Labdarúgás: mit csinálnak Magyarországon a topklubok akadémiái?

Bruckner Máté utanpotlassport.huBruckner Máté utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.02.18. 09:00
null
Vajon hogyan működnek azok a hazai labdarúgó-egyesületek, amelyek az FC Barcelonával, a Juventusszal vagy a Borussia Dortmunddal ápolnak szoros szakmai kapcsolatot? Hogyan kerültek ide a legjobb európai klubok és mennyire vannak jelen a magyar utánpótláscsapatok életében? Ezekről beszélgettünk az BVB Akadémia UDSE, a Barca Academy Hungary és a Juventus Academy Hungary vezetőjével, valamint természetesen arra is rákérdeztünk, mennyi esélye van annak, hogy a közeljövőben magyar fiatal labdarúgó igazol a külföldi partnercsapatba.

BVD Akadémia UDSE

Az UDSE 2019-es indulása egybeesik a német élvonalban szereplő, Bajnokok Ligája-győztes és nyolcszoros bajnok Borussia Dortmunddal kötött együttműködés kezdetével. A hivatalos megállapodást 2020 februárjában kötötte a két klub. Az egyesület elnöke, Lambert Zoltán az Utánpótlássportnak részletezte, hogy milyen sokoldalú a partnerkapcsolat.

„Egyrészt az utánpótláscsapatainkkal mehetünk a Dortmundhoz edzőmeccseket játszani a korosztályos együttesek ellen.

Az edzőink is részt vehetnek továbbképzéseken, illetve bekapcsolódtunk az akadémiai rendszerükbe, így a trénereink a nyári szünetben Japánban, Egyiptomban vagy az Egyesült Államokban tarthatnak edzéseket a Dortmund által szervezett táborokban.”

Lambert kiemelt, hogy esetükben valódi szakmai együttműködésről van szó, hiszen a Borussia Dortmund utánpótlásteljesítmény-központjával vannak közvetlen kapcsolatban, évente többször is meglátogatja az őket a németek sportigazgatója és technikai edzője.

A BVB Akadémia UDSE játékosai Forrás: Facebook/BVB Akadémia UDSE

A 2019-es alapításkor az U12-es korosztállyal kezdett el foglalkozni a klub, ezért a felmenőrendszer éppen most ér el odáig – hiszen 16 év alatt nem engedélyezett a külföldre szerződés –, hogy a következő években akár az első magyar fiatalt leigazolhatja a Dortmund utánpótlása.

„Erre az egyik legnagyobb esélye Adi Bencének van, aki több edzőmeccsen vett már részt a Dortmund színeiben. A célunk pedig az, hogy a legtehetségesebb játékosaink a partnerklubunkhoz vagy más Bundesligában szereplő csapathoz tudjanak igazolni.”

Lambert szerint leginkább az UDSE csapatainak játékstílusában mutatkozik meg a dortmundi kötődés.

„Igyekszünk a Dortmund összes ismérvét érvényesíteni, tehát magasan védekezünk, azonnal letámadunk, nem engedjük kibontakozni az ellenfelet. Támadásban pedig az előre ívelt labdák helyett a sokpasszos, dinamikus labdakihozatalban hiszünk. Ezeket minden edzésen gyakoroltatjuk és minden meccsen alkalmazzuk.”

A hazai korosztályos bajnokságokban az UDSE U17-es együttese játszik a legmagasabb szinten: jelenleg az országos Alap csoport negyedik helyén áll.

„Ez a stílus utánpótláskorban még nem minden esetben jár együtt az eredményességgel, de azt gondoljuk, hogy a gyerekek fejlődése szempontjából hosszú távon ez lesz a kifizetődő. Például az U17-es bajnokságban sok ellenfélnél tapasztaljuk, hogy egész más, inkább a védekezésre épülő taktikával lép pályára, viszont mi nem térünk el az elképzelésünktől.”

A klub 2023. július 1-jétől felvette német topcsapat nevét, és azóta hivatalosan is BVB Akadémiaként szerepelhet.

A Borussia Dortmundnak az UDSE-n kívül csupán Lengyelországban van ilyen szintű képzési központja, azaz a világon összesen két igazán fontos külsős centrummal dolgozik együtt a német klub.

Gondolhatnánk, hogy a Dortmund magyarországi akadémiája végtelen forrásból gazdálkodhat, de az elnök tisztázta a gazsasági viszonyokat.

„A magyar kiemelt akadémiák költségvetésének a töredékéből dolgozunk. Ennek megfelelően a támogatásból, valamint a szponzori bevételekből tartjuk fenn magunkat. Emiatt a pályalehetőségekben még jelentős az elmaradásunk, de az edzők tudásában és az edzések minőségében, valamint a technikai eszközökben nincs különbség, mi is igyekszünk a legmagasabb színvonalon képezni a srácokat.”

 

Barca Academy Hungary

A Barca Academy Hungary 2019-ben nyitotta meg kapuit, amikor a hazai tulajdonosi kör felvette a kapcsolatot a katalán sztárcsapattal. Az, hogy a közép-európai központot Magyarországon hozza létre az FC Barcelona, mondhatni, adott volt, hiszen olyan játékosok lettek legendák a spanyol klubban, mint Kubala László, Kocsis Sándor vagy Czibor Zoltán. A 2019 nyarára meghirdetett toborzóra több mint 1900 gyerek jelentkezett próbajátékra. Az utánpótlásnevelő-klub vezérigazgatója, Balogh Barna beszélt az Utánpótlássportnak a Barca Academy Hungary működéséről, eredményeiről és a programokról.

„Budapesten négy bázison folyik a képzés öttől tizenkilenc éves korig. Napi szintű az együttműködésünk a Barcelonával, hiszen spanyol szakmai vezető irányítja a munkát, illetve Barcelonából delegált edzőink vannak.

Adódik a kérdés, hogy mekkora esélye van a magyar gyerekeknek eljutni a Barcelona nívós akadémiájára.

„A Barcelona minden évben fogad a világszerte kihelyezett, több mint harminc iskolájából és a három akadémiáról tehetséges játékosokat. Erre az eseményre a spanyol klub a kiválasztási rendszere alapján hív meg gyerekeket. Tőlünk tavaly négyen, az idén pedig heten (ezzel a legtöbb játékost a magyarországi akadémia adta – A szerk.) mutathatták meg tíz napon keresztül tudásukat az FC Barcelona edzőközpontjában. Természetesen mindenkire vonatkozik, hogy tizenhat éves kor alatt nem lehet külföldre igazolni, de a legügyesebbek bekerülhetnek a játékosok azon körébe, akiket a katalán klub szakemberei éveken keresztül figyelnek és lehetőséget biztosítanak a folyamatos fejlődésre Barcelonában is.”

Zajlik az edzés Barcelonában Forrás: Barca Academy

A kiválasztáshoz hozzátartozik, hogy az FC Barcelona folyamatosan nyomon követi a játékosok adatait, eredményeit, illetve a videófelvételek alapján is elemzi a gyerekeket. Ugyan a Barcelona utánpótlásrendszerébe elképesztően nehéz bejutni, de a kiemelkedően ígéretes játékosoknak van esélyük rá a Barcelona magyarországi akadémiájáról.

A Barca Academy Hungary csapatai a hazai utánpótlás-bajnokságokban is az „Urald a pályát!” szemléletet követik.

„Mi is a sok átadásos, a labdabirtoklásra törekvő stílusban játszunk, akárcsak az FC Barcelona felnőttcsapata, és ez egészen kis korban is tetten érhető már. Szeretném megjegyezni, hogy az utánpótlássportban nem feltétlenül az eredményességnek kell az előtérben lenni. Persze, örülünk, ha nyerünk, de nem minden áron.

A Barca Academy Hungary törekszik arra, hogy minél több nemzetközi lehetőséget biztosítson a fiataloknak. Ennek egyik eleme, hogy négy éve minden esztendőben magas színtű nemzetközi tornát rendez a 9–12 éves korú gyerekeknek Budapesten, amelyen korábban már részt vett az FC Barcelona, az FC Girona, a CSZKA Szófia, a DAC és közel az összes magyar kiemelt akadémia. Az idei Budapest Barca Cupot augusztus 27–28. között tartják, amelyre meghívták a Sevilla FC, az AC Milan, a PSG és a Mallorca korosztályos csapatait is.

A nemzetközi mérkőzések azonban nem korlátozódnak Magyarországra.

„Minden évben megrendezik a katalánok a Barca World Cupot, amelyen a világ összes Barca-iskolája és -akadémiája részt vesz. Ezen a rangos eseményen is folyamatosan figyelik a játékosokat, úgyhogy az ilyen tornákon is ki lehet tűnni a mezőnyből. Az idén a két legidősebb korosztály kivételével – ők a világ egyik legnagyobb tornáján, szintén Barcelonában, a Mediterran International Cupon fognak játszani – a fiúk között minden korcsoportban ott leszünk, sőt egy lánycsapatunk is versenybe száll.”

 

Juventus Academy Hungary

A Dunakanyar Régió Utánpótlás Futball Club elnöke, Szél József 2016 őszén találkozott először a Juventus képviselőivel, akikkel magyarországi táborok szervezésében állapodott meg. A sikeres 2017-es rendezvényt követően vetődött föl, hogy a váci egyesület és a torinói sztárcsapat szorosabbra fűzze az együttműködést. Mivel a Juventusnak nem volt még magyar akadémiája, Szél korábbi olaszországi edzői tapasztalata miatt kézenfekvő volt, hogy az ő klubjában indíthatják el az.

„A Dunakanyar Régió UFC 2018 óta működteti a Juventus Academyt. Ez a két szereplő nem válik el egymástól, mivel ahhoz, hogy a gyerekek a hazai bajnokságokban szerepelhessenek, kell Magyarországon bejegyzett klub – mondta Szél. –

A Juventus Academy név azonban ne tévesszen meg senkit, nem klasszikus bentlakásos vagy kiemelt állami sportakadémiáról beszélünk, hanem a torinói klub világszerte így hívja a helyi bázisait.

Forrás: academy.juventus.com

„Mi D-szintű klub vagyunk, azaz hét és tizenhárom éves kor között tudjuk ugyanazt a színvonalat nyújtani, mint bármelyik másik klub, ez is a fő profilunk. Ezt követően pedig a legügyesebb játékosokat továbbadjuk tehetségközpontokba, esetleg kiemelt akadémiákra. Persze a klub foglalkozik a tizennégy és tizenkilenc éves srácokkal is, de azt grassroot szinten.”

Az együttműködés egyik fontos hozománya, hogy a Juventus átadja a képzési metodikáját, így Vácon hasonló módszertan szerint fejleszthetik a gyerekeket.

„A Juventus évente háromszor egy hétre küld hozzánk olasz edzőt, aki ilyenkor edzéseket tart, belefolyik a napi munkába, illetve a Juve folyamatosan átadja nekünk a szakmai anyagokat. Ezentúl minden évben megrendezik a Juventus Coaches Clinic szakmai fórumot, amelyre a világon az összes hozzánk hasonló Juve-akadémiáról mennek edzők.”

A nemzetközi tapasztalatot a gyerekeknek is igyekeznek megadni, hiszen évente megszervezik a Juventus-világbajnokságot.

„A világ minden pontján lévő Juventus-akadémiájáról érkeznek csapatok erre a vb-re, ami hatalmas élmény a gyerekeknek, hiszen enélkül lehet, hogy sosem játszhatnának amerikai, afrikai vagy ázsiai csapatok ellen.

És hosszú távon vajon miben bízhatnak a Dunakanyar Régió UFC által üzemeltetett Juventus-akadémián nevelkedő gyerekek? Elviheti őket az olasz sztárcsapat?

„Akár az akadémiai jelentkezésnél, akár a nyári edzőtáborok előtt el szoktam mondani, hogy ne arra számítsanak, hogy a Juventus le fogja igazolni őket. Mi a Juventus-élményt tudjuk átadni.

Tehát nem szeretnénk senkit sem becsapni: a Juventusnak ezekkel az akadémiákkal nem az a célja, hogy menedzserkedjen, és a legjobb játékosokat összegyűjtse. A fő cél a marketing, a márkaépítés, hogy a Juventus név mindenhol ott legyen. De hozzá kell tennem, hogy a nyári táborokban azért figyelik a gyerekeket, és ha extra tehetséget látnak, annak felírják a nevét. Eddig hat év alatt kétszer jegyeztek föl játékost.”

(Kiemelt képünk forrása: Facebook/Barca Academy)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik