Vízilabda: üdülés helyett világbajnokság vár Kovács Péterre

P. G.P. G.
Vágólapra másolva!
2024.02.04. 09:46
MICHELLER SZILVIANemcsak centerként bevethető, ha kell, Kovács Péter a védekezésből is kiveszi a részét (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)
Mesébe illő történet a 32 éves vb-újonc centeré, Kovács Péteré, aki élete első világversenyén, a januári Eb-n stabil teljesítményt nyújtott, így a dohai világbajnokságra is elutazhatott férfi vízilabda-válogatottunkkal.

Becsülettel hozta a kiállításokat és a védekezésből is kivette a részét, center létére elsőrangúan bekkelt. A januári Európa-bajnokság után nem győztük dicsérni Kovács Péter teljesítményét, aki 32 évesen élete első világversenyén szerepelt Zágrábban, és valódi vezére volt a fiatal magyar férfiválogatottnak.

De ki is ő, és hol volt eddig?

Nos, hat éve már kapott lehetőséget a nemzeti csapatban, de akkor nem tudott élni vele, az elmúlt időszakban pedig nem számoltak vele a kapitányok. Talán már Kovács is letett a válogatottságról, de a hozzáállása mit sem változott, a BVSC meghatározó játékosaként idényről idényre stabilabb teljesítményt nyújtott. A zuglóiakat irányító Kemény Kristóf lapunk megkeresésére ódákat zengett róla, kiemelve megbízhatóságát, ami a rutinos center egyik, ha nem a legnagyobb erénye.

„Én is így gondolom, igyekszem mindig ugyanazt a szintet hozni, és sohasem menni alá – mondta lapunknak Kovács Péter. – Vannak nálam sokkal jobb centerek is, de aki esélyt ad nekem, számíthat a stabilitásra. Tudtam, hogy későn érő típus vagyok, de hogy ennyire… A magyar vízilabda mindig olimpiai ciklusokban gondolkozik, a csapatépítés hosszú folyamat, valószínűleg eddig nem véletlenül nem kaptam szerepet. Öt-hat évvel ezelőtt még reménykedtem a meghívóban, de egy idő után úgy voltam vele, könnyen lehet, már nem számolnak velem. Nem gondoltam volna, hogy az Európa-bajnokságra és a világbajnokságra is utazhatok.”

Olyannyira nem gondolta, hogy elmondása szerint családi üdülést tervezett a téli időszakra, de kivételesen felesége és gyermeke sem bánja, hogy hosszabb ideig nélkülözniük kell Kovácsot. A center egyelőre nem gondol az olimpiára, neki a világbajnokság lesz pályafutása eddigi legfontosabb eseménye, de ahelyett, hogy teherként élné meg, nagy lehetőségként tekint a dohai kalandra.

„Nemcsak az jelenti a nyomást és a felelősséget, hogy címvédőként vágunk neki a tornának, elvégre magyar vízilabdázók vagyunk, mindig a maximumot kell nyújtanunk – hangsúlyozta Kovács. – Ezt a terhet viszont igyekszem kizárni, próbálom lazán felfogni a mérkőzéseket, ugyanakkor száz százalékot beleadni. Olyan nincs, hogy válogatott sapkában nem küzdünk, mindennek az elszántság az alapja, de nekem ez nem jelent újdonságot, mert a klubomban is hasonló a hozzáállásom. Amikor az Európa-bajnokságon a fiatal srácok szemébe néztem, ugyanazt láttam rajtuk, amit én érzek belül. A jelenlegi csapattársakkal is élmény együtt játszani, a szerepköröm viszont nem változott, mi, centerek amúgy is kicsit magunkra vagyunk hagyva középen. Szeretném ugyanazt csinálni, amit Horvátországban, lehetőleg ugyanolyan szinten.”

A férfiválogatottal kapcsolatos hír, hogy a tizedik vb-jére készülő Varga Dénes betegsége miatt nem szállt fel pénteken a dohai járatra. A szakmai stáb az orvosi szakvélemény alapján úgy döntött, hogy a kétszeres világbajnok marad a csapatlistán, nem neveztek mást helyette – ha minden jól megy, Varga néhány napon belül csatlakozhat társaihoz.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Bányai Márk (Szolnoki Dózsa Praktiker), Vogel Soma (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok:   Angyal Dániel, Manhercz Krisztián (mindkettő CN Marseille, francia), Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Nagy Ádám, Német Toni, Pohl Zoltán, Varga Dénes (mind FTC), Kovács Péter, Tátrai Dávid (mindkettő BVSC-Zugló), Vámos Márton (Olympiakosz, görög), Vigvári Vince (Genesys OSC Újbuda), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, DOHA
Vízilabda
D-CSOPORT
Február 5., hétfő
17.00: Olaszország–Kazahsztán
18.30: Románia–Magyarország
Február 7., szerda
14.00: Magyarország–Olaszország
15.30: Kazahsztán–Románia
Február 9., péntek
10.00: Kazahsztán–Magyarország
11.30: Románia–Olaszország
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik