Vívás: Salamon Réka kezdésként világkupát nyert az utolsó juniorévében

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.01.14. 19:06
Címkék
A 19 éves párbajtőröző, Salamon Réka a pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el az udinei junior-világkupaverseny megnyerésével.

Ennél jobban nem kezdhette volna a 2024-es esztendőt a Tatabányai SC 19 éves párbajtőrvívója, Salamon Réka, aki január első hétvégéjén nagyszerű teljesítménnyel nyerte meg a juniorok udinei világkupaversenyét. Salamon Réka, aki január első hétvégéjén nagyszerű teljesítménnyel nyerte meg a juniorok udinei világkupaversenyét.

Kovács László tanítványa a nívós, olaszországi seregszemlén 217 induló közül lett a legjobb úgy, hogy a megméretés hajrájában, az elődöntőben a felnőttválogatott Wimmer Dorinát győzte le szoros asszóban 14:13-ra, a döntőben pedig a kínai Csen Csent múlta felül 15:12-re.

Réka ezzel a pályafutása eddigi legjobb eredményét elérve lett aranyérmes Udinében,

ahol már két évvel ezelőtt, a juniorok között elsőévesként is a figyelemre méltó hatodik helyen zárt.

„Nagyon örülök, hogy ilyen eredményes és emlékezetes versennyel indult az évem – mondja a sokra hivatott párbajtőröző. – Érdekesség, hogy a csoportkörben a legelső asszómban kikaptam, de aztán kiderült, hogy az volt az aznapi utolsó vereségem.

Az aranyéremig nagyon nehéz ágon jutottam el úgy, hogy közben többször is fordítani tudtam, nem egyszer 14:13-as hátrányból.

Ez az utolsó juniorévem, és az idény előtt ismét azt tűztem ki elsődleges célként, hogy ott legyek a válogatottban a korosztályos Eb-n és vb-n is, valamint addig a junior-világkupákon is jól teljesítsek, mert az elmúlt időszakban rendre kiestem azokon a harminckettő között. Boldog vagyok, hogy Udinében eljutottam az aranyéremig. Ez a siker jót tesz a motivációmnak és az önbizalmamnak is.”

Salamon Réka junior-vk-győzelemmel kezdte az évet, és hasonlóan eredményes folytatásban bízik Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Réka egyébként az előző két juniorévében is a legjobbak közé tartozott itthon, így ott lehetett a korosztály világversenyein is. Ráadásul 2022-ben Újvidéken junior Európa-bajnoki címet szerzett az azóta a felnőttválogatottat erősítő Büki Lili és Muhari Eszter, valamint Gachályi Gréta társaságában. Az idén a juniorok Eb-jét februárban Nápolyban, a vb-jét pedig áprilisban a szaúdi fővárosban, Rijádban rendezik. Réka még a kontinensviadal előtt betölti a 20. életévét, ám nemcsak ezért fog a rutinosabb vívók közé tartozni a világversenyeken.

„Az eddigi junior-világversenyeim nem úgy sikerültek egyéniben, ahogyan szerettem volna, de úgy gondolom, hogy az idén az elmúlt Eb-ken és vb-ken megszerzett tapasztalatok is sokat segíthetnek. A nemzetközi junior női párbajtőrmezőny mindig erős, hiszen folyamatosan tűnnek fel ügyes, fiatal vívók. Ezzel a világkupa-győzelemmel most feljöttem a világranglista nyolcadik helyére, ami számomra nagy szó. Viszont hiba lenne elbíznom magam, és azt gondolnom, hogy innentől kezdve mindig ilyen jól fogok szerepelni. Magasra tettem a lécet, de nem kell, hogy ez nyomást jelentsen.

Ahogyan eddig is, ezután is elsősorban a saját magam felé támasztott elvárásoknak szeretnék megfelelni.

Természetesen az Eb-n és a vb-n egyéniben, majd csapatban is arra törekszem, hogy a legjobb vívásomat nyújtsam.”

(Kiemelt képünkön: Salamon Réka és a kínai Csen Csen döntője Udinében Forrás: FIE)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik