…

BÍZNAK A SAJÁT TAKTIKÁJUKBAN (MÄRCZ TAMÁS, NS-SZAKÉRTŐ)

„A magyar csapat végig jó formában játszott, a szerbek teljesítménye viszont eléggé hullámzó volt, az egyes meccseken belül is akadt gondjuk. Ugyanakkor közös bennük és a mieinkben, hogy ők sem változtattak a játékukon, mindig négy negyeden át végig kitartottak mellette, ami viszont azt jelzi, hogy az alaptaktikában is bíznak, és az önbizalmuk is nagy, talán a legnagyobb a mezőnyben. Emlékezzünk, a mieink nulla-háromról is nyertek Horvátország ellen, Szerbia pedig egy-öt után is rezzenéstelen arccal folytatta az elődöntőjét Montenegró ellen, és nyert is.

Kondíció terén mindkét csapat elég jó, az utolsó negyedekre is ugyanúgy jött ki, ezért nem gondolom, hogy lenne jelentősége, hogy a mieink eggyel kevesebbszer játszottak, ráadásul mindkét oldalon van megfelelő mennyiségű és minőségű csere is.

A csoportmeccsből sem érdemes kiindulni, a döntőben az nyer, aki valamivel jobban akarja a győzelmet, valahonnan pluszmotivációt merít. A finálékban azok szoktak győzni, akik kevesebbet hibáznak, olyan például nem fordulhat elő, mint amit az egyik montenegrói csinált az elődöntőben, hogy a saját térfelén eladta a labdát, mert egy ilyen rontáson megfordulhat a meccs. Szerintem a két csapat nagyon odafigyel a védekezésére, vagyis viszonylag kevés gólra számítok, és ahol több lesz a jó egyéni teljesítmény, egy-két villanás, oda kerülhet az aranyérem.

Egyvalami viszont egészen biztos: a két legjobb válogatott jutott be a döntőbe, és a nézők is úgy érezhetik, ha megnyerjük az Eb-t, az a helyes, ha ezt Szerbia ellen tesszük.”


SZIVÓS: EZ A MÉRKŐZÉSEK MÉRKŐZÉSE

– Emlékszik, mit mondott a barcelonai vb-elődöntőt követően a fináléval kapcsolatban?
– Miután az imént emlékeztetett rá, már igen… Hogy csak az arany lehet a célunk, hiszen az ezüst már megvan – válaszolta Szivós Márton a válogatott szombat esti edzését követően.

Szivós Márton a meccsek meccsére készül
Szivós Márton a meccsek meccsére készül


– Hogyan, milyen érzésekkel készülnek a fináléra?
– Most is ugyanúgy, mint tavaly, de óriási pluszt jelent, hogy a Margitszigeten játszhatunk Európa-bajnoki döntőt. Egy vízilabdázó pályafutásában ez egyedülálló. Illetve egy fenét! Ha egy játékosnak minden összejön, válogatott lesz, bekerül a bő keretből a csapatba, és a csapat végigmenetel a tornán, eljut a fináléba, ez csak akkor adatik meg neki. Annyira különleges, hogy nem is tudom szavakba önteni. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy az egyik legnemesebb ellenféllel mérkőzünk.

– Ráadásul rövid időn belül másodszor.
– Az még nem is számít, az a fontos, hogy a vízilabdában a magyar–szerb a mérkőzések mérkőzése. Pályafutásunk egyik, ha nem a leginkább meghatározó meccsére készülünk. Semmi más nem lebeg a szemünk előtt, mint az, hogy megnyerjük az aranyat és meghódítsuk Európát.

A TALÁLKOZÓT A NEMZETI SPORT ONLINE ÉLŐBEN KÖZVETÍTI!

VÍZILABDA EB, BUDAPEST, MARGITSZIGET

DÖNTŐ

20.30: MAGYARORSZÁG–SZERBIA
Vezeti: Boris Margeta (szlovén), Adrian Alexandrescu (román)
Tv: M1, Digi Sport1 (felvételről), Eurosport2
Jegyár: minden jegy elkelt

A 3. HELYÉRT
18.30: Olaszország–Montenegró

AZ NSO AJÁNLJA:
MENETREND, A TORNA PROGRAMJA

A FÉRFI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE, PORTRÉK

A NŐI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE, PORTRÉK
JEGYRENDELÉS AZ EB-RE (JEGYED.HU)
AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG HIVATALOS HONLAPJA

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik