utanpotlassport.hu 2019.02.12 09:01 Frissítve: 2019.02.12 09:02

Kézilabda: felnőttdobogón a női juniorválogatott és a mestere

Nem mindennapi elismerést kapott az utánpótlás Az év sportolója-díj kapcsán. A júliusi debreceni U20-as vb-n az aranyéremig szárnyaló női juniorválogatott és trénere, Golovin Vlagyimir is bejutott a maga kategóriája hármas listájára, amelyből csütörtökön kikerül a végső győztes.

B. V.  Egy biztos, nagyon ráfért a női juniorválogatott világbajnoki aranyérme a magyar kézilabdasportra. Az elmúlt időszakban elkerülték a felnőtt és korosztályos együtteseket is a jelentősebb sikerek, de a fiatalok remek, százszázalékos szereplése – legyőzték többek között a norvégokat, a dél-koreaiakat és a románokat – reményt adhat a sikeresebb jövőre.

A női juniorválogatott és Golovin Vlagyimir is a csúcsra ért júliusban Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

A női juniorválogatott és Golovin Vlagyimir is a csúcsra ért júliusban  •  Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

Ráadásul hazai környezetben, a debreceni Főnix Csarnokban koronázhatták meg utánpótláséveiket a már felnőttmezőny ajtaján kopogtató, azon egyre gyakrabban be is lépő játékosok. És a szurkolókat is sikerült megmozgatni: a norvégok elleni döntő végén már hatezren tapsoltak az „aranylányoknak”.

Így, bár első látásra meglepő lehet, nem csoda, hogy a társaság korosztályos együttesként bekerült Az év sportolója-díj jelöltjei közé. A Győri Audi ETO KC BL-győztes kézilabdaegyüttese és az FTC Eurokupa-aranyérmes vízilabdacsapata mellett.

„Sokat tettünk érte a nyáron, hogy a legjobb három közé válasszanak bennünket – mondta Golovin Vlagyimir a társaság márciusban kinevezett szövetségi edzője. – Bármennyire is akadt mindig egy-egy kimagasló teljesítmény, a vébét is csapatként nyertünk meg.”

És tényleg. Háfra Noémiék igazi, nagybetűs csapatként viselkedtek Debrecenben, pályafutásuk utolsó korosztályos megméretésén. A lányokkal korábban három és fél évig Hajdu János dolgozott, de a csúcsra Golovinnal értek fel.

Ezért a Bánhidi Ákos, Csang Csing páros és Sike András társaságban ő is bekerült a top háromba, és esélye van az év edzője címre. Az MTK Budapest női NB I-es együttesét a juniorválogatottal párhuzamosan irányító tréner évek óta sikeresen építi be a fiatalokat a csapatába: az ő keze alatt érett élvonalbeli játékossá többek között Faluvégi Dorottya, Háfra Noémi és Márton Gréta.

És talán ahhoz is van köze, hogy három junior-világbajnok, Háfra, Lakatos Rita és Tóvizi Petra bemutatkozhatott a decemberi, franciaországi felnőtt Európa-bajnokságon. Méghozzá milyen jó játékkal!

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.12.08 22:17:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A csütörtöki összecsapáson látottakhoz képest jóval simábban nyert az U20-as jégkorong-válogatott Dél-Korea U25-ös együttese ellen; Vas Márton kijevi divízió I/B csoportos világbajnokságra készülő csapata 9–1-re simázta le ázsiai ellenfelét.

2019.12.08 19:37:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

„Nemcsak a Mikulás, hanem a gyerekek teljesítménye is mosolyt csalt az arcunkra" – mondja büszkén dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója, aki szerint a fiatalok többször is bizonyították az egyhetes viadalon, hogy jó úton halad a hazai utánpótlás.

2019.12.01 14:25:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség évzáró gáláján az U23-as, a junior- és az ifjúsági korosztályban is megnevezték az év legjobb atlétáját. A legfiatalabb győztes a 15 esztendős Varga Gréta volt, a 22 éves Halász Bence pedig a felnőttek között nyert.

2019.11.30 16:23:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Negyven ország mintegy ezerötszáz fiatal sportolóját várják a jövőre Kecskeméten rendezendő 54. Nemzetközi Gyermek Játékokra, ahol a 12-15 éves korú gyerekek kilenc sportágban mérhetik össze tudásukat.

2019.11.30 09:03:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Sorozatunkban olyan korábbi klasszisok mondják el véleményüket a hazai sportági utánpótlásról, akik manapság semmilyen vagy csak csekély szerepet töltenek be annak alakításában. Ezúttal a „kajakkirálynővel”, a háromszoros olimpiai és harmincegyszeres világbajnok Kovács Katalinnal beszélgettünk.