Férfi vízi Eb: a biztató rajt után jöhet az első győzelem

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.01.06. 08:22
null
Burián Gergely góljai mellett a blokkjai is élményszámba mentek (Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)
Varga Zsolt megfiatalított együttese a grúzok ellen a győzelem reményében ugrik medencébe, a görögök ellen látott védekezéssel és kicsit pontosabb támadójátékkal meg is lehet az első siker Zágrábban.

 

ELŐREMUTATÓ JÁTÉKKAL KEZDETT a megfiatalított magyar válogatott Horvátországban, a görögöktől elszenvedett kétgólos vereség miatt semmi okunk nem volt a szégyenkezésre. A legerősebb összeállításában érkező ellenfél szövetségi kapitánya, Theodorosz Vlahosz folyamatos gesztikulálása elég beszédes volt, ugyanis csapata alaposan megszenvedett a mieink ellen.

A kapuban a második válogatott mérkőzésén védő Bányai Márk biztos pont volt, előtte stabilan működött a védekezés, de kis szerencsével vagy picit nagyobb koncentrációval legalább három gól elkerülhető lett volna, hiszen két lövés a blokkról szédült a kapunkba, egy kipattanót pedig három magyar védő között talált meg a görög center, és harcolt ki ötméterest. Ezekből azonban egészen biztosan tanul a fiatal magyar együttes.

Támadásban az emberelőnyök kiharcolása kiválóan működött, az értékesítésük már kevésbé, de talán ezen a legkönnyebb javítani. Valamivel több és pontosabb kívülről érkező lövést is szívesen látnánk, mindenkinek olyan bátran kell vállalkoznia, mint Tátrai Dávidnak, Fekete Gergőnek vagy Burián Gergelynek. A potenciál ezen a téren is megvan a csapatban, ez egészen biztosan ki is jön a folytatásban.

Varga Zsolt még idehaza a grúzok elleni meccsre hívta fel elsősorban a figyelmet, ellenük mindenképpen győzni kell a szombati második fordulóban. A válogatottnak a görögök ellen megvolt a tartása, mindenki kiadott magából mindent, erre a teljesítményre lehet alapozni az elkövetkező mérkőzéseken. Kezdésnek jó volt, jöhet a még jobb folytatás, elsőként szombaton 17 órától a grúzok ellen.

VÉLEMÉNYEK
VARGA Zsolt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: – Fontos kiemelni a fiúk erőfeszítését a görögök ellen, megpróbálták kiegyenlíteni a tapasztalatból és a játékerőből adódó különbségeket, és ez három negyeden keresztül sikerült is. Nyilván, ha belőjük a helyzeteinket, szorosabb lehetett volna a vége. Álmokat szövünk, fontos, hogy merész céljaink legyenek, de lépésről lépésre kell haladnunk, és le kell szűrnünk a tapasztalatokat. A grúzok elleni meccs kiemelt fontosságú a csoportkörben, meg kell nyerni.
BÁNYAI Márk, a magyar válogatott kapusa: – Mindent kiadtunk magunkból a görögök ellen, de tudunk ennél jobban is játszani. Ha támadásban csiszolunk a játékunkon, a mérleg nyelve átbillen a mi oldalunkra, ám kezdésnek ez nem volt rossz. Kicsit szerencsétlenek voltunk, hiszen két blokkról bepattanó gólt kaptunk, de a srácok szinte a vízen jártak előttem, rengeteget blokkoltak, így az én dolgom is könnyebb volt. Legközelebb az a két lövés is kifelé pattan, ebben biztos vagyok.
Andrija Bitadze (Fotó: Getty Images)
Andrija Bitadze (Fotó: Getty Images)
ELLENFÉLNÉZŐ – KÖVETKEZIK: GRÚZIA
A grúz válogatott a nyolcadik helyen zárta a 2022-es spliti Európa-bajnokságot, ennek köszönhetően története során először nem kellett selejezőtornát játszania, ráadásul az első divízióba kapott besorolást. Noha több nagycsapatnak megnehezítette már a dolgát, legyőznie még egyet sem sikerült, és nem úgy tűnik, hogy a sorozat a mostani tornán szakad meg. A nyitányon jókora pofonba szaladtak bele a kaukázusiak, az olaszok 22–5-re győztek ellenük, ráadásul 10 és 19 perces góltalan szakaszuk is volt... Szokás szerint tömve van a csapat honosított játékosokkal, a center Fabio Baraldi és a balkezes Borisz Vapenszki ugyanakkor nincs ott a csapatban, ők ketten nagyon hiányoznak. Erős centere így is van a grúz válogatottnak, Andrija Bitadzéra oda kell figyelni, nem szabad engedni, hogy annyi gondot okozzon a bekkjeinknek, mint a görög Konsztantinosz Kakarisz a nyitányon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik