Vívás: bármikor elsülhet a kadét párbajtőröző lányok keze

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.01.17. 18:16
Címkék
László István keretedző eddig elégedett a kadét párbajtőröző lányok évadbeli teljesítményével és érmet vár a korosztály Eb-jén.

A múlt hét végén Pozsonyban mérették meg magukat a válogatott kadét párbajtőrvívó lányok európai körversenyen.

Egyéniben ezúttal elmaradt a nagy bravúr, és Horváth Lotti 9., valamint Lehoczky Csenge 15. helyezése jelentette a legjobb magyar eredményt. Csapatban viszont kitettek magukért az ígéretek, és

Horváth Lotti, Rózsás Júlia, Szilárd Anna, Terhes Hanna

felállásban ezüstéremnek örülhettek, miután a fináléban az ukránoktól kaptak ki 45:41-re.

Ez volt a korosztály évadbeli harmadik európai körversenye, egyben nemzetközi válogatóviadala. Korábban Budapesten aranyérmet érdemelt ki az akkor második számú csapat (Rózsás Júlia, Terhes Hanna, Varga Flóra Luca, Zala Boglárka), míg Terhes Hanna bronzéremig jutott, és ugyanúgy egyéniben állhatott fel a dobogó harmadik fokára később Klagenfurtban Horváth Lotti is, aki serdülőkora ellenére a hazai kadétbajnokságot nyerte a közelmúltban.

Horváth Lotti serdülőként az egyik legfontosabb tagja a kadétválogatottnak Forrás: Magyar Vívó Szövetség

„Teljesen elégedett vagyok a lányok eddigi teljesítményével, szorgalmasan, lelkesen dolgoznak – mondja László István, a kadét leány párbajtőr-válogatott keretedzője. – A csapatunk nagyon fiatal, a Pozsonyban szereplő négyesből hárman jövőre is kadétok maradnak, sőt, Horváth Lotti még serdülőkorú.

Eddig Horváth Lottié a legstabilabb teljesítmény a szezonban, de Terhes Hanna is nagyon erős fejben, ezért a csapatban a fejező szerepkörrel is jól megbirkózik.

Rózsás Júlia Klagenfurtban hatodik volt, Szilárd Anna pedig egyenletes szereplésre képes. Ezért is vagyok bizakodó az Eb és a vb előtt.”

A kadétok és a juniorok Európa-bajnokságát februárban Nápolyban, a világbajnokságát áprilisban Rijádban rendezik. A kadétok csapatban csak az Eb-n vívnak, és magasan van a léc, hiszen tavaly a Gachályi Gréta, Horváth Lotti, Nagy Blanka, Terhes Hanna összetételű egység megnyerte a kontinensviadalát Tallinnban. A többek között egyéniben kadét Eb-győztes és junior-vb-bronzérmes Gachályi, valamint a kadétvilágbajnok Nagy már egy korosztállyal fentebb vív ebben az évadban.

„Lotti és Hanna idén is maradt a csapatban, de értelemszerűen most nekik kell, hogy húzóemberek legyenek.

Úgy gondolom, hogy ez a csapat is érmes lesz az Európa-bajnokságon,

egyéniben pedig ugyanúgy reménykedhetünk a jó szereplésben az Eb-n és a vb-n egyaránt, mert ezeknek a lányoknak bármikor elsülhet a kezük. Azaz, ha jó napot fognak ki, akkor bármeddig eljuthatnak.”

Terhes Hanna a budapesti körversenyen bronzéremig jutott ebben az évadban Forrás: Magyar Vívó Szövetség

A lányokra ezen a hétvégén junior ob vár, majd Újvidéken vesznek részt európai körversenyen. Ezeken a seregszemléken lehet még ranglistapontokat szerezni, odaérni az első négy közé, és kiharcolni a csapattagságot. A reménységek motivációját növelheti László István gondolata, mely szerint „nagy cserék már nem várhatóak, de nincs kizárva, hogy a végén valaki még be tud férkőzni a négybe.”

Kiemelt képünkön balról: Szilárd Anna, Rózsás Júlia, László István válogatott edző, Terhes Hanna, Horváth Lotti Forrás: Magyar Vívó Szövetség)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik