Sakk: egyelőre tíz U25-ös férfijátékos készül a sakkolimpiára

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.02.10. 09:05
null
Tízfős U25-ös férfiválogatott készül a szeptemberi, hazai rendezésű sakkolimpiára.

Az idén szeptember 10. és 23. között Budapest ad otthont a 45. sakkolimpiának. A Magyar Sakkszövetség úgy tervezi, hogy a legrangosabb sportági eseményen egy U25-ös férfijátékosokból álló csapatot is asztalhoz ültet. Ezt a keretet az ifjúsági szövetségi kapitány, Gonda László készíti fel a megméretésre.

„A sakkolimpián résztvevő harmadik magyar csapat tagjai az U25-ös korosztályból kerülnek kiválogatásra – tájékoztatja a nagymester az Utanpotlassport.hu-t. – A válogatási szempontok és a válogatott keret meghirdetése az előző évben megtörtént. Március végén lesz egy keretfrissítés, amikor a keretet a kapitány egy az erre a célra létrehozott bizottsággal közösen újra kijelöli. A végleges, a sakkolimpián játszó csapatot pedig júliusban hirdetem meg.

Gonda László a Mitropa-kupára készülő csapattal Forrás: Magyar Sakkszövetség

A jelenlegi keretnek Borhy Marcell, Csiki Endre, Juhász Ágoston, Karácsonyi Gellért, Krstulovic Alex, Palczert Mátyás, Pásti Áron, Pásztor Balázs, Pribelszky Bence és Vanczák Tamás a tagja.

„Én a játékosokat egyrészt szakmailag segítem a felkészülésük megtervezésében és a felkészülésük során, a hazai szövetség pedig versenyzési és edzési támogatást biztosít a kerettagoknak – folytatja Gonda. – Nem utolsósorban pedig, erős versenyeken való részvételi lehetőségekkel is hozzájárulunk a felkészüléshez. Ilyen volt a decemberi felnőtt magyar bajnokság, amelyen a kerettagok közül hatan játéklehetőséget kaptak. És ilyen lesz a februári Mitropa-kupa, a közép-európai csapatok bajnoksága, amelyen a férficsapat játékosai teljes mértékben az U25-ös válogatott kerettagok közül kerültek kiválogatásra. Rendezünk továbbá márciusban egy nívós U20-as magyar bajnokságot, amelyen az első helyezett fix kerettagságot is nyer a világbajnokságra történő kvalifikáció mellett. Számos más felkészítő verseny, rendezvény tervezés alatt áll, és folyamatosan azon dolgozunk, hogy minél több erőforrást tudjunk a fiatalok felkészülésére csoportosítani az sakkolimpiáig.”

A Mitropa-kupát február 14. és 23. között a németországi Apoldában rendezik. A férfiválogatottat Krstulovic Alex, Juhász Ágoston, Vanczák Tamás, Pásztor Balázs és Karácsonyi Gellért alkotja.

(Kiemelt kép forrása: Magyar Sakkszövetség)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik