A szerb átok: Magyarország az ötödik helyért játszha

Vágólapra másolva!
2009.07.28. 12:05
A római vizes világbajnokság férfi vízilabdatornáján a magyar válogatott a nagy rivális Szerbiával játszott az elődöntőbe jutásért. A mieink idestova öt éve nem verték meg a déli szomszédot – most itt volt az esély a visszavágásra...
Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

A KEMÉNY-ÉRA ALATTI VILÁGBAJNOKI SZEREPLÉSEK

2009 Róma 5–8. hely
2007 Melbourne ezüstérem
2005 Montreal ezüstérem
2003 Barcelona világbajnok
2001 Fukuoka ötödik hely
1998 Perth ezüstérem
Szöveges közvetítésünket ide kattintva olvashatja!

Idestova csaknem öt éve, az athéni olimpia döntője óta nem verte meg a magyar férfi vízilabda-válogatott a nagy rivális szerbeket. A római világbajnokságon az előzetesen vártnál korábban, már a negyeddöntőben találkozott egymással a két fél.

Kemény Dénes csapata az élen zárta az A-csoportot, így nem kellett medencébe szállnia a nyolcaddöntőben, a szerbek pedig a házigazda olaszok búcsúztatásával kerültek be a legjobb nyolc közé.

A szerbek hozták el a labdát az első negyed elején, de a második percben már mi vezethettük az első emberelőnyös támadást. Sajnos Varga Dénes kapu fölé lőtt – Udovicsics pedig a tűloldalon büntetett, 0–1. Ismét előnybe kerültünk, és a csapat legrutinosabb tagja, Kiss Gergely vállalta el a lövést: nagyon éles szögből lőtte a szerb kapuba a labdát.

Ezt követően elléptek két góllal a szerbek, Prlainovics három lóba után gyönyörű mozdulattal ejtett a centerre kimozduló Gergely fölött a magyar kapuba (1–3), és a hátrányt nem is sikerült csökkentenünk az első szakasz végéig. Igaz, legalább mi is lőttünk még egy gólt.

Dejan Udovicsics cserélne velünk

„Ezúttal nagyon közel voltunk a sikerhez, de mindannyiunknak el kell gondolkodnunk azon, hogy a fontos labdák miért mindig a szerbeknek mennek be, és nem nekünk” – kezdte értékelését a magyar válogatott szövetségi kapitánya. „Nálunk volt a lélektani előny, ám 7–7 után kihagytuk a lehetőségeinket. Az eredményjelző sosem hazudik. Négyéves ciklusban dolgozunk, és már látszik, hogy jóval rögösebb az út, mint az előzőben. Nem állunk ott, mint ahol 2005-ben, az előző ciklus első évében voltunk. Az 5–8. helyért is szívvel és akarattal küzdünk, nem kell lesajnálni a csapatot. A célunk London, addig kell javítanunk” – összegzett Kemény Dénes.
„Minden magyar–szerb mérkőzés ilyen, mindig egy-egy villanás dönt csak. A játékosaimnak megtiltottam, hogy bármilyen statisztikát is vezessenek a magyarok elleni mérkőzésekről, mi nem foglalkozunk azzal, hogy Kemény Déneséknek van-e szerbfóbiájuk. Azt azonban állíthatom, hogy mindig elcserélném az összes eredményünket a magyarok három olimpiai aranyérmére” – nyilatkozta Dejan Udovicsics, a szerb válogatott szövetségi kapitánya a lefújást követően.
A második játékrész első perceiben mindkét oldalon kimaradtak a helyzetek, végül nagy bánatunkra Udovicsics törte meg a gólcsendet, és a mérkőzés 13. percében 2–5-re módosította az állást. Kemény Dénesnek valószínűleg nem tetszettek a látottak, és nem sokkal később kapust cserélt: Nagy Viktor érkezett Gergely István helyére. Gergelyt nem lehetett hibáztatni a gólokért, de bravúrt nem tudott bemutatni.

Mondhatni, bejött a váltás, hiszen a félidőig nem kapituláltunk újra, Madaros Norbert viszont hatalmas gólt „ragasztott” a szerbek kapujába. 5–3-as szerb vezetéssel ért tehát véget az első félidő – a két csapat játéka között főleg a helyzetkihasználásban volt különbség, a rivális (sajnos) higgadtabban használta ki a kínálkozó lehetőségeket.

Jól kezdődött a harmadik negyed, Kis Gábort harcolt ki ötméterest, Varga Dénes pedig hatalmas erővel lőtt a kapuba – nem volt jól helyezve a labda, de kit érdekel ez, ha utat talál a hálóba? 4–5! Ezt követően hamar emberelőnybe kerültünk, és a fiúk nem kapkodtak: higgadtan járatták a labdát, végül Madaras kilőtte a hosszú sarkot. Egyenlítettünk!

A szerbek szinte azonnal visszakapták az emberelőnyt, ám Nagy hathatós közreműködésével sikerült kivédekeznünk az ellentámadást. Ez a szituáció fordulópontnak tűnt... És így is folytatódott, ugyanis Kiss Gergely betalált egy emberelőnyös szituáció végén, és először szereztük meg a vezetést a találkozó során (6–5).

A védekezésünk továbbra is stabil volt, s bár Madaras egyszer szinte szétlőtte a kapufát, Hosnyánszky értékesített egy ötméterest, így elléptünk két góllal. Másfél perccel a negyed vége előtt Udovicsics megtörte a Nagy beállítása óta tartó szerb gólcsendet (7–6), sőt Prlainovics egy gyönyörű átadást követően egyenlített is. Az utolsó másodpercekben még Kis Gábor kapufát lőtt, de ennek ellenére elégedettek lehettünk a harmadik negyed végén, hiszen magára talált a magyar válogatott.

Az utolsó nyolc perc elején mi hoztuk el a labdát, ráadásul ismét büntetőhöz jutottunk. Kiss Gergely belőtte, 8–7! Az előző két ötméteresünkhöz hasonlóan ennél is rezgett a léc, de akkora erő volt a labdában, hogy a szerb kapusnak esélye sem maradt a hárításra. Öt perccel a vége előtt Kemény Dénes piros lapot kapott a bíróktól – csak remélhettük, hogy ez a kiállítás nem zavarja meg a fiúkat. Hát, Nagy Viktort nem, hiszen hatalmas bravúrral hárította Udovicsics lövését, sajnos azonban Alekszics lövésénél már tehetetlen volt (8–8).

Az utolsó három perc elején ismét előnybe kerültünk, de eltékozoltuk – egyébként az egész meccsen rossz arányban használtuk ki ezeket a helyzeteket. Mivel ezt követően mindkét oldalon kimaradtak a lehetőségek, döntetlen állásnál kezdődött meg az utolsó perc. Ráadásul mi támadhattunk! Ám a blokkba lőttük a labdát, és jöttek a szerbek... Jöttek a szerbek, mégpedig emberelőnyben! Sőt lőttek is a szerbek, de a kapufa kisegített minket az utolsó másodpercben.

Következhetett a kétszer háromperces hosszabbítás. A ráadás első másodperceiben a kapufa még velünk volt, ám Alekszics lövésénél már nem segíthetett: a szerb játékos távolról vette be Nagy kapuját – ismét vezetett a rivális. Szerencsére nem sokáig, Kis Gábor szép támadás végén egyenlített, 9–9!

A hosszabbítás második félidejében Kis Gábort végleg, cserével kiállították a játékvezetők – nagy lehetőséghez jutottak tehát a szerbek. És ki is használták… Mi pedig mellé lőttük az utolsó támadást, így ezúttal sem sikerült legyőznünk déli szomszédunk legjobbjait. Tovább tart tehát a szerb átok, immár 1794 napja nem tudtuk megverni a nagy riválist.

A mieink így az ötödik helyért játszhatnak a folytatásban. Nem gyakran fordul elő, hogy a Kemény Dénes irányította csapat nem jut be legalább a négy közé világbajnokságon – legutóbbb 2001-ben volt erre példa, és akkor az ötödik helyen végzett a csapat. Természetesen bosszantó az újabb vereség, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a válogatottnál olimpiai ciklusokban gondolkodnak – valószínűleg mindenki elfogadná az újabb, Szerbia elleni vesztes meccseket, ha Londonban ismét Magyarország lenne az ötkarikás bajnok.

A magyar-szerb párharcok az athéni olimpiai döntő óta

  • 2004: athéni olimpia, döntő: Magyarország–Szerbia 8–7
  • 2005: vb, döntő: Szerbia–Magyarország 8–7
  • Világliga-döntő, csoportmérkőzés: Szerbia–Magyarország 8–7
  • Világliga-döntő, finálé: Szerbia–Magyarország 16–6
  • 2006: világkupa, döntő: Szerbia–Magyarország 10–9 Eb, döntő: Szerbia–Magyarország 9–8
  • 2007: Világliga-döntő, finálé: Szerbia-Magyarország 9–6
  • 2008: Eb, elődöntő: Szerbia-Magyarország 8-7 - hosszabbítás után
  • 2009: Volvo Kupa: Magyarország–Szerbia 11–11 - jobb gólkülönbségével Szerbia lett a tornagyőztes
  • Unicum Kupa: Szerbia-Magyarország 8–6
  • vb, negyeddöntő: Szerbia-Magyarország 10–9 - hosszabbítás után


Szöveges közvetítésünket ide kattintva olvashatja!

FÉRFI VÍZILABDA

NEGYEDDÖNTŐ

MAGYARORSZÁG–SZERBIA 9–10 (2–4, 1–1, 4–2, 1–1, 1–1, 0–1) – hosszabbítás után
Gólszerzők: Kiss G. 3, Varga Dénes, Madaras 2-2, Hosnyánszky, Kis G. 1-1, ill. Udovicsics, Prlainovics 3-3, Alekszics, Filipovics 2-2
Gól – emberelőnyből: 19/3, ill. 12/5
Gól – ötméteresből: –, ill. 3/3
Kipontozódott: Gór-Nagy (16.), D. Pijetlovics (18.), Nikics (23.), Hosnyánszky (23.)
Kiállítva (cserével, végleg): Kis G. (36.)
Piros lap: Kemény Dénes (27.)


Nézőszám: 1000
Játékvezetők: Filippo Gomez (olasz), Sergio Borrell (spanyol)

A CSAPATOK
MAGYARORSZÁG SZERBIA
1 Gergely István (kapus) 1 Szlobodan Szoro (kapus)
2 Szivós Márton 2 Marko Avramovics
3 Madaras Norbert 3 Zsivko Gocsics
4 Varga Dénes 4 Vanja Udovicsics
5 Gór-Nagy Miklós 5 Szlavko Gak
6 Hosnyánszky Norbert 6 Dusko Pijetlovics
7 Kiss Gergely 7 Szlobodan Nikics
8 Varga II Zsolt 8 Milan Alekszics
9 Varga Dániel 9 Nikola Radjen
10 Biros Péter 10 Filip Filipovics
11 Kis Gábor 11 Andrija Prlainovics
12 Hárai Balázs 12 Sztefan Mitrovics
13 Nagy Viktor (kapus) 13 Gojko Pijetlovics (kapus)
Szövetségi kapitány: Kemény Dénes Szövetségi kapitány: Dejan Udovicsics
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik