Vívás: Spiesz Anna és Bíró Huba kardjába dőltek az ellenfelek

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.01.16. 18:21
Címkék
Az egyaránt 18 éves Spiesz Anna és Bíró Huba is igen eredményes évadot vetített előre a junior kardozók budapesti világkupaversenyén.

A junior kardozók nagy múltú, budapesti világkupaversenyén a Vasas két ígérete, Spiesz Anna és Bíró Huba más-más úton ugyan, de végig söpört a mezőnyön, majd bravúros aranyérmet érdemelt ki.Spiesz Anna és Bíró Huba más-más úton ugyan, de végig söpört a mezőnyön, majd bravúros aranyérmet érdemelt ki.

Az évindító viadalon Spiesz elképesztő magabiztossággal győzte le sorozatban a kihívóit. A csoportkört veretlenül abszolválta, majd négy szokatlanul sima asszóban (a legszorosabb meccsét 15:6-ra nyerte) jutott el az ugyancsak sikerrel vett elődöntőig, a fináléban pedig az ausztrál színekben versenyző Veronika Vasileva ellen megint erődemonstrációt tartott, és 15:7-tel szerezte meg az első helyet.

A reménység diadala nem meglepetés, hiszen ugyanitt tavaly a dobogó második fokán állt, majd egyéniben bronzérmet szerzett a junior-vb-n és az U23-as Eb-n, míg csapatban a vb-t, valamint az Eb-t is megnyerte a juniorok között. Ebben az évadban pedig már a decemberi, madridi junior-vk-n is bronzzal jelezte, hogy újra számolni kell vele a nemzetközi korosztályos elitben.

Bíró a 32 között francia vetélytársa ellen ritkán látható módon, 8:2-es hátrányból fordítva nyert, aztán legyőzte a vk-viadal tavalyi ezüstérmesét és a győztesét is, végül a döntőben a csapatban junior Európa-bajnok Radu Nitut múlta felül 15:11-re úgy, hogy 9:7-re még a román vezetett. Hasonló sikere korábban nem volt a magyar fiatalnak, de az ősz óta nyújtott formáját látva benne volt a levegőben az eredmény, hiszen a madridi junior-vk-n nyolcaddöntőt vívott, a sorozat antalyai állomásán pedig a hatodik helyen zárt.

Spiesz Anna nem ijed meg a kiélezett szituációktól a páston Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Mindkét kardozó remekléséhez köze van Kósa Miklósnak, aki Spiesz munkáját hosszú évek óta irányítja, míg a Riba Ferenc által edzett Bíró felkészülésébe is besegít néhány hónapja.

„Szerintem Anna még nincs csúcsformában, de örömteli látni, hogy így tud teljesíteni ebben a mezőnyben – mondja a tréner. – Mindig is jó versenyzőtípus volt, és

pozitív hatást gyakorolnak rá az éles helyzetek, főleg, ha tudja, hogy a saját játszóterén van.

Szeretném, ha ebben az évadban már a felnőttek között is megvillantaná az oroszlánkörmeit, ezzel együtt lépésről lépésre haladunk, és a fő célunk, hogy elsősorban még a korosztályos világversenyeken teljesítsen jól. Az akciórepertoárja már elég széles, és ha ezt versenyen is meg tudja mutatni, akkor még színesebb vívással rukkolhat ki. Eredmények tekintetében nincsenek elvárásaim vele szemben, de az edzésmunkában és a megfelelő időbeosztásban igen. Hiszen úgy gondolom, ha ezek működnek, akkor a szép eredmények sem maradnak el. Huba Riba Ferenc tanítványa, hetente egyszer adok neki iskolát és ott vagyok vele a versenyeken. Ő és a Budapesten hatodik helyen végző Dallos Benedek a kadétkorosztályig uralta a hazai mezőnyt, aztán a kadétok között meglepetésre nem sikerült eljutniuk világversenyre. Most áttört a gát. A korosztályos fiú kardválogatott keretedzőjeként a juniorokat irányító Neuhold Sándorral sokat dolgozom azon, hogy a versenyzőink elhiggyék, van helyük a nemzetközi élmezőnyben.

Remélem, hogy Huba győzelme a többiek önbizalmára is jó hatással lesz.
Bíró évindító sikere a többiek önbizalmára is jó hatással lehet Forrás: Magyar Vívó Szövetség

A februári, nápolyi junior Eb, valamint az áprilisi, rijádi junior-vb előtt tehát bizakodhatnak a kardozóink, már csak azért is, mert Budapesten a Gulácsi Ferenc vezette lányok arany-, a Neuhold Sándor felügyelte fiúk pedig bronzéremnek örülhettek csapatban. A világversenyeken hagyományosan brillírozó – az elmúlt években olyan, már kétszeres felnőttvilágbajnokokat, mint Battai Sugár Katinka, Szűcs Luca vagy Pusztai Liza felvonultató – női junior kardcsapatban ebben az idényben Spiesznek jut a vezérszerep, ám ez csak még lelkesebbé teszi a sokra hivatott kardforgatót.

(Kiemelt képünkön: Bíró Huba és Spiesz Anna is nagy sikerrel kezdte az évet Budapesten Forrás: Magyar Vívó Szövetség)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik