Sakk: a vb-részvétel is tét az U20-as bajnokságon

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.03.11. 08:59
null
Az U20-as sakkozók magyar bajnokságán világbajnoki részvételért és olimpiai kerettagságért is zajlik a küzdelem kilenc napon át.

A Magyar Sakk Szövetség fővárosi versenytermében rendezik a hétfő délután rajtoló U20-as magyar bajnokságot.

A nemenként tíz-tíz játékost felvonultató eseménynek komoly tétje van, ugyanis

a két győztes indulási jogot nyer az indiai Újdelhiben esedékes, júniúsi U20-as világbajnokságra.

Emellett a férfibajnok a szeptemberi, budapesti sakkolimpiára készülő U25-ös nemzeti csapat bő keretében is helyet kap, a nők között első sakkozó pedig a női válogatott olimpiai B keretéhez csatlakozhat.

Juhász Judit is harcba száll a női U20-as bajnoki címért Forrás: Magyar Sakk Szövetség

A kiírás szerint a fiatal sakkozók 9 fordulós, körmérkőzéses formában játszanak. A gondolkodási idő 90 perc 40 lépésre, majd 30 perc ráadás a játszma végéig, mindvégig 30 másodperc lépésenkénti bónuszidővel.

Az U25-ös válogatott tízfős olimpiai bő keretéből egyébként öten is asztalhoz ülnek az U20-as bajnokságon. Juhász Ágoston, Pásti Áron, Karácsonyi Gellért, Pásztor Balázs és Palczert Mátyás mellett, Gombócz Ferenc Jr., Tancsa Tamás, Szikszai Bertalan, Kolimár Kristóf Pál, valamint Bodrogi Bendegúz alkotja a férfimezőnyt.

Gonda László ifjúsági szövetségi kapitány az U25-ös válogatottról nemrégiben elmondta a portálunknak, hogy:

„Március végén lesz egy keretfrissítés, amikor a keretet a kapitány egy az erre a célra létrehozott bizottsággal közösen újra kijelöli. A végleges, a sakkolimpián játszó csapatot pedig júliusban hirdetem meg. A nívós U20-as bajnokság mellett számos más felkészítő verseny, rendezvény tervezés alatt áll, és folyamatosan azon dolgozunk, hogy minél több erőforrást tudjunk a fiatalok felkészülésére csoportosítani az sakkolimpiáig.”

A nők között Sulyok Eszter, Szarvas Nóra, Juhász Judit, Tóth Nikoletta, Nandin-Erdene Davaademberel, Buri Petra Zsuzsanna, Tóth Lili, Karácsonyi Luca, Király Lilla Virág és Sipos Stefánia küzd meg a bajnoki címért.

(Kiemelt képünkön: Juhász Ágoston tavaly U18-as bajnokságot nyert, majd ötödik lett a korosztály vb-jén Forrás: Przemek Nikiel/FIDE)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik