Férfi vízi ob I: Szeretnénk újra éremért játszani! – Szivós Márton

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.12.16. 12:15
null
Szívós Mártonban mindig van hiányérzet (Fotó: Dömötör Csaba)
Megérezte a rutinos játékosok hiányát a Honvéd, amely a hatodik helyen zárta a férfi vízilabda ob I alapszakaszát, ám Szivós Márton edző szerint a nemzetközi porondon szerzett tapasztalatokkal felvértezve tavasszal bejuthatnak a négy közé.

– Ha egyetlen jelzővel kellene értékelnie az idény első felét, mi lenne az?
– Fordulatos – vágta rá Szivós Márton, a férfi vízilabda ob I-ben szereplő Endo Plus Service-Honvéd vezetőedzője.

– Beszéljünk a fordulatokról. Maradt önben hiányérzet az őszi teljesítményt illetően?
– A bajnoki szereplésünk miatt igen, a nemzetközi kupateljesítményünkkel viszont elégedettek lehetünk, bejutottunk az Eurokupa csoportkörébe, és jó mérkőzéseket játszottunk. Ami a fordulatok okait illeti, messzebbről kezdeném, ugyanis az előző évad végén három meghatározó, tapasztalt játékosunk távozott vagy abbahagyta az élsportot. A Honvédban mindig volt egy-két idősebb vízilabdázó, ebben az idényben viszont nincs – változtattunk kicsit a koncepción, de még hiányzik az a stabilitás, amelyet a rutinjuk adott.

– Milyen szerkezeti átalakítást igényelt a távozók pótlása?
– Nem mindig a megszokott helyükön szerepeltek a játékosok, igyekeztem több pozícióban is játszatni őket, és megtalálni a lehető legjobb felállást, ami hol sikerült, hol nem. Szerintem ez a mi utunk, hiszen azáltal, hogy több a variációs lehetőségünk, még kiszámíthatatlanabbá válik a játékunk.

– A hatodik helyen zárták az alapszakaszt, amelyet a címvédő Ferencváros hibátlanul nyert meg. Azt kapta az első körtől, amit várt?
– A Ferencváros elsősége nem meglepetés, és a BVSC sem véletlenül második, fantasztikus teljesítményt nyújtott ősszel. Magunktól azért többet vártam, de hozzáteszem, mindig van bennem hiány­érzet, mert az ambícióink meghaladják a tudásunkat. Hiszek a védekezésben, ami nagyon jól összeállt, a második legkevesebb gólt kaptuk a bajnokságban. A támadójátékunkon viszont mindenképpen javítanunk kell, a játékosaim is többet várnak maguktól.

– A góllövőlistán második Ekler Bende­gúz mellé kellene felnőniük a többieknek vagy ennél azért bonyolultabb a képlet?
– Nem egy játékosra kell kiéleznünk a támadójátékunkat, szeretném, ha tavasszal többen lennének eredményesek. Nagyon sok helyzetet dolgozunk ki, viszont ahhoz képest, mennyire gyors a csapat, nem indítunk elég kontratámadást, vagyis bőven van még miben fejlődnünk. A kevés gólos mérkőzések fekszenek nekünk igazán, de ha a stabil védekezésünk mellé sikerül fokoznunk a támadásaink hatékonyságát, annak pontokban is biztosan lesz látszata.

– Továbbra is a legjobb négy közé jutás a cél?
– Igen, szeretnénk újra éremért játszani! A Fradi kiemelkedik a mezőnyből, de az utána következő öt csapatból bármelyik megverheti bármelyiket. Teljesen más lesz a középszakasz, mint az alapszakasz, mert három hónap szünet után folytatódnak a küzdelmek, és mivel nem jutottunk tovább az Eurokupában, már csak a bajnokságra kell összpontosítanunk. Ősszel minden versenysorozatot figyelembe véve harminchárom mérkőzést játszottunk, a középszakasz hét találkozóból áll, vagyis könnyebb a formaidőzítés. Bízom benne, hogy a nemzetközi porondon szerzett tapasztalatokkal felvértezve sikeresebbek leszünk.

– Nehéz csoportba kerültek az Eurokupában, de nem vallottak szégyent, még az utolsó kör előtt is volt esélyük a továbbjutásra.
– Valóban nem volt szerencsénk a sorsolással, már a Bajnokok Ligája és az Eurokupa selejtezőjében is erős ellenfeleket kaptunk, mégis úgy érzem, hosszú távon előnyünkre válik, hogy ilyen szintű riválisokkal találkoztunk. Sajnáljuk, hogy a továbbjutás nem sikerült, de a legfontosabb, hogy jó mérkőzéseket játszottunk a nehéz csoportban.

– Eltiltása miatt a Savona ellen nézőként volt jelen a Kőér utcai uszodában. Milyen volt a lelátóról nézni a csapatát?
– Nagyon nem volt jó érzés. Ha edzőként nem lehetsz ott a csapatoddal, nem is tudod úgy élvezni a mérkőzést, mint a szurkolók, mert tehetetlenül figyeled az eseményeket. Hat ötre kikaptunk, de tetszett a játékosok hozzáállása, Derekas Szilárd nagyon jól irányította őket.

– Januártól viszont újra ön veszi kézbe a kormányrudat. Összeállt már a fejében a felkészülés terve?
– Természetesen. Hosszabb pihenőt kaptak a játékosok, mert nagyon fárasztó volt az ősz, januártól viszont már gőz­erővel készülünk a középszakaszra. Minden csapat viszi magával az addig megszerzett pontjait, vagyis nagyon jó tavaszt kell produkálnunk, hogy elérjük a céljainkat, de bízom a játékosaimban.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik