Labdarúgás: tinédzserek, akik európai topklubhoz kerültek a nyáron

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.09.05. 08:51
Címkék
Noha Szoboszlai Dominik (19) úgy döntött, hogy idén nyáron nem igazol el Salzburgból, más tizenéves focisták örömmel írják alá új szerződésüket Európa elitklubjaihoz. Összeállításunkban a három – szerintünk – legérdekesebb tinitranszfert vettük górcső alá.

Ugyan a nyári átigazolási piac egészen október elejéig nyitva áll, az már most érzékelhető, hogy koronavírus ide vagy oda: a fényes jövőt megalapozó, tizenéves reménységek iránt az idén is óriási a kereslet. Különösen igaz ez azokra a „csodagyerekekre”, akik még nem tettek le annyit az asztalra, hogy több mint 50 millió eurós cédulát akasszon rájuk a klubjuk. A jelentős szurkolói bevételtől elesett Borussia Dortmund azonban így is rekordot döntött a 17 éves Jude Bellingham szerződtetésével, ugyanis korosztálya legdrágább igazolásává tette a 2003-as születésű angol focistát. Mondjuk 26 millió font szinte „semmiségnek” tűnik ahhoz képest, hogy a Manchester United az ikonikus Sir Alex Fergusont is bevetette a srác megszerzése érdekében. Mindhiába fáradozott a skót mester, hiszen Bellingham a fiatalokat előszeretettel foglalkoztató németeket választotta.Jude Bellingham szerződtetésével, ugyanis korosztálya legdrágább igazolásává tette a 2003-as születésű angol focistát. Mondjuk 26 millió font szinte „semmiségnek” tűnik ahhoz képest, hogy a Manchester United az ikonikus Sir Alex Fergusont is bevetette a srác megszerzése érdekében. Mindhiába fáradozott a skót mester, hiszen Bellingham a fiatalokat előszeretettel foglalkoztató németeket választotta.

A 17 éves Jude Bellingham Dortmundban lépheti meg a következő szintet Forrás: bvb.de
A 17 éves Jude Bellingham Dortmundban lépheti meg a következő szintet Forrás: bvb.de

A 17 éves Jude Bellingham Dortmundban lépheti meg a következő szintet  •  Forrás: bvb.de

Hogy milyen reményeket fűzhetünk a középpálya szinte minden pontján számításba vehető fiúhoz, azt némiképp jelzi, hogy miután elköszönt korábbi csapatától, az angol másodosztályú Birmingham Citytől, a klub visszavonultatta a mezszámát… Ezt a gesztust rendszerint ikonikus játékosok búcsújakor teszik meg az együttesek, Bellingham esetében azonban másról van szó. Az érte kapott átigazolási díj gyakorlatilag megmentette a birminghamieket a csődtől.

A Paris Saint-Germaint csődveszély nem fenyegeti, ellenben az, hogy a valamire való, saját nevelésű reménységek elhagyják a fedélzetet, már igen. A BL-döntős csapatot hiába azonosítják ugyanis sokan a pénzzel, akadémiája mára a legjobbak között van Franciaországban. A probléma csupán annyi, hogy nem tudja megtartani a fiataljait.

Júliusban például elvesztette az egyik legnagyobb felfedezettjét, Tanguy Kouassit. A 18 éves francia középső védő elé pedig a vörös szőnyegen kívül mindent letett a klub: 6 meccsen pályára léphetett a francia bajnokságban, minden idők legfiatalabb párizsi játékosaként bemutatkozhatott a BL-ben, és könnyen átvehette volna a Chelsea-be távozott Thiago Silva helyét a védelemben. De ő a Bayern Münchent választotta (amely ingyen szerződtette). Végül is, aki megteheti, hogy az aktuális BL-döntős csapatból az aktuális BL-győzteshez igazoljon, az csak nem lehet olyan rossz futballista.

Mint ahogy az sem ciki, ha valakiért a Barcelona minden követ megmozgat, hogy már 16 évesen aláírjon a klubhoz, mondván: itt van az új Iniesta. Nos, éppen ez történt Pedri Gonzálezzel, aki azóta betöltötte a 17-et is. A fiatal spanyol azzal tűnt ki az előző évadban, hogy a másodosztályú Las Palmasban igazi húzóembere volt csapatának – többek között ő játszotta a legtöbb meccset a kereten belül. Ezzel együtt nyilvánvaló, hogy a katalánok más szintet képviselnek, de persze simán el tudjuk képzelni Pedriről, hogy mondjukAnsu Fatihoz (17) hasonlóan megvesse lábát az első csapatban.

Mindenesetre a fent említett példák jól mutatják, hogy ha valaki megéri a pénzét, már 17-18 évesen európai topklubhoz kerülhet, ahol már csak rajta áll vagy bukik, mennyire tud megharcolni a helyéért. Kíváncsian várjuk, vajon magyar fiatalok szerződtetésével mikor mernek végre kísérletezni a Bayern és Barcelona féle elitalakulatok…

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik