Sznúker: a 13 éves északír Robbie McGuigan maximum breaket ért el

Vágólapra másolva!
2018.04.24. 08:38
Címkék
Az egész sznúkervilág felkapta a fejét a 13 éves Robbie McGuigan teljesítményére, aki gyakorlás közben 147-es, azaz maximum breaket lökött. Ezzel az északír fiú minden idők legfiatalabb játékosa lett, akinek ez sikerült. Nevelőapja, a világklasszis sznúkeres, Mark Allen először el sem akarta hinni Robbie produkcióját. A tizenhárom esztendős ígéret egyébként rendkívül elhivatott, előfordul, hogy egy nap nyolc órát gyakorol, és ha minden jól megy, május végén akár a négyszeres világbajnok John Higginsszel is összecsaphat.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huMég a legnagyobb sznúkerjátékosoknak is csak ritkán sikerül, hogy 147-es, azaz maximum breaket lökjön. Nos, az északír Robbie McGuigannek ez elsőre már 13 évesen sikerült, amikor szülővárosában, Antimban, stílszerűen a 147 Snooker Clubban gyakorolt.Bruckner Vince – utanpotlassport.huMég a legnagyobb sznúkerjátékosoknak is csak ritkán sikerül, hogy 147-es, azaz maximum breaket lökjön. Nos, az északír Robbie McGuigannek ez elsőre már 13 évesen sikerült, amikor szülővárosában, Antimban, stílszerűen a 147 Snooker Clubban gyakorolt.

Robbie McGuigan a jövő egyik nagy játékosa lehet Forrás: Belfast Telegraph
Robbie McGuigan a jövő egyik nagy játékosa lehet Forrás: Belfast Telegraph

Robbie McGuigan a jövő egyik nagy játékosa lehet  •  Forrás: Belfast Telegraph

Robbie egyébként nem akármilyen formában volt a nevezetes napon, a tréning során előbb saját legjobbját megdöntve 135-ig jutott, majd két frame-mel később következett a hibátlan játék. Öt perc és négy másodperc alatt takarította le az egész asztalt, a 15 pirosat, utána mind a 15 esetben a feketét, majd pedig a maradék hat színes golyót. Ez egyébként gyorsabb, mint Ronnie O’Sullivan 5:20-as világrekordja, de csúcsdöntés nem történt, mivel gyakorlás, nem pedig verseny közben, tévés asztalnál érte el ezt az elképesztő eredményt.

A főszereplő persze így kitörő boldogsággal mesélte el a Belfast Telegraphnak, mi is járt a fejében az ominózus frame közben.

„Úgy nyolcvan körül járhattam, amikor láttam, hogy a pirosak kiválóan állnak. Nem igazán gondolsz bele, hogy ez ennyi idősen megtörténhet veled, de ha ott van előtted a lehetőség, meg kell próbálni. Nekem most adott volt az esély, és szerencsére éltem vele.Emlékszem, az utolsó golyót rossz pozícióból kellett belöknöm, s amikor sikerült, körbe-körbe futkorásztam, egyszerűen nem akartam elhinni, hogy ez megtörtént.”

Nem mellékes körülmény, hogy Robbie McGuigan a világklasszis játékos Mark Allen nevelt fia. Az északír klasszis, akinek hajdanán 16 évesen sikerült az első maximum, jó példa lehet a kissrác előtt. Jelenleg ugyan a tizenhatodik a világranglistán, de állt már a hatodik helyen is. Az idén pedig ő nyerte a Mesterek Tornáját.

Nem meglepő, hogy ő is csak a legnagyobb elismeréssel beszélt Robbie nem mindennapi teljesítményéről.

„Természetesen tudtuk róla, hogy tehetséges, és jó irányba halad. De tizenhárom évesen 147-es breaket lökni… Ez már-már ijesztő, nem tudom, valaha bárkinek is sikerült-e ilyen fiatalon.

És amikor Allent arról kérdezték mennyire jó Robbie, ő csak ennyit felelt: „Nagyon.”

Szülő és példakép. Robbie sokat tanulhat világklasszis snookeres nevelőapjától, Mark Allentől Forrás. Twitter
Szülő és példakép. Robbie sokat tanulhat világklasszis snookeres nevelőapjától, Mark Allentől Forrás. Twitter

Szülő és példakép. Robbie sokat tanulhat világklasszis sznúkeres nevelőapjától, Mark Allentől  •  Forrás: Twitter

Majd hozzátette:

„Rendkívül jó szeme van a játékhoz. Azt hiszem, ez az a része a sznúkernek, amit nem lehet tanítani. Már hétszer vagy nyolcszor produkált száz feletti breaket, ez elképesztő eredmény tizenhárom évesen.”

Robbie egyébként fiatal kora ellenére máris roppant sikeres: megnyerte az U21-es északír bajnokságot, néhány U16-os versenyt, és a felnőttviadalokon is szépen gyűjtögeti a győzelmeket és a pontokat. Allen azonban óvatosan fogalmaz Robbie-val kapcsolatban. Gyakran mondja neki, nem akarja, hogy csak miatta sznúkerezzen.

„Nem szeretnék rá túl nagy terhet rakni rá ilyen fiatalon, a legfontosabb, hogy élvezze a játékot, és akkor biztosan fényes jövő áll előtte.”

Az északírek nagy ígérete egyébként nemcsak tehetséges, hanem roppant elhivatott is. A helyi klub elnöke szerint gyakran előfordul, hogy csak magánszorgalomból is nyolc órát gyakorol. Nagy terve, hogy egy nap ő is nagy bajnok legyen.

Május végén pedig akár találkozhat is egy nagy bajnokkal, hiszen indul egy felnőttversenyen, amelyen profik és amatőrök egyaránt részt vesznek. És már a sorsolás is megvan. Ha Robbie megnyeri az első meccsét, akkor a négyszeres világbajnok, jelenleg a világranglistán ötödik helyen álló John Higginsszel találkozik. Ki tudja, lehet, hogy a tökéletes sorozat után a skót klasszis sem becsüli le őt.

További korosztályos híreink BILIÁRDBAN sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik