Atlétika: furcsa szabályok az ifjúsági olimpián

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.25. 17:52
Címkék
Bár az október 6-án rajtoló ifjúsági olimpiát a szervezők, a versenyzők és edzőik, valamint a média is igyekszik úgy kezelni, mintha a „nagyok” olimpiájáról lenne szó, a lebonyolításnak hála több sportágra alig lehet majd ráismerni. Közülük is kiemelkednek az 1500 méter, vagy annál hosszabb futószámok.

Tizenhat magyar atléta indul Buenos Airesben, mindannyiuknak szokatlan versenyük lesz. Forrás: atletika.hu
Tizenhat magyar atléta indul Buenos Airesben, mindannyiuknak szokatlan versenyük lesz. Forrás: atletika.hu

Tizenhat magyar atléta indul Buenos Airesben, mindannyiuknak szokatlan versenyük lesz • Forrás: atletika.hu

Tizenhat magyar atléta indul Buenos Airesben, mindannyiuknak szokatlan versenyük lesz. Forrás: atletika.hu
Tizenhat magyar atléta indul Buenos Airesben, mindannyiuknak szokatlan versenyük lesz. Forrás: atletika.hu

Tizenhat magyar atléta indul Buenos Airesben, mindannyiuknak szokatlan versenyük lesz  •  Forrás: atletika.hu

K. T. I. - utanpotlassport.huA Buenos Aires-i verseny hivatalos kiírása szerint a korosztályos világeseményektől eltérő rendben fognak megküzdeni az atléták, akiknek lényegében két egymást követő versenyt kell teljesíteniük, ebből áll majd össze a végső eredménysor. A szerencsésebbek saját számaikkal dupláznak, a pechesebbeknek viszont más szakágban is bizonyítaniuk kell.

Az utanpotlassport.hu által megkeresett edzők és sportvezetők egy része lát logikát a döntésben, mellyel szerintük a fiatal versenyzők lelkét próbálja óvni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság: ha rosszul sikerül a verseny, ne kudarcélménnyel, hanem a javítás lehetőségének tudatában térjenek vissza az olimpiai faluba a gyerekek, de így sem tartják jónak a rendszert.

A kiírás alapján az ügyességi és a dobószámokban, szakágtól függően egy-két nap eltéréssel versenyeznek újra a résztvevők. Itt a két fordulón elért helyezés átlaga határozza majd meg a végső eredményt, vagyis ha valaki nyolcadik az első nekifutásra, de a másodikat megnyeri, 4,5 ponttal áll majd. Ha ennél nincs kisebb összérték, akkor ő nyer. A magas- és rúdugrás kivételével négy-négy kísérlet áll majd a versenyzők rendelkezésére, klasszikus értelemben vett döntő nélkül.

Hasonló a helyzet a rövidebb futószámoknál: 100, 200, 400 és 800 méteren, valamint 100/110 méter, illetve 400 méter gáton két-két fordulót tartanak, majd az összesített eredmény átlaga határozza meg a végső sorrendet. Az első fordulóban a nemzetközi szövetség szabályai szerint sorolják be a futamokon résztvevőket, a második körben kiemelik a legjobb nyolcat, ők futhatnak egy döntőnek is beillő, ám hivatalosan nem annak nevezett versenyt, míg a többi atlétát arányosan osztják szét a futamok között.

Ami viszont a vezetők között is heves indulatokat váltott ki az az 1500 és 3000 méteres, illetve 2000 méteres akadályfutókat érintő szabály. Itt ugyanis nem elég, ha valaki saját számában kimagaslóan teljesít. Ahhoz, hogy érmes legyen, egy 4000 méteres mezei futáson is rajthoz kell állnia, és ott is jól kell szerepelni.

Vagyis hiába futna be érmes pozícióban 1500 méteren Apáti Bence, vagy 2000 méter akadályon Urbán Zita, ahhoz, hogy azt meg is kapja, a mezei szakágban is bizonyítani kell, ráadásuldupla távon.

Apáti Bencét az 1500-as ideje foglalkoztatja Forrás: atletika.hu
Apáti Bencét az 1500-as ideje foglalkoztatja Forrás: atletika.hu

Apáti Bencét az 1500-as ideje foglalkoztatja  •  Forrás: atletika.hu

Nem véletlen, hogy az olimpiai eskütétel után az ifjúsági Eb-ezüstérmes, a tavalyi, győri EYOF-on, azaz az Európai Ifjúsági Olimpián úgyszintén második helyet szerző Apáti Bence is csak óvatosan mert beszélni céljairól.

„A pontozásos rendszer miatt nehéz bármit mondani. Az első futásba 1500-on mindent bele akarok adni, remélem sikerül magyar csúcs körüli időt elérnem. Utána lesz két nap regenerálódni a második verseny előtt. A többi Buenos Airesben kiderül” – fogalmazott a békéscsabai atléta.

Az edzők szerintfinoman szólva nehéz úgy felkészítenia versenyzőket – nemcsak az ifjúság olimpián induló 15-17 éveseket, hanem a felnőtteket is –, hogy egyszerre legyenek versenyképesek hosszútávon (állóképesség) és rövidtávon (robbanékonyság). A Buenos Aires-i kiírás viszont ezt követeli meg a 800 méternél többet futó atlétáktól.

A kérdés tehát az, ki hova helyezi a hangsúlyt? Egyesek a síkfutást, mások a mezeit áldozhatják majd be. Mindebből akár jól is kijöhetnek a futók, ám a megkérdezettek szerint inkább a szerencsefaktor szerepét növeli a kiírás, szemben a sportolói teljesítménnyel.

Hasonló a helyzet a kajak-kenusoknál, akiknek a gyorsasági számok mellett a Magyarországon kevésbé népszerű szlalomszakágban is el kell indulniuk.

És ezzel az eredménysorokat vizslató szurkolóknak is számolniuk kell...

AZ IFJÚSÁGI OLIMPIÁRA UTAZÓ MAGYAR CSAPAT
LEÁNYOK
Takács Boglárka Emese – 100 m,Molnár Janka – 400 m,Bacsa Fanni – 100 m gát,Urbán Zita – 2000 m akadály,Gebauer Maja – rúdugrás,Endrész Klaudia – távolugrás,Áts Viktória Melissza – hármasugrás,Rajczi Bianka – kalapácsvetés.
FIÚK
Illovszky Dominik Márk – 100 m,Farkas Bence – 200 m,Apáti Bence – 1500 m,Huller Dániel Gellért – 400 m gát,Mihály Ádám Bence – rúdugrás,Fekete István – súlylökés, Péringer Márk – diszkoszvetés, Doma Benedek – kalapácsvetés.

Továbbikorosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik