3x3-as kosár: a leányok a negyedik, a fiúk a hatodik helyen végeztek az U18-as vébén

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.02. 16:39
Címkék
Véget ért az U18-as 3x3-as kosárlabda-világbajnokság a kínai Csengtuban, a magyar leányválogatott a negyedik, a fiúcsapat a hatodik helyen zárta az ötnapos tornát. A lányok döntőbe jutása, és így az éremszerzés is csak hajszálon múlt.

L. G. A kínai Csengtuban zajló U18-as 3x3-as kosárlabda-világbajnokság utolsó napján a negyeddöntőkkel kezdődtek a küzdelmek, és a magyar válogatott mindkét nemben a nyolc között folytatta.L. G. A kínai Csengtuban zajló U18-as 3x3-as kosárlabda-világbajnokság utolsó napján a negyeddöntőkkel kezdődtek a küzdelmek, és a magyar válogatott mindkét nemben a nyolc között folytatta.

A Csík Richárd, Hargitai Krisztián, Pálinkás Tibor és Takács Milán alkotta fiúcsapat magyar idő szerint hajnalban az új-zélandiakkal csapott össze a négy közé jutásért. Az ellenfél kétségkívül látványos hakája (tradicionális maori harci tánc) nem zavarta meg a magyarokat, akik egészen a hetedik percig irányították a játékot, bár az új-zélandiak többször is egyenlítettek. Aztán a rivális játszott folyamatosan előnyben, de nyolc másodperccel a vége előtt Pálinkás egalizált. Az ellenfélnek volt még ideje egy támadásra, amelynek a végén be is talált, így 16-15-re nyert. Az első vereségét elszenvedett magyar fiúválogatott nem jutott a négy közé, és a hatodik helyen zárta a tornát, amely így is kiváló eredmény Szarvas Gábor fiatal együttesétől.

U18 3x3 Csengtu
U18 3x3 Csengtu

A leányválogatott több bravúrt is bemutatott  •  Forrás: FIBA

A csoportból drámai körülmények között továbbjutott leányválogatott a torna egyik favoritjának számító spanyolokkal került szembe a negyeddöntőben. A tavalyi világbajnokságon is ugyanez a két csapat találkozott a nyolc között, akkor egy ponttal a spanyolok nyertek. Most fordult a kocka, ezúttal a Balogh Júlia, Jáhni Zsófia, Révész Boróka, Tóth Orsolya összetételű magyar csapat örülhetett a végén. A mieink állva hagyták a spanyolokat, akik a mérkőzés derekán magukhoz tértek, és fordítottak. A hispánok 13-10-es vezetéskor nyeregben érezhették magukat, de a hajrában jött Révész Boróka, aki előbb beemelt egy duplát, értékesített egy büntetőt, majd tíz másodperccel a vége előtt a győztes kosarat is megszerezte. A magyar csapat 14-13-ra nyert, és az elődöntőbe jutott!

A döntőbe jutásért a csehek vártak Földi Attila együttesére, akik veretlenül érkeztek a négy közé. A mérkőzés elején felváltva potyogtak a kosarak, majd 7-6-os cseh vezetésnél félbeszakadt a mérkőzés. Özönvízszerű eső zúdult Csengtura, beázott a pálya is, így amíg nem vonult el a vihar, és nem szárították fel a pályát, megállt az élet. A hosszúra nyúlt várakozás után a csehek maradtak lépéselőnyben, de a mieink szorosan tapadtak rájuk. A hajrához közeledve hárompontos hátrányt is sikerült ledolgozni. Aztán mi vezettünk kétszer, de a csehek, duplával, visszavették a vezetést. A hátralévő mintegy fél percben kétszer is támadhattunk az egyenlítésért vagy a fordításért, de nem sikerült újabb kosarat dobni. A csehek így 20-19-re nyertek, döntőbe jutottak, a magyar lányok pedig a bronzéremért játszhattak.

A harmadik helyért aztán már végletekig kifacsart magyar csapat lépett pályára a magasabb és fizikálisan is erősebb oroszok ellen. A lányok becsülettel küzdöttek, de a lepattanócsatát megnyerő oroszok ellen már nem volt esély a győzelemre, ráadásul az ellenfél mindig kritikus pillanatban helyezett el egy-egy duplát a kosárban. Az oroszok 12-8-as győzelmükkel megszerezték a bronzérmet, a magyar lányok pedig a negyedik helyen zártak. A fiatal csapat azonban érem nélkül is emlékezetes pillanatokkal örvendeztette meg híveit.

U18-AS 3X3-AS VILÁGBAJNOKSÁG, CSENGTU
Végeredmény
Fiúk: 1. Belgium, 2. Hollandia, 3. Szlovénia, 4. Új-Zéland… 6. Magyarország
Leányok: 1. Egyesült Államok, 2. Csehország, 3. Oroszország, 4. Magyarország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik