Kick-box: Békéscsabán Budapestért is küzdöttek

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.03.14. 11:52
null
Augusztus végén kick-boxban utánpótlás-világbajnokságnak ad otthont Budapest, így aztán különösképpen felértékelődtek a múlt hét végi, békéscsabai diákolimpia eredményei, mivel a legjobbak a vébérészvételhez is közelebb kerülhettek.

Az idei diákolimpia – azzal, hogy a magyarországi korosztályos vébé egyik válogatóviadalának is számított a kick-box-szövetség versenykiírása szerint – alaposan feldobta az érdeklődést az amerikai eredetű küzdősport honi hátországát képviselők körében. Mondhatni, szinte mindenki, aki él és mozog a 7-18 éves korosztályokban, még pontosabban: a sportág tatamis küzdelmi szabályrendszereinek egyikében versenyez, az nevezett az általános és középiskolások ez évi legfőbb honi megméretésére.

 A Békéscsabai Lakótelepi SE által megszervezett eseményre hétszáznál is többen jelentkeztek, s hogy ez miért nagy szám nem csupán a szó szoros, hanem átvitt értelmében is, azt híven érzékeltette a szakszövetség (MKBSZ) első emberének reakciója.

– idézte Galambos Péter elnököt az MKBSZ versenybeszámolójában. –  Néhány évvel ezelőtt a 250-300 fő volt a jellemző a diákolimpiára, és a tavalyi, 450 fős mezőnyhöz képest is hatalmas növekedés a mostani. Az érdeklődésben bizonyára közrejátszott az is, hogy idén mi rendezzük az utánpótlás-világbajnokságot, és úgy tűnik, sok klub élni akart a lehetőséggel, hogy a fiatalok hazai pályán mutathassák meg tudásukat a szülők, barátok és ismerősök előtt.”

Hétszáznál is többen indultak a kick-boxosok idei diákolimpiáján Forrás: Kick-box Szakszövetség

A budapesti vb-n kategóriánként két magyar indulhat. A hazai szövetség szabályai szerint az utánpótlás országos bajnokságának győztese mellett az adott ranglista első helyezettje szerezhet részvételi jogot a világbajnokságra, s utóbbi szempont miatt volt fontos állomása a kvalifikációnak a diákolimpia.

A békéscsabai városi sportcsarnokban lezajlott rendezvényen a három tatamis küzdelmi szabályrendszerben – elfogadott angol elnevezéssel: pointfightingban, light-contactban és kick-lightban –, valamint formagyakorlatban próbálhatták ki magukat a fiatalok, akiknek versengése az említett csúcsnevezés miatt szombaton, kevéssel éjfél előtt zárult. És nem pusztán szakmai tapasztalatokkal lett gazdagabb maga a szövetségi elnök is, aki így értékelte a hétvégi vetélkedést:

„Maratoni menetelés volt. Nagy nyomás alatt dolgoztak a bírók és az edzők, de állták a sarat, és a fiatalok is jól bírták, hogy ilyen sokáig tartottak a küzdelmek. Ennek a jó oldala, hogy

ugyanakkor ez a verseny megmutatta, hogy mostantól kezdve csak kétnapos lehet a kick-box diákolimpia”– hangsúlyozta Galambos Péter.

(Kiemelt képünkön: a legifjabb diákokban is magasan lobogott a harci tűz Forrás: Kick-box Szakszövetség)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik