Kézi BL: Bíró Blanka az All Star-csapat fiatal jelöltjei között

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.08. 10:20
Címkék
Noha a sportág szabályai szerint nem mindegyik fiatal kézilabdázó utánpótláskorú, honlapunk keretein kissé túllépve röviden bemutatjuk a Bajnokok Ligája All Star-csapat szavazásán érdekelt öt ígéretest fiatalt, köztük a magyar Bíró Blankát.

reb Az európai szövetség ötlete nyomán negyedszer lehet szavazni a női Bajnokok Ligája All Star-csapatról. A szakemberek ezúttal is összesen ötven játékost és edzőt választottak a jelöltek közé. A különböző posztokon kívül létezik a fiatal játékosok kategóriája is, amelybe – mint mindenhova – öt név került.reb Az európai szövetség ötlete nyomán negyedszer lehet szavazni a női Bajnokok Ligája All Star-csapatról. A szakemberek ezúttal is összesen ötven játékost és edzőt választottak a jelöltek közé. A különböző posztokon kívül létezik a fiatal játékosok kategóriája is, amelybe – mint mindenhova – öt név került.

A szavazás április 5-én 11-kor kezdődött, és egészen május 2. éjfélig tart: a szurkolók online voksolhatnak a játékosokra és az edzőkre is. A jelöltek névsorában 12 klub és 18 ország játékosa kapott helyett, szép teljesítmény, hogy a két magyar elitalakulat, A Győri Audi ETO és a Ferencváros hat, illetve négy kézilabdázót ad az ötvenes listára (itt lehet voksolni).

Bíró Blanka
Bíró Blanka

Bíró Blanka  •  Forrás: MKSZ

És akkor lássuk a fiatalokat! (Tegyük hozzá, a sportág korosztályos szabályai szerint nem mindegyikük utánpótláskorú, ám ezúttal kivételt teszünk, és őket isbemutatjuk röviden.)

Bíró Blanka
Nem indíthatnánk mással, mint az FTC 22 éves kapusával, aki Vácon kezdte a pályafutását, Vácott 20 esztendősen kezdőkapusként számítottak rá, és az első idényét tölti a neki mindig is kedvenc zöld-fehér klubban. Részese volt a 2013-ben U19-es Eb-ezüstérmes válogatottnak, szövetségi edzője, Hajdu János már akkor azt mondta róla, hogy hosszú távon, a felnőttválogatottban is számolhatnak vele. Hamar megkapta a bizalmat, már a 2014-es magyar–horvát közös rendezésű felnőtt Európa-bajnokságon is szerepelt. Jól teljesített, az egy védését az adott kör legjobbjának választották a szakemberek. A futó BL-szezonban Szikora Melindával osztották meg a feladatokat, a jelölés is mutatja: nem éppen rosszul.

Djurdjina Jaukovics
A Buducsnoszt Podgoricát erősítő 20 éves balátlövő évek óta több mint ígéret, hiszen a montenegrói felnőttválogatottban is megmutatta már, hogy mit tud. Édesapja hatására kilencévesen kezdett kézilabdázni, s 15 esztendősen a Podgoricába került. Hazájában kétszer is az év fiatal játékosának választották, a 2015-2016-os BL-évadban négy góllal debütált a Sävehof ellen. Egyébként sem akármilyen volt a 2015-ös éve: nyáron, az U19-es Európa-bajnokságon 71 góllal gólkirálynő és a torna legértékesebb játékosa lett, majd felnőtt vb-n 31-szer vette be az ellenfelek kapuját.

omoregie
omoregie

Elizabeth Omoregie

Elizabeth Omoregie
A Krim Mercator húszéves bolgár játékosával kapcsolatban egyvalamiben biztosan egyetértenek a szakemberek: a korosztálya legnagyobb tehetségeinek egyike. Sokszínű játékos, a szélső és a belső posztokon egyaránt jól érzi magát, és nem megy a szomszédba a vagányságért: határozottan és lazán teremt magának helyzeteket. Már a 2014-2015-ös idényben debütált a Bajnokok Ligájában, 17 évesen 34 gólig jutott – csoda-e hát, ha abban az idényben a negyedik forduló újoncának választották.

Xenia Smits
Belgiumban született, Németországban nevelkedett (német válogatott), jelenleg pedig a francia Metzet erősíti. A fiatal balátlövő Isabell Kleinnel együtt úttörőnek számít, hiszen előttük még nem szerepelt német kézilabdázó a francia ligában, ahol Smits viszont már második évét tölti. Noha fiatal, stabilan lehetőséget kap a német felnőttválogatottban. A szezonja pedig már most emlékezetes marad a Vardar Szkopje elleni különleges góljáról.

Karina Szabirova
Az orosz Asztrahanocska játékosa alig két hete ünnepelte a 19. születésnapját, így vele minden bizonnyal a nyári korosztályos Európa-bajnokságon is találkozhatnak a magyarok. A klubcsapatból nyáron több játékos is eligazolt, így fiatal kora dacára Szabirova vezéregyéniséggé nőtte ki magát. Az ősszel meghívták a felnőttválogatottba, a korosztályos együttesekkel pedig rendkívül eredményes: a 2015-ös szkopjei U17-es Eb-n nemcsak ezüstérmet szerzett, és a legjobb balátlövőnek is megválasztották. (A magyarok külön is emlékezhetnek rá, a kilenc góllal elveszített elődöntőben szinte Szabirova okozta a nagy különbséget a maga nyolc találatával). Az orosz leányaztán 2016-ban, Pozsonyban U18-as világbajnoki címet ünnepelhetett, s a torna legértékesebb játékosának választották.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik